Οι θεσμικοί του ΧΑ θα παρακολουθήσουν τις συναλλαγές έχοντας υπόψη δυο σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική περίπτωση. Η πρώτη σχετίζεται με το Eurogroup και τις αποφάσεις ή τις διεξόδους που διαφάνηκαν μετά τη σύντομη σχετικά και εποικοδομητική συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Η δεύτερη έχει να κάνει με υποχρέωση της χώρας προς το ΔΝΤ που πληρώθηκε χθες αντί της υποχρέωσης να πληρωθεί σήμερα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι θεσμικοί του ΧΑ θα παρακολουθήσουν τις συναλλαγές έχοντας υπόψη δυο σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική περίπτωση. Η πρώτη σχετίζεται με το Eurogroup και τις αποφάσεις ή τις διεξόδους που διαφάνηκαν μετά τη σύντομη σχετικά και εποικοδομητική συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Η δεύτερη έχει να κάνει με υποχρέωση της χώρας προς το ΔΝΤ που πληρώθηκε χθες αντί της υποχρέωσης να πληρωθεί σήμερα.
Οι ξένοι θεσμικοί που έχουν δώσει διαφορετικές (μεγαλύτερες) ταχύτητες στη μεταβλητότητα της αγοράς, φροντίζουν να μην πάνε οι τιμές σε επίπεδα που θα προκαλέσουν μεγάλες κινήσεις stop loss. Μετά από πολλές μέρες έστειλαν τους δείκτες σε κλείσιμο που δεν έχει σχέση με την στατιστική προϊστορία, αλλά με την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Λες και με χρήση μοιρογνωμονίου θέλησαν να εξατμίσουν τα κέρδη των δυο τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά με τζίρο αρκετά χαμηλότερο.
Τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο είναι ότι πρέπει για να το βάλει στα πόδια κάθε πολίτης που έχει την άνεση να ζήσει στο εξωτερικό. Νομίζουμε πως χωρίς να το θέλουν οι συνάδελφοι του κόσμου ετούτου αναζητούν το εντυπωσιακό και το παράξενο και το βρίσκουν στην Ελλάδα. Δεν αντιλήφθηκαν ακόμα πως η «παραξενιά» οφείλεται στην διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε ως κοινωνία, έναντι της κλασικής των Δυτικών
Οι τακτικοί αναγνώστες και συνδρομητές της «Ν» γνωρίζουν πως εκτιμήσαμε νωρίτερα πως το δημοψήφισμα είναι προ των πυλών και οι εκθέσεις των ξένων αναλυτών έχουν αρχίσει να το σχολιάζουν. Στο Reuters σήμερα ανακαλύψαμε :
«Ο Ταμίας της ΕΕ, η Γερμανία, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα δημοψήφισμα, για να καταλήξει στην έγκριση επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες οι πιστωτές της χώρας επιμένουν. Αλλά η Αθήνα είπε ότι δεν είχε κανένα τέτοιο σχέδιο, ενώ άλλοι εγχώριοι πολιτικοί προειδοποίησαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να καθυστερήσει την άντληση της ζωτικής βοήθειας στη χώρα.
Η Ελλάδα ηρέμησε τους άμεσους φόβους για μια χρεοκοπία κάνοντας μια κρίσιμη πληρωμή 750 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μία ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κατάσταση της ρευστότητας ήταν «τρομερά επείγουσα» και χρειαζόταν στις επόμενες δύο εβδομάδες μια συμφωνία για να απελευθερώσει περαιτέρω τα κεφάλαια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης χαιρέτισαν μια κάποια πρόοδο στις αργής κίνησης συνομιλίες, για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά είπαν ότι ήταν απαραίτητη περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία.
«Αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά», είπαν σε μια σύντομη δήλωση. Αφού είχε περάσει μόλις μια ώρα για μια επισκόπηση της προόδου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων των δύο πλευρών. Παραμένουν πολύ μακριά όμως σε θέματα για την περικοπή των συντάξεων, για τη διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και για σύγκλυση στους στόχους επί των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και το επόμενο».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας όπου η αγορά επηρεάστηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,47% στις 18.105,17 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,20% στις 4.993,57 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,51% στις 2.105,33 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Noble Energy έκλεισε με απώλειες 6,4%, με την αγορά να μην “εγκρίνει” την συμφωνία εξαγοράς της Rosetta Resources έναντι 2,1 δισ. δολαρίων. Η Rosetta and On Assignment κέρδισε 14%.
Επίσης, η Hilton Worldwide Holdings υποχώρησε κατά 1,4%, μετά την ενημέρωση των επενδυτών ότι η Blackstone Group πούλησε 90 εκατ. μετοχές της, μειώνοντας σχεδόν στο ήμισυ τη συμμετοχή της στην εταιρεία.
Στον αντίποδα, με κέρδη 1,4% έκλεισε η Sotheby’s, μετά την ανακοίνωση ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 7 σεντς, υψηλότερα από εκείνα που ανέμεναν οι αναλυτές. Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν και τα έσοδα.
Επίσης, η Actavis σημείωσε κέρδη 3%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 4,30 δολάρια, ήτοι κατά 0,38 δολάρια υψηλότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.
Υποστηρικτικά στην αγορά λειτούργησε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBC) για μείωση του βασικού επιτοκίου χορηγήσεων στο 5,1%, από 5,35% προηγουμένως, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,25%, από 2,50% προηγουμένως.
ΕΥΡΩΠΗ
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρακολουθώντας με ήπια ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ταυτόχρονα αποτιμούν και τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 7.030 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 11.673 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,23% στις 5.028 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,30% στις 401,34 μονάδες. Ο δείκτης, σε μία από τις σπάνιες φορές, διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, βρίσκοντας στηρίγματα σε δεικτοβαρείς μετοχές.
Στο ταμπλό, η Airbus Group σημείωσε απώλειες 2,07%, με την αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις με την έρευνα που έχει ξεκινήσει μετά τη συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου της εταιρείας στη Σεβίλλη της Ισπανίας το Σάββατο.
Στον αντίποδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena σημείωσε κέρδη 1,5%, καθώς ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από 11 τρίμηνα ζημιών. Επίσης, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, κέρδη άνω του 14,5% σημείωσε οι Delhaize Group και άνω του 5,5% η Royal Ahold, καθώς έχει ενταθεί η φημολογία ότι οι δύο βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους.
Στα μεταξύ, σταθερό στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αμετάβλητο παρέμεινε και το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. στερλίνες.
ΧΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να απειληθούν οι κρίσιμες στηρίξεις των δεικτών, ενώ και το ύψος του τζίρου δεν έδωσε μηνύματα έντονων ανησυχιών για τους εγχώριους επενδυτές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,51% στις 817,92 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 838,36 μονάδες και η χαμηλότερη στις 804,78. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,42% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 72,66 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,30 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά επί δύο συνεδριάσεις κατοχυρώνει τα κέρδη που αποκόμισε από το ράλι ανόδου του προηγούμενου διαστήματος, ενώ βρήκε αφορμή από τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επισήμαναν, εισερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών, ωστόσο τόνισαν την ανάγκη οι προσπάθειες να συνεχιστούν, καθώς ο χρόνος τρέχει και παραμένει απόσταση μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα σήματα από τις διαπραγματεύσεις είναι θετικά, ωστόσο προβληματίζει το περιθώριο χρόνου που έχει απομείνει.
Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters μεταξύ χρηματιστών, πλέον οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι λιγότερες από μία στις τέσσερις (23%). Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες, οι χρηματιστές εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα είχε πιθανότητες 40% να φύγει από την Ευρωζώνη.
