Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 10:42

Santander Central Hispano SA : Αύξηση 30% των καθαρών κερδών

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 30% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, Santander Central Hispano SA, μετά την αύξηση των εσόδων από την καταναλωτική πίση στην Ισπανία, αλλά και τη μείωση του κόστους λειτουργίας της σε διεθνές επίπεδο.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 681 εκατ. ευρώ (856 εκατ. δολ.) ή 14 σεντς ανά μετοχή, από 525 εκατ. ευρώ ή 11 σεντς ανά μετοχή που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Τα διοικητικά έξοδα μειώθηκαν κατά 8,8%, φθάνοντας στο 1,65 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Emilio Botin περιέκοψε περίπου δύο δισ. ευρώ από τα έξοδα σε ετήσια βάση μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών και τώρα περιμένει τα υψηλότερα έσοδα να τονώσουν τα κέρδη, αλλά και την τιμή της μετοχής της τράπεζας.

Η καταναλωτική πίστη στην Ισπανία συνετέλεσε τα μέγιστα στα κέρδη της τράπεζας με τις υποθήκες και τα αμοιβαία κεφάλαια να φτάνουν στο ίδιο ύψος είτε και να υπερβαίνουν ακόμη τα αντίστοιχα των ανταγωνιστριών της τραπεζών.

Οκτώ οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι τα καθαρά της κέρδη της τράπεζας θα ανήρχοντο σε 604 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της προέβλεπε ότι αυτά θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 570 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία το 2003 μετά τη μείωση των εσόδων της το 2002 για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ετών. Οι μετοχές της κέρδισαν 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο, υπερβαίνοντας την αύξηση της τάξης του 34% του δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services, τον οποίον αποτελούν 80 μετοχές τραπεζών.