Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 10:57

Ο Nasdaq προσελκύει ευρωπαϊκές εταιρείες βιοτεχνολογίας

Οι ΗΠΑ προσφέρουν το πιο πρόσφορο έδαφος για ριψοκίνδυνες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ολοένα περισσότερες γερμανικές εταιρείες επιχειρούν να εισαχθούν στον αμερικανικό δείκτη Nasdaq.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν το πιο πρόσφορο έδαφος για ριψοκίνδυνες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ολοένα περισσότερες γερμανικές εταιρείες επιχειρούν να εισαχθούν στον αμερικανικό δείκτη Nasdaq.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στη Νέα Υόρκη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ανάμεσα στις εισηγμένες επιχειρήσεις βρίσκεται από το περασμένο φθινόπωρο και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Affimed από τη Χαϊδελβέργη. Ο Άντι Χος, γενικός διευθυντής της Affimed, αιτιολογεί το μεγάλο βήμα προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «εδώ υπάρχει δυνατότητα μεγάλου όγκου επενδύσεων και αυτή ήταν εν τέλει και η αφορμή».

Πολλές start up εταιρείες του κλάδου της βιοτεχνολογίας στη Γερμανία αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες εξεύρεσης κεφαλαίων για τις χρονοβόρες κλινικές τους έρευνες. Ο τομέας της βιοτεχνολογίας συγκαταλέγεται στους βιομηχανικούς κλάδους με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως εξηγεί ο Λουκ Τίμερμαν, από το εξειδικευμένο στον κλάδο διαδικτυακό περιοδικό Timmerman-Report, «πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο είδος μη παραδοσιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει να επενδύσεις πάρα πολλά χρήματα για πολλά χρόνια, κατά τα οποία οι εταιρείες δεν παράγουν κέρδος. Δεν μπορείς να τις αξιολογήσεις με τις παραδοσιακές οικονομικές μετρήσεις. Πρόκειται για ένα, κατά κάποιο τρόπο, πιο αμερικάνικο τρόπο επενδύσεων».

Τα τελευταία εννέα χρόνια καμία εταιρεία βιοτεχνολογίας δεν εισήχθη στο γερμανικό χρηματιστήριο. Αντίθετα, επτά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έκαναν μόνο πέρυσι το μεγάλο βήμα της εισαγωγής στον Nasdaq. Ο δείκτης των επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας στον Nasdaq σχεδόν τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Η εταιρεία Affimed κατάφερε να αντλήσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που επένδυσε σε νέες κλινικές έρευνες για τη θεραπεία του καρκίνου.

Όπως εκτιμά ο Άντι Χος, «είναι μια ευκαιρία για όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι η ιδέα του ανοίγματος στις κεφαλαιαγορές είναι πολύ ουσιαστική για τη χρηματοδότηση των εταιρειών. Ο όγκος κεφαλαίων που μπορεί να αντλήσει μια εταιρεία στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος».

Κάμψη των επενδύσεων στη βιοτεχνολογία

Έκθεση της Deutsche Bank καταδεικνύει ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία του γερμανικού κλάδου βιοτεχνολογίας ακολουθούν πτωτική πορεία. Ένας σημαντικός λόγος είναι η έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο, γεγονός που στρέφει πολλούς νέους επιχειρηματίες του κλάδου στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Άντι Χος.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναμένεται και το 2015 να επιχειρήσουν την εισαγωγή τους στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης. Το υψηλό κόστος και τα αυστηρότατα κριτήρια δεν τρομάζουν τους επιχειρηματίες. Στόχος τους δεν είναι πάντως η αποκοπή τους από την Ευρώπη, αλλά η εκμετάλλευση των κεφαλαίων που αντλούνται στις ΗΠΑ για τη διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη.

Πηγή: Deutsche Welle