Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 16:54

Αύξηση 3,8% των ελληνικών εξαγωγών στο α' εξάμηνο του 2003

Στους κλάδους οχημάτων, χημικών-πλαστικών και ξύλου και χάρτου, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε και ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κλάδος των οχημάτων σημείωσε αύξηση 79%, των χημικών και πλαστικών 44,8% και του ξύλου και χάρτου 16%. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον κλάδο των πετρελαιοειδών (-20,1%).

Η «μερίδα του λέοντος» -ως προς τις συνολικές εξαγωγές- ανήκει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 21,6%, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα και τα χημικά και πλαστικά με μερίδια 17,4% και 14,2% αντίστοιχα.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, το συνολικό ύψος των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3,8% αγγίζοντας τα 5,8 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ανάλυση των εξαγωγών ανά προϊόν, προκύπτει ότι τα πλεκτά ενδύματα συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα πιο σημαντικά εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα και ακολουθούν τα πετρελαιοειδή, οι μηχανές και συσκευές, το αλουμίνιο, οι ηλεκτρολογικές μηχανές και συσκευές, το βαμβάκι, τα καπνά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι πλαστικές ύλες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψε ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων και των ελαίων.

Από την ανάλυση των ελληνικών εξαγωγών ανά χώρα, προκύπτει ότι για την εξεταζόμενη περίοδο, το μεγαλύτερο μερίδιο κατευθύνεται στη Γερμανία (12,2%) και την Ιταλία (11,3%) και ακολουθούν ΗΠΑ (7,6%), Ην. Βασίλειο (7,2%) και Βουλγαρία (6,2%).

Πηγή: Αθηναΐκο Πρακτορείο Ειδήσεων