Επενδυτικά προγράμματα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του European Fund for Strategic Investment (πακέτου Γιούνκερ), σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο της ΕΤΕπ Κωνσταντίνο Συναδινό.
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Επενδυτικά προγράμματα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του European Fund for Strategic Investment (πακέτου Γιούνκερ), σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο της ΕΤΕπ Κωνσταντίνο Συναδινό.
Μιλώντας χθες στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής», με θέμα «Επιχειρώντας στο Μέλλον 2015 - 2020», ο κ. Συναδινός «προετοίμασε» τους Ελληνες ενδιαφερόμενους ότι έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2016 σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ ειδικό εργαλείο για την απευθείας χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ, χωρίς τη μεσολάβηση των εθνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Συναδινό, το νέο εργαλείο θα έχει τη δομή του «InnovFin», από το οποίο πέρυσι χρηματοδοτήθηκε με 25 εκατ. ευρώ η Pharmathen.
Ωστόσο, το νέο ταμείο δεν θα απευθύνεται μόνο σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, αλλά θα αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα κ.ο.κ.
Οπως ο ίδιος αποκάλυψε στη «Ν» στο περιθώριο του συνεδρίου, ο προϋπολογισμός των επενδυτικών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από το νέο ταμείο θα πρέπει να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 40 έως 50 εκατ. ευρώ, με το ποσό της χρηματοδότησης (δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο) να αγγίζει το 50%.
Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Συναδινός αναφέρθηκε και στο ισχυρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ΕΤΕπ για την Ελλάδα, αφού κατά την τελευταία πενταετία έχει προχωρήσει στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων για όλους τους τομείς της οικονομίας, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο κατά το 2014 χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 17,2 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην όγδοη θέση στην Ε.Ε. των 28.
Οι δανειοδοτήσεις ανά τομέα από το 2010 έως το 2014 ανήλθαν σε 1,801 δισ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα, 2,610 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, 710 εκατ. ευρώ για τους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, στερεών αποβλήτων και αστικής ανάπλασης, 925 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον αγροτικό τομέα, 496 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση και την υγεία και 1.193 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χορηγήσεις σε μμε
Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο κ. Συναδινός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλώντας το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει στις ανάλογες χορηγήσεις, ώστε να καλυφθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει χορηγηθεί για την ενίσχυσή τους. Ως αυτή τη στιγμή οι εγκρίσεις των δανείων αγγίζουν τα 320 εκατ. ευρώ, ωστόσο αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται οι εκταμιεύσεις.
Οπως ανέφερε ο κ. Συναδινός, όταν απορροφηθούν τα 500 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ θα μπορεί να χορηγήσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτό προβλέπεται από σχετική συμφωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το ποσό των 600 εκατ. ευρώ έχουν παρακρατηθεί από την ΕΤΕπ 300 εκατ. ευρώ από πόρους των διαθρωτικών ταμείων που προορίζονται για την Ελλάδα.
Το ύψος των εγγυήσεων αυτών, που ανέρχεται στο 1 προς 2 κρίνεται ασύμφορο από την ελληνική πλευρά, η οποία ζητεί τη μείωσή του. Το θέμα άνοιξε πρώτος ως υπουργός Ανάπτυξης ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και επεδίωξε την αλλαγή της σύμβασης, ωστόσο ο ανασχηματισμός του περασμένου φθινοπώρου και στη συνέχεια η αλλαγή της διακυβέρνησης «πάγωσαν» το θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τώρα αίτημα της ελληνικής πλευράς παραμένει το να χορηγηθούν από την ΕΤΕπ κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ με βάση τις υφιστάμενες εγγυήσεις των 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΤΕπ, δεν το δέχεται, ζητώντας άλλα 200 εκατ. ευρώ εγγυήσεων για την επέκταση της σύμβασης.
Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο κ. Συναδινός, σημείωσε ότι εάν υπάρχουν δαπάνες που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, τότε τα 200 εκατ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων, ας χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών, και όχι για την επέκταση της σύμβασης για την ΕΤΕπ. «Η ΕΤΕπ δεν έχει κάποιο πρόβλημα από τη μη επέκταση της σύμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συναδινός.
Επαφές με επιχειρήσεις
Πέραν της αξιοποίησης του υπό σχεδιασμού ταμείου, χθες, στο συνέδριο της «Ν» ο κ. Συναδινός είχε επαφές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από το «InnovFin».
Οπως ο ίδιος μας ανέφερε, η μία επαφή ήταν προγραμματισμένη, ενώ οι άλλες προέκυψαν στην εξέλιξη του συνεδρίου, καθώς προσεγγίστηκε από επιχειρηματίες που εκδήλωσαν την επιθυμία υπαγωγής τους στο «InnovFin».
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΤΕπ, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο εντός των επόμενων μηνών να υπάρξουν και οι σχετικές υπογραφές, καθώς τα προγράμματα που του παρουσιάστηκαν εμφανίζουν σημαντικό ενδιαφέρον.