Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 09:32

Ιαπωνία : Μείωση του δείκτη παροχής υπηρεσιών

ΜΕΙΩΣΗ υψηλότερη από ό,τι αναμένετο, σημείωσε το Νοέμβριο η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών στην Ιαπωνία, την οποία οδήγησε ο κλάδος της λιανικής και του real estate, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, η οποία οδηγείται από τις εξαγωγές.

Ο τρίτος πιο σημαντικός οικονομικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,3% το Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, εποχιακώς προσαρμοσμένος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Επορίου και Βιομηχανίας της χώρας, στο Τόκυο. Η μείωση αυτή ήταν η πρώτη που σημειώθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Πριν από ένα χρόνο ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 0,6%.

Η υποχώρηση της ζήτησης των καταναλωτών περιόρισε τις πωλήσεις της εταιρείας λιανικής πώλησης Seiyu Ltd. και άλλων εταιρειών παροχής υπηρεσίων, οι οποίες αποτελούν τα 3/5 της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο. Οι εξαγωγές και οι δαπάνες των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. και της Sharp Corp. αποτέλεσαν από μόνες τους τα 3/4 της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

«Σε σύγκριση με το ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανίας, η ανάκαμψη της προσωπικής κατανάλωσης είναι κατά πολύ χαμηλότερη», ανέφερε ο Norio Miyagawa, οικονομικός αναλυτής της Shinko Research Institute στο Τόκυο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δείκτη, συμπληρώνοντας : «Οι μισθοί και η απασχόληση βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική ανάκαμψη στις δαπάνες των καταναλωτών».