Συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της εντός των επόμενων λίγων ημερών ή εβδομάδων, που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της εντός των επόμενων λίγων ημερών ή εβδομάδων, που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ελπίζω πως θα υπάρξει μια συμφωνία τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας σήμερα στο συνέδριο European Business Forum (EBS), στις Βρυξέλλες.
Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει την Τρίτη τη δόση των περίπου 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η συμφωνία είναι η επικέντρωση στα διαδικαστικά για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή και για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
O υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως τρία στοιχεία: ένα νέο επενδυτικό πακέτο, ρυθμίσεις για τη διαχείριση του χρέους και για την καταπολέμηση της φτώχιας.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποιήσεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντ του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Πολλά και σημαντικά τα σημεία σύγκλισης
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως τα σημεία σύγκλισης στο Brussels Group είναι πολλά και σημαντικά και η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βαίνει προς ολοκλήρωση. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν επίσης σήμερα πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.
Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλες.
Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.