Καλωσόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την πρόοδο που όπως σημειώνουν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, όμως επισήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε υπάρξει συμφωνία.
Καλωσόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την πρόοδο που όπως σημειώνουν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, όμως επισήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε υπάρξει συμφωνία.
Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά που κάνουν με τους δανειστές, προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.
«Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα» αναφέρεται.
Το Eurogroup τονίζει ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που θέτει μια τετράμηνη διορία για μια ενδιάμεση συμφωνία, παραμένει η βάση για τις διαπραγματεύσεις καθώς και για οποιαδήποτε εκταμίευση των 7,2 δισ. των «παγωμένων» κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου.
«Μόλις οι θεσμοί συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενες εκταμιεύσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της ισχύουσας διευθέτησης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.
Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Ντέισελμπλουμ: Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά εκταμίευση
Θετική ήταν η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλούμ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών. Παράλληλα, τόνισε ότι υπήρξε επιτάχυνση της προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς, αλλά και πως μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των εναπομεινάντων κεφαλαίων υπό την τρέχουσα συμφωνία.
Όπως διευκρίνισε, είναι πιθανό να γίνει η εκταμίευση με τη μορφή υποδόσεων ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται. Ο Ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το συμβούλιο της Ευρωζώνης δεν αναμιγνύεται, ωστόσο υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθυστερούσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επομένως τις εκταμιεύσεις.
Ως προς το ζήτημα της ρευστότητας ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.
Σχετικά με τη μετά Ιούνιο εποχή, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει τώρα «πολιτικό έδαφος» για μια τέτοια συζήτηση καθώς προέχει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που ήδη έχει πάρει πολύ χρόνο. Σε τεχνικό επίπεδο, είπε, είναι επίσης αδύνατη μια τέτοια συζήτηση καθώς είναι αναγκαία κάποια μακροοικονομικά στοιχεία και υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν μόνο αφού έχει σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με την πιθανότητα χαλάρωσης της στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα μετά το σημερινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και πως η θέση του Eurogroup δεν είναι να βγάζει ανακοινωθέντα που «θα λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει».
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει αρκετά ζητήματα και ως προς την ουσία τους, όπως το σύστημα ΦΠΑ, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν ακόμα αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, σημειώνοντας πως χρειάζεται ακόμα δουλειά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.