Στο ταμπλό τώρα, το κλείσιμο ήταν - τηρουμένων των αναλογιών - ικανοποιητικό, καθώς άντεξε η ζώνη των 800 - 815 μονάδων με σχετική άνεση. Και οι τρεις κύριοι δείκτες κράτησαν τις στηρίξεις τους, ενώ έκλεισαν με αισθητά μικρότερες απώλειες από τα ενδοσυνεδριακά κατώτερα τους.
Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 2,83% στις 244,29 μονάδες, με μόνο τέσσερις μετοχές του να κλείνουν θετικά. Αυτές ήταν οι οι μετοχές της Grivalia(+4,61%), της Coca Cola HBC(+1,13%), της Μυτιληναίος (+0,83%) και της Τιτάν (+0,04%).
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών, με την Πειραιώς (-11,11%) και τη Eurobank (-10%) να είναι οι δύο αρνητικές πρωταγωνίστριες. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-7,65%), της Viohalco (-7,42%), της ΕΥΔΑΠ(-7,23%) της MIG(-6,67%), της ΕΧΑΕ(-6,32%), της Alpha Bank(-5,45%), της Τέρνα Ενεργειακή (-4,24%) και της (-4,18%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-6,71%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+2,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση που έκανε πριν λίγες μέρες (7/5) ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
«Μετά το "pullback" προς τις 780 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και έτμησε εκ νέου ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων παίρνοντας στην πορεία και το σημείο των 810 μονάδων.
Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει "με μιας" από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία, ή κωλυσιεργία διαπέρασης, θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων.
Γενικά είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της Αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων».
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα και το ευρώ έχει υποχωρήσει σήμερα Τρίτη, επειδή η ανεπαρκής πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και τους πιστωτές της, κράτησε τους επενδυτές στην άκρη. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,1%. Ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei έχασε 0,48% και ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,16%.
Οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αλλά είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να εκχωρήσουν μετρητά μετά από μια συμφωνία για τη μεταρρυθμιστική πολιτική.
Υπάρχει αναγνώριση της προόδου, αλλά κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τη θετική έκβαση στην αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Με άλλα λόγια, η ιστορία παραμένει αμετάβλητη. έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Ριχάρδος Cochinos, επικεφαλής επί της στρατηγικής του FX στη Citi.
Ενώ η Ελλάδα δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποπληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ η απουσία σαφούς κατάληξης στις διαπραγματεύσεις έκανε τις αγορές να ανησυχούν ότι η Αθήνα τελικά θα ξεμείνει από μετρητά και θα προβεί σε αθέτηση της εξυπηρέτησης του χρέους της.
Εκτός από κάποιο απρόβλεπτο σοκ, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, αλλά τα διαθέσιμα σε μετρητά είναι χαμηλά. Βάσει των προσδοκιών της Citi τα χρέη θα έχουν σημαντική ταλαιπωρία στην εξυπηρέτησή τους μετά τα μέσα Ιουνίου, είπε ο Cochinos.
Οι αγορές μετοχών της Wall Street μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup επηρεάστηκαν αρνητικά, με τους Dow και S&P 500 να πέφτουν 0,5% ο κάθε ένας.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα συνέχισε να είναι στο ραντάρ των επενδυτών μετά την απόφαση από το Πεκίνο την Κυριακή μειώσει τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες. Ενώ οι τελευταίες διευκολύνσεις έχουν τύχει γενικά θερμής υποδοχής από τους διεθνείς επενδυτές, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς κατευθύνεται προς την χειρότερη χρονιά της σε ένα τέταρτο του αιώνα.
Στα νομίσματα, το ευρώ είχε υποχωρήσει 0,1% στα 1,1140 δολάρια. Το κοινό νόμισμα εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο μηνών στα 1,1392 δολάρια την Πέμπτη, όταν οι αγορές επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των προοπτικών για την ευρωπαϊκή οικονομία και υπήρξε απότομη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ.
Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 120,14 γιεν, μετά την αναρρίχηση συγκρατημένα όλη τη νύκτα στις αποδόσεις τους που αυξήθηκαν πριν από την έκδοση ομολόγων αξίας 64.000.000.000 δολαρίων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται προσφορά νέων τίτλων που πλήττει την αγορά αυτή την εβδομάδα.
Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, κακοποιήθηκε πρόσφατα με την αύξηση των φημών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια, για αυτό κυμάνθηκε κοντά σε χαμηλό δύο μηνών στα 0,7333 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Μέχρι χθες η Αγορά είχε προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει μία ενδιάμεση λύση στο πρόβλημα περιμένοντας και την ανακοίνωση της. Η ρήξη φαίνεται να "πηγαίνει περίπατο", όπως έλεγε και η λογική, με το μόνο πρόβλημα να είναι ο χρόνος και ο κίνδυνος ενός "ατυχήματος".
Φυσικά μπροστά μας έχουμε σίγουρες αντιδράσεις και προβλήματα πολιτικής περισσότερο φύσης, παρόλα αυτά το γεγονός πως οι περισσότεροι βουλευτές των άλλων κομμάτων θα στηρίξουν την όποια συμφωνία, δίνει στην Αγορά την σιγουριά στο ότι η Χώρα θα καταφέρει να βρει λύση. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον στο τραπέζι πέφτει το Συνταξιοδοτικό και το Ασφαλιστικό, που ουσιαστικά είναι και το πραγματικό πρόβλημα στην διαπραγμάτευση αλλά και το πιο σημαντικό θέμα στην οικονομία.
Αυτό από μόνο του δείχνει πως οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ πιο σύντομα και πιθανόν παράλληλα να έχουμε και πολιτικές σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει το εσωτερικό της που είναι και το πιο μεγάλο πρόβλημα. Μέχρις στιγμής η εν λόγω κίνηση της Αγοράς, δεν έχει πείσει τους μικροεπενδυτές να μπουν, μιας και στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απογοητευμένοι. Συνήθως η Αγορά για να διορθώσει πρώτα πείθει..
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο, μιας και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις, αλλά και εξελίξεις για την Χώρα, παρόλα αυτά η αντίδραση, για άλλη μία φορά, από την ζώνη των 700 μονάδων μας δίνει αρκετές πιθανότητες να έχουμε δει ένα πολύ σημαντικό χαμηλό για τα επόμενα χρόνια.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, φυσικά, το μέλλον και μιλάμε πιο πολύ με πιθανότητες αλλά παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση αυτές δείχνουν να είναι μαζί μας. Κάποιος που είναι εκτός Αγοράς, μεσοπρόθεσμα, δεν χρειάζεται να πάρει άμεσα αποφάσεις μιας και δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι τιμές αλλά οι πιθανότητες εκείνες που θα του δώσουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι έχει ξεκινήσει μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.
Να πούμε ότι τα επίπεδα του 885-920 είναι αντίστοιχα με εκείνα του 1050-1100 που χάσαμε τον Μάρτιο του 2013 και ορίσαμε την αγορά ως μεσοπρόθεσμα πτωτική.
Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση Οικονομίας που μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά κέρδη, τα επόμενα χρόνια, μιας και συνήθως οι Οικονομίες που βγαίνουν από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, έχουν ένα μεγάλο ανοδικό ράλι για ένα μεγάλο, αν μη τι άλλο, διάστημα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το ξεπούλημα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων συνεχίστηκε στην Ασία
Εκτός από την Κίνα και την Αυστραλία, στις περισσότερες ασιατικές αγορές αντικατοπτρίζεται η αδυναμία που εμφάνισαν οι μετοχές των ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές, με επικεφαλής τους δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ταϊλάνδη και την Ινδία. Οι Κινεζικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους από χθες. Η αγορά ομολόγων της Ασίας ακολούθησε επίσης την παγκόσμια τάση των αγορών σταθερού εισοδήματος με ξεπούλημα το οποίο επανέλαβε τη Δευτέρα μετά από μια σύντομη παύση. Μετά την ολονύχτια αύξηση στην απόδοση του δεκαετούς των ΗΠΑ, το ίδιο συνέβη στις αποδόσεις για το 10ετές ομόλογο της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας που σκαρφάλωσαν 3 και 4 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Ασιατικά νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Η Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η εντολή μεταφοράς χρημάτων τέθηκε τη Δευτέρα για την πληρωμή EUR750mn στο ΔΝΤ. Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι η πώληση θέσεων στο περιφερειακό χρέος της ευρωζώνης με μακρινή ημερομηνία ωρίμανσης είναι μια καλή αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου από την Ελλάδα και η παρατεταμένη περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας εξ αφορμής της ελληνικής περίπτωσης θα κρατήσει υπό πίεση το ευρώ. Σήμερα, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ECOFIN.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup.Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, ωστόσο, «δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».
Καλωσόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την πρόοδο που όπως σημειώνουν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, όμως επισήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε υπάρξει συμφωνία. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά που κάνουν με τους δανειστές, προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.
Πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS απηύθυνε ο υφυπουργός της Ρωσίας και εκπρόσωπος/ αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS [Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική], Σεργκέι Στορτσακ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Στορτσακ, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο αξιωματούχο, εκφράζοντας του, παράλληλα, την θετική του έκπληξη για την πρόσκληση.
Σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για το θέμα τις αναχρηματοδότησης βρίσκεται η Forthnet, ΦΟΡΘ όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάνος Παπαδόπουλος, στο Bloomberg. Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο μεγαλύτερος πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης, ο οποίος έχει δεχτεί δύο ξεχωριστές προσφορές - μία από την Deutsche Telekom AG και μία από τη Vodafone Group Plc - εξετάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Την κατάρτιση συμβάσεως αγοράς ακινήτου ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Βογιατζόγλου Systems, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η κατάρτιση συμβάσεως αγοράς αυτοτελούς κτηρίου συνολικής επιφανείας περίπου 5.460 τ.μ, κτισμένου σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 3.082,76 τ.μ. στη Μεταμόρφωση Αττικής, αντί συνολικού τιμήματος έως 4.100.000 ευρώ, από την εταιρεία REVON Ανάπτυξη & Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία.
Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Motor Oil για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στις 17:30 της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
H αντιφατική νομισματική πολιτική που ασκεί η Τουρκία έχει αποτύχει να οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού και πρέπει να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση των τιμών, αναμένεται να επισημάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία. Το συγκεκριμένο μήνυμα αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη επίπληξη προς τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.
Σε προκαταρκτικές συνομιλίες για την εξαγορά της πρώην θυγατρικής της, Visa Europe, φέρεται να βρίσκεται η Visa Inc., σε μια συμφωνία που ενδέχεται να φτάσει έως και τα 20 δισ. δολάρια, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο έγκυρες πηγές. Οι συνομιλίες, που άρχισαν όταν η Visa προσέγγισε τη Visa Europe, βρίσκονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αρχικό στάδιο και θα μπορούσαν να καταλήξουν άδοξα, ειδικά εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στην τιμή.
Σταθερό στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η BoE διατηρεί την ίδια επιτοκιακή πολιτική από τον Μάρτιο του 2009, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. στερλίνες. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΒοΕ θα δημοσιοποιηθούν στις 20 Μαΐου.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν το πιο πρόσφορο έδαφος για ριψοκίνδυνες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ολοένα περισσότερες γερμανικές εταιρείες επιχειρούν να εισαχθούν στον αμερικανικό δείκτη Nasdaq. Ο χρηματιστηριακός δείκτης των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στη Νέα Υόρκη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ανάμεσα στις εισηγμένες επιχειρήσεις βρίσκεται από το περασμένο φθινόπωρο και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Affimed από τη Χαϊδελβέργη. Ο Άντι Χος, γενικός διευθυντής της Affimed, αιτιολογεί το μεγάλο βήμα προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «εδώ υπάρχει δυνατότητα μεγάλου όγκου επενδύσεων και αυτή ήταν εν τέλει και η αφορμή».