Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 08:32

Ιαπωνία : 1,6% αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο

ΑΥΞΗΣΗ για όγδοο μήνα σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές, φθάνοντας επίπεδα ρεκόρ σε ετήσια βάση, καθώς η αύξηση της ζήτησης διεθνώς τόνωσε τις φορτώσεις για ψηφιακές κάμερες και επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων, οδηγώντας την Ιαπωνία στην ανάκαμψη μετά την ύφεση.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% έναντι του Νοεμβρίου (εποχιακώς προσαρμοσμένες) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο Τόκυο. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε σε ποσοστό 9,9% (εποχιακώς προσαρμοσμένο), φθάνοντας στο 1,12 τρισ. γιέν (10,5 δισ. δολ.) από 1,02 τρισ. γιέν που ήταν το Νοέμβριο.

Η ζήτηση από την Κίνα και την Ευρώπη, αύξησε τις εξαγωγές κατά 4,7%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 54,6 τρισ. γιέν πέρυσι, παροτρύνοντας τις εταιρείες, όπως την Advantest Corp. και τη Sanyo Electric Co. να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη που θα εμφανίσουν.

Η Merrill Lynch Japan Securities Ltd. ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της χώρας θα ανακοινωθεί σήμερα.

«Οι καθαρές εξαγωγές της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι αρχικά αναμένετο», ανέφερε ο Takuji Aida, οικονομολόγος της Merrill Lynch στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να είναι υψηλότερη του 0,2%, δηλ. της προηγούμενης μας πρόβλεψης».

Η άνοδος κατά 11% του γιέν έναντι του δολαρίου το έτος που πέρασε, ενδέχεται να περιορίσει την ανάκαμψη, καθώς καθιστά τα αγαθά της χώρας πιο ακριβά και αυξάνει τη ζήτηση για εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε στην πώληση 2,01 τρισ. γιέν πέρυσι, προκειμένου να περιορίσει τα κέρδη του εθνικού νομίσματος και να προστατεύσει την ανάκαμψη η οποία οδηγείται από τις εξαγωγές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.