Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της».
Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο «Grexit» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας.
Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός Grexit είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.
Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».
Εξάλλου, σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.
Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία κατά τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε ότι θα «υπάρξει σίγουρα συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων» περίπου.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνήθιζε να προσποιείται ότι θα μπορούσε να εκπληρώσει ορισμένους στόχους που γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να τηρήσει. Αυτός ο κύκλος χρέους αποπληθωρισμού και ανειλικρίνειας πρέπει να κλείσει», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι παραμένει επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup.
Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραμένουν «εξαιρετικές».
Πηγή: ΑΜΠΕ