Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 09:53

Market Beat: Τεχνικά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση η σημερινή συνεδρίαση

Οι διεθνείς αγορές μετοχών συνέχισαν τη γλίστρα τους και το ίδιο ίσχυσε στις αγορές ομολόγων, αφού χθες οι αποδόσεις των 10ετών της ευρωζώνης σημείωσαν κορυφές για το τρέχον έτος. Η πρόεδρος της FED αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να προειδοποιήσει για το ύψος της αξίας των μετοχών της Wall Street τους επενδυτές και αυτοί ανησύχησαν. Αφού συνεχίζεται η ροή μεικτών οικονομικών δεδομένων αναφορικά με την ευρωστία της ανάπτυξης εκεί.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι διεθνείς αγορές μετοχών συνέχισαν τη γλίστρα τους και το ίδιο ίσχυσε στις αγορές ομολόγων, αφού χθες οι αποδόσεις των 10ετών της ευρωζώνης σημείωσαν κορυφές για το τρέχον έτος. Η πρόεδρος της FED αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να προειδοποιήσει για το ύψος της αξίας των μετοχών της Wall Street τους επενδυτές και αυτοί ανησύχησαν. Αφού συνεχίζεται η ροή μεικτών οικονομικών δεδομένων αναφορικά με την ευρωστία της ανάπτυξης εκεί. Σήμερα αλλά και χθες η ελληνική περίπτωση δεν αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ζητήματα στην οικονομική ανασκόπηση της μέρας. Παράλληλα η αγορά της Αθήνας χθες κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχε την Τρίτη αφού πρώτα οι δείκτες χτύπησαν πάνω σε ισχυρές στηρίξεις με βάση τον χρόνο που επιλέγουν οι ισχυροί θεσμικοί του ΧΑ να ολοκληρώνουν τις κινήσεις τους.

Οι ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων ακολούθησαν μιας ανόδου δυο συνεδριάσεων στη σειρά που διακόπηκαν από ένα non paper που η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξή του, αλλά ήταν ακόμα και στα χέρια του Μάριο Ντράγκι. Αυτά τα αναφέρουμε όχι για να πολιτικολογήσουμε αλλά για να εκφράσουμε την άποψη πως σήμερα ίσως υπάρξει αντίδραση των επενδυτών στην καλή είδηση της ανεύρεσης δρόμου για συμφωνία των δυο πλευρών. Δηλαδή να ρευστοποιήσουν εκείνοι που έβαλαν πρώτοι το στοίχημα πως στις 11 και 12 Μαΐου δεν πρόκειται να συμβούν δραματικές εξελίξεις.

Οι αγορές του κόσμου ολόκληρου την Τρίτη κινήθηκαν έντονα κάτω από την επίδραση της εντύπωσης που προκαλεί η ελληνική κρίση στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Αφορμή έδωσε η πτώση του ΧΑ, η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης που παρέσυραν και τα ομόλογα των ΗΠΑ, με παράλληλη πίεση στις μετοχές της ευρωζώνης. Βάση για την ανάπτυξη ανησυχίας η επιδείνωση στην κρίση χρέους της Ελλάδας και οι φήμες πως αργά ή γρήγορα θα επέλεγαν οι Έλληνες την έξοδο από την ευρωζώνη. Τα δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ δεν ώθησαν σε αισιόδοξες προσδοκίες και έτσι τη μέρα της μεγάλης ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη οι τιμές των πρώτων υλών ανέβαιναν.

Το παράλογο σε παγκόσμια κλίμακα κλίμα, όπως το περιγράψαμε, βάρυνε από την Ελλάδα και νομίζουμε πως θα ωφεληθεί από αυτό η χώρα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Η στήλη εκτιμά πως βάση των θετικών δηλώσεων χθες, γύρω από την ελληνική κρίση, από την πλευρά των πιστωτών ήταν η αντίδραση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας με ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα ταυτόχρονα. Αλλά τώρα που φαίνεται ότι μπήκαν τα πράγματα σε ένα δρόμο πιθανά να εμφανιστούν στοιχήματα γύρω από το πώς και αν θα πετύχει η κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα χωρίς απώλειες στο εσωτερικό πεδίο.

Οι επενδυτές πέρασαν εύκολα από τις απαισιόδοξες στις ευοίωνες προσδοκίες με βάση τα στοιχήματα που άνοιξαν χθες, τα οποία οδήγησαν σε εκκαθάριση του ΣΜΕ Μαΐου στις 246,75 μονάδες (ο 25άρης στις 244,7) με ανεβασμένο τζίρο. Καθώς  οι όγκοι στα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς αυξήθηκαν σημαντικά. Ο τζίρος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγουμένης φθάνοντας στα 19,515 από 14,140 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Τετάρτη, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες. Αρνητικά επέδρασαν και τα σχόλια της προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στην αμερικανική αγορά ήταν αρκετά υψηλές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,48% στις 17.841,98 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,40% στις 4.919,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,45% στις 2.080,15 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Herbalife σημείωσε κέρδη 16,4%, καθώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του έτους στα 4,30-4,60 δολάρια ανά μετοχή, ενώ εξαιρουμένης της επίδρασης από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,26 δολάρια. Στον αντίποδα, η News Corp. υποχώρησε κατά 6,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 5 σεντς ανά μετοχή, από 6 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μεγέθη επηρεάστηκαν από τις διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία. Επίσης, η Groupon σημείωσε απώλειες κατά 7,6%, καθώς σήμερα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2015 στα 3,15-3,3 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ξεπεράσουν τα 3,53 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,9% κατέγραψε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014. Επίσης, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησε κατά 0,2%. Παράλληλα, κατά 169 χιλ. αυξήθηκαν οι θέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, διαψεύδοντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση κατά 233 χιλ..

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, η οποία επηρεάστηκε από τα στοιχεία των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του έτους και της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αρνητικά λειτούργησε η άνοδος του ευρώ, η οποία πλήττει την ελκυστικότητα, μεταξύ άλλων των μετοχικών αγορών. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 6.934 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,20% στις 11.350 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε ανοδικά κατά 0,16% στις 4.982 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,60% στις 388,68 μονάδες, κόντρα στο ρεύμα των εθνικών δεικτών, ενώ σήμερα είχε διακύμανση από το -1% έως το +0,3%. 

Στο ταμπλό, η Societe Generale σημείωσε απώλειες 2,2%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 868 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στη ρωσική αγορά, όπου κατέγραψε ζημίες 91 εκατ. ευρώ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στον αντίποδα, η Allianz ενισχύθηκε κατά 2,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 11%. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,82 δισ. ευρώ, από 1,64 δισ. ευρώ το ίδιο περσινό διάστημα, με τους στόχους του 2015 να παραμένουν για τη διοίκηση.

Επίσης, η Anheuser-Busch InBev κέρδισε 1,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,68 δισ. δολάρια στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Μαρτίου έναντι των 1,37 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,9 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο, αλλά βελτιωμένος σε σχέση με την πτώση στις 53,5 μονάδες που είχαν καταγράψει τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Επίσης, συρρίκνωση 0,8%, σε μηνιαία βάση, καταγράφηκε στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2015. Σε ετήσια κλίμακα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,6% και 2,5%, σε Ευρωζώνη και ΕΕ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ η αγορά έχει εστραμμένα τα βλέμματα της στις βουλευτές εκλογές της Μ. Βρετανίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο, με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Sun να δείχνει μία ακόμη ισοπαλία των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και των Εργατικών. Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων δεκαετιών.

ΧΑ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της επαναφοράς πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι σύντομα θα δοθεί λύση σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πακέτου διάσωσης της χώρας. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,86% στις 816,94 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 817,31 μονάδες και η χαμηλότερη στις 780,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 80,01 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,22 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Μέχρι τα μισά της συνεδρίασης η αγορά βρισκόταν μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, με τον τραπεζικό κλάδο να αντισταθμίζει τις πιέσεις που δεχόταν μεγάλο μέρος των μετοχών του FTSE 25. Ωστόσο, μετά τις 14:30, οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν ότι μπορούν να ηγηθούν της ανατροπής του κλίματος, οδηγώντας μια μίνι κούρσα ανόδου, την οποία ακολούθησαν και οι υπόλοιπες μετοχές. 

Η αγορά παρακολουθεί τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, όπου παρατηρείται σύγκλιση, πλην των θεμάτων στο εργασιακό και το ασφαλιστικό σύστημα. Τα θέματα αυτά, τα οποία και αποτελούν τα μεγάλα “αγκάθια” των διαπραγματεύσεων έδειξαν να συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιουνκερ, κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους συνομιλία. 

Ειδικότερα, κατά την επικοινωνία τους οι δύο άντρες, σύμφωνα με κοινή δήλωση κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ συζήτησαν και την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ σύμφωνα και με τις πηγές του www.naftemporiki.gr οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και σε συμφωνία  το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επίσης, στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+3,55% μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τη σημερινή απόφαση, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους χρήσης του ELA.

Στο ταμπλό, έντονες ήταν οι διακυμάνσεις των μετοχών, με τους αγοραστές να οδηγούν τις περισσότερες μετοχές σε σημαντικά κέρδη. Στο επίκεντρο, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 646,74 μονάδες με άνοδο 9,12%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε διακύμανση 14,80% (-3,33% και +11.46%). 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 244,71 μονάδες με άνοδο 3,17%, με την αξία των συναλλαγών του στα 77,43 εκατ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 22 τίτλοι του και στο μείον οι ΕΕΕ (-2,73%), ΓΕΚ ΤέρναΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,82% (-1,82%) και Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,08% (-1,08%). Ολες οι μετοχές του Ftse25 είχαν βρεθεί νωρίτερα στο μείον μεταξύ -1,2% και -5,70%, για να βρεθούν στο κλείσιμο όλες στο συν, από + 0,67% μέχρι και +13,01% πλην των τριών πτωτικών.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank(+13,01%), της Πειραιώς(+9,49%), της Alpha Bank(+8,19%), της Εθνικής (+7,27%), της ΔΕΗ ΔΕΗ+6,06% (+6,06%), της ΕΥΔΑΠ(+6,00%), της MIG(+5,80%), της Μυτιληναίος(+4,18%), της ΕΧΑΕ(+4,12%) και του ΟΠΑΠ(+3,75%).

Με κέρδη 3,74% στις 839,77 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, έκλεισε ο Mid Cap 20, με τον τζίρο του στα 4,13 εκατ. ευρώ.  Ιδιαίτερα διακριθείσες οι μετοχές της Fourlis (11,72%), Ελληνικά ΚαλώδιαΕΛΚΑ+6,81% (6,81%), Αττικής (6,38%), Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ+6,23% (6,23%), Frigoglass ΦΡΙΓΟ+5,92% (5,92%) και Ανεμος (5,45%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+9,74%) ενώ τη μοναδική πτωτική μεταβολή ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-2,71%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 83 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ο Ανδρέας Κόρδας της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Στη συγκεκριμένη στιγμή και σε τεχνικό επίπεδο, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί κάποιες πρώτες πολύ καλές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια και είδαμε την αντίδραση να σταματά ακριβώς και με απόλυτη ακρίβεια στο 825 του Γ.Δ., που είχαμε επίσης αναφέρει ως πολύ σημαντικό σημείο, που καθορίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Ευελπιστούμε πως με ένα καλό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό θα καταφέρει να διασπαστεί ανοδικά και πως ο Γ.Δ. θα αντιμετωπίσει σύντομα το 886 που είναι ο επόμενος στόχος και πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Όπως και να έχει, η τρέχουσα ανοδική φάση, για να διατηρήσει τη δυναμική της δε θα πρέπει να διασπάσει πτωτικά το 745 και μετά και τη σημερινή ανοδική αντίδραση θεωρούμε πως οι πιθανότητες αυτή τη φορά είναι πολύ καλές, καθώς οι μετοχές είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση και μπορούν να θεωρηθούν "επενδυτική ευκαιρία", εάν και εφόσον φυσικά η κατάσταση στην Οικονομία επιτέλους σταθεροποιηθεί.

Σήμερα

Η κεφαλαιαγορά στην Ασία γλιστράει, το ευρώ βρέθηκε σε κορυφή  δύο μηνών, η παγκόσμια ήττα των αγορών ομολόγων αναταράσσουν τις αγορές

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, παίρνοντας τη σκυτάλη  από τις απώλειες στη Wall Street, ενώ μια αύξηση στις αποδόσεις του χρέους στη ζώνη του ευρώ εν μέσω της παγκόσμιας πίεσης στην αξία των ομολόγων επέτρεψε στο ευρώ να κυμαίνεται σε ένα μέγιστο δύο μηνών έναντι του δολαρίου.

Καθώς οι φόβοι αποπληθωρισμού στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει, καταγράφεται  μια φαινομενική αντιστροφή των συναλλαγών που συνδέεται με το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει οδηγήσει σε ένα sell-off στα  ομόλογα και τις ευρωπαϊκές μετοχές αυτή την εβδομάδα, και προκάλεσε μια φυγή των επενδυτών από όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1%, αλλά υποχώρησαν και οι μετοχές  στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και της Μαλαισία. Ο Shanghai Composite Index μειώθηκε -1,8%, επεκτείνοντας μέχρι στιγμής τις ζημίες του αυτή την εβδομάδα στο 6,4%. Ο δείκτης είχε ένα εντυπωσιακό 28% μέχρι στιγμής φέτος. Τα εντυπωσιακά κέρδη, ωστόσο, έχουν προκαλέσει τις προσδοκίες της απότομης διόρθωσης.

Ο Nikkei στο Τόκιο έχασε 1,1% στην πρώτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας. Αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν κλειστές από Δευτέρα έως Τετάρτη από επίσημες αργίες.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα την Τετάρτη μετά την πρόεδρο της Federal Reserve Janet Yellen που προειδοποίησε για υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, προσθέτοντας αγωνία για το μέλλον των επιτοκίων. Οι ασθενής δείκτες των ΗΠΑ προσέθεσαν η αβεβαιότητα επίσης σχετικά με το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Δεδομένα από την Τετάρτη έδειξαν χλιαρά κέρδη στην αμοιβή της προσωπικής εργασίας και ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης της παραγωγικότητας.

Σημειώνεται συρρίκνωση των προσδοκιών για την έγκαιρη αύξηση των επιτοκίων - μια άνοδος στη σύνοδο του Ιουνίου εμφανίζεται όλο και λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο και αυτό βοήθησε έναντι του δολαρίου νομίσματα, όπως το γεν και το ευρώ.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στο 1,1333 με το δολάριο, όχι μακριά από το υψηλό δύο μηνών στα 1,1371 δολάρια που χτύπησε τη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 119,56 γιεν, τραβώντας μακριά από το υψηλό της περασμένης εβδομάδας των 120,51 που χτύπησε την Τρίτη.

Το ευρώ συνέχισε να δέχεται υποστήριξη από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, ιδίως όσον αφορά τα γερμανικά ομόλογα, υπό το φως της χαλάρωσης των φόβων για εμφάνιση αποπληθωρισμού χάρη στη βελτίωση των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Το Γερμανικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας αποδίδει ένα τεσσάρων μηνών υψηλό των 0,595% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε χτυπήσει ένα ιστορικό χαμηλό του 0,05 τοις εκατό, όταν οι ελπίδες ήταν υψηλές, ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ αγοράς ομολόγων ύψους τρισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα ωθήσουν την απόδοση σε αρνητικό έδαφος. Τα Γαλλικά, Ολλανδικά, Βελγικά και Αυστριακά είδαν  την Τετάρτη στις αποδόσεις τους σε κορυφές του 2015.

Το επίκεντρο της προσοχής των αγοραίων είναι στο κατά πόσο οι ιθύνοντες της ΕΚΤ θα εκφράσουν ανησυχίες για ανάκαμψη του ευρώ και την πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και κατά πόσον αυτή η παρέμβαση θα σταματήσει την αύξηση στις αποδόσεις των Bund. Η λίρα ήταν επισφαλής από την άνοδο του ευρώ. Οι επενδυτές ήταν νευρικοί πριν από τις εκλογές της Βρετανίας αργότερα μέσα στην ημέρα, που φαίνεται απίθανο να δώσει καθαρή πλειονοψηφία στο κοινοβούλιο των 650 εδρών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

 Ο Ανδρέας Κόρδας της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έτσι το κλίμα πανικού, προ Eurogroup, που είχε καλλιεργηθεί τόσο από τα Ελληνικά όσο και από τα ξένα ΜΜΕ, ορμώμενο από διάφορες δηλώσεις διεθνών Αξιωματούχων και αναλυτών, οδήγησε σε σημαντική πτώση και ευκαιρίες το Χ.Α. Η εξομάλυνση που ακολούθησε με τη σειρά της οδήγησε σε σημαντικότατες επιδόσεις, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο που είχε υποστεί και την μεγαλύτερη καθίζηση.

Στη συγκεκριμένη στιγμή και σε τεχνικό επίπεδο, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί κάποιες πρώτες πολύ καλές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια και είδαμε την αντίδραση να σταματά ακριβώς και με απόλυτη ακρίβεια στο 825 του Γ.Δ., που είχαμε επίσης αναφέρει ως πολύ σημαντικό σημείο, που καθορίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Ευελπιστούμε πως με ένα καλό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό θα καταφέρει να διασπαστεί ανοδικά και πως ο Γ.Δ. θα αντιμετωπίσει σύντομα το 886 που είναι ο επόμενος στόχος και πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Όπως και να έχει, η τρέχουσα ανοδική φάση, για να διατηρήσει τη δυναμική της δε θα πρέπει να διασπάσει πτωτικά το 745 και μετά και τη σημερινή ανοδική αντίδραση θεωρούμε πως οι πιθανότητες αυτή τη φορά είναι πολύ καλές, καθώς οι μετοχές είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση και μπορούν να θεωρηθούν "επενδυτική ευκαιρία", εάν και εφόσον φυσικά η κατάσταση στην Οικονομία επιτέλους σταθεροποιηθεί.

Στο εξωτερικό και στον απόηχο του “sell in May and go away” είχαμε μια σημαντική πρώτη εμφάνιση πωλητών, όχι τόσο στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης S&P 500, η πορεία του οποίου απλά ανακόπηκε και βρίσκεται μόλις 1,5% χαμηλότερα από τα απόλυτα ιστορικά υψηλά του, αλλά κυρίως σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που οδήγησε τον NASDAQ να διαπραγματεύεται περίπου 4% χαμηλότερα και πολλές μετοχές του να έχουν διπλάσια υποχώρηση.

Ακόμα εμφανέστερα στον Γερμανικό δείκτη DAX o οποίος έχασε 9% τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Τα Εμπορεύματα, με επίκεντρο τα Μέταλλα και τα Αγροτικά Προϊόντα, βρίσκονται σε χαμηλά 5ετίας και δείχνουν πως θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν άλλη μία - ή και καμία - μεγάλη υποχώρηση, πριν αρχίσουν ίσως να δημιουργούν ξανά μεσομακροπρόθεσμους σχηματισμούς ανοδικού momentum (δηλαδή υψηλότερα χαμηλά – υψηλότερα υψηλά). Ως εκ τούτου, έχουμε το ενδιαφέρον μας εστραμμένο σε αυτά τα προϊόντα, καθημερινά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι επενδυτές έχουν αποδυναμώσει τις μετοχές όλων των κλάδων

Οι Ασιατικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ήττα των ομολόγων συνεχίζεται, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική κρίση. Η πληρωμή 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, της 12ης Μαΐου είναι η βασική ανησυχία.

Στην Ασία, οι καμπύλες των ομολόγων συνεχίζουν την απότομη κλίση τους σχεδόν σε συντονισμό με την κίνηση παγκοσμίως. Η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν δει μια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους. Στην Κορέα, ιδίως, η κίνηση αυτή μπορεί να συνεχιστεί.

Οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα είναι τα exit polls. Με βάση τις εκλογές του 2010, τα αποτελέσματα ανά περιφέρειες θα πρέπει να δηλώνονται όλη τη νύχτα, με τις πρώτες ανακοινώσεις πιθανό να εμφανιστούν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη ήταν σε μεγάλο βαθμό δεύτερης βαθμίδας. Η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη επιρροή. Η ασθενής αύξηση της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού συνδέονται με την μεταβολή του κόστους εργασίας και μπορεί να έχουν συμβάλει στο εχθρικό περιβάλλον της αγοράς ομολόγων.

Οι τιμές των εμπορευμάτων άνοιξαν υψηλότερα, αλλά έδωσαν πίσω τα περισσότερα από τα κέρδη αργότερα την ίδια ημέρα στις ΗΠΑ και στην Ασία σήμερα το πρωί. Τα

Bunds έσπασαν το επίπεδο στήριξης που αντιστοιχούσε σε απόδοση 50 bp και τελείωσε την ημέρα κοντά στα 60bp, περίπου 50 bp υψηλότερα από τα χαμηλά στα μέσα Απριλίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ύψος του φθάνει τα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες. Για το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

Μια «ξεχασμένη» από το 2013 φορολογική υποχρέωση αναμένεται να βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται η έκδοση απόφασης της ΓΓΔΕ με βάση την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων. Το συγκεκριμένο τέλος θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από τις επιχειρήσεις από το 2013, ωστόσο αυτό ουδέποτε έγινε.

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Μάρτιο του 2015, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρουσίασε άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στις 3,82 εκατοστιαίες μονάδες από 3,79 τον προηγούμενο μήνα.

Δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, καθώς, όπως λέει, παραμένουν άλυτα πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Από το τελευταίο Eurogroup έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος… Λαμβάνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Όμως, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, να εμβαθυνθούν περαιτέρω, με περισσότερες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα – ας είμαστε ρεαλιστές».

Tη νέα, πρωτοποριακή εφαρμογή opapp για όλες τις κινητές συσκευές παρουσίασε χθες η ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,75% Α.Ε. Η εφαρμογή opapp αποτελεί ήδη ένα καθημερινό χρήσιμο εργαλείο για περισσότερους από 100.000 χρήστες που μέσα σε ένα μήνα έχουν κατεβάσει ήδη την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο tablet τους.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,4 εκατ. ευρώ, καθώς και τη διανομή κερδών της εταιρικής χρήσεως 2014 (01.01.2014-31.12.2014) ενέκρινε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της «Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ». Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση μέρους του φορολογηθέντος αποθεματικού «Υπόλοιπο κερδών εις νέον» ποσού 2.400.000,00 ευρώ, το οποίο προκύπτει μετά την φορολόγηση συνολικού ποσού 2.666.666,67 ευρώ και την καταβολή επ' αυτού του ποσού του αναλογούντος φόρου 266.666,67 ευρώ, της εν λόγω κεφαλαιοποιήσεως υλοποιουμένης με την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της εταιρείας κατά 0,32 ευρώ, ήτοι από 0,48 ευρώ σε 0,80 ευρώ.    

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+9,49% για το πρώτο τρίμηνο του 2015. H σχετική τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 6 μ.μ.

Τη μη καταβολή μερίσματος για την χρήση 2014, λόγω σωρευμένων ζημιών προηγουμένων χρήσεων, σκοπεύει να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 9ης Ιουνίου 2015 το διοικητικό συμβούλιο της MIG Real Estate. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2015 θα ανακοινωθούν στις 29 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αρκετά υψηλές χαρακτήρισε τις αποτιμήσεις των μετοχών στην αμερικανική αγορά η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι υψηλές τιμές. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, παρουσία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η Γέλεν επισήμανε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Στις 53,9 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο, αλλά βελτιωμένος σε σχέση με την πτώση στις 53,5 μονάδες που είχαν καταγράψει τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαφαίνεται μια οριακή ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς κρατικών ομολόγων) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο η πλατφόρμα Target 2 Securities (T2S) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αφορά στην ενοποίηση των διακανονισμών των άυλων τίτλων στην Ευρωζώνη, αν δεν έχουν επιλυθεί