Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 07:14

Νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται το ευρώ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών στην Ασία, μετά τη δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Nout Wellink στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η ισχυροποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να ενταθεί η ανησυχία ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Χθες ο Wellink είπε στο Reuters ότι η άνοδος του ευρώ θα ωθήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2% μέσα στο 2004». Η ΕΚΤ, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα έχει διπλάσια επιτόκια δανεισμού από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2594 έναντι του δολ. στη 1:52' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 1,2646 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Διαμορφώθηκε στα 133,50 έναντι του γιέν από 133,45 γιεν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει σήμερα έναντι του δολαρίου στο 1,2550.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το γιέν υποχώρησε μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, Sadakazu Tanigaki, ότι το εθνικό νόμισμα έκανε το μεγαλύτερο ράλι ανόδου σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών χθες. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τα επίπεδα στα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να φθάσει το νόμισμα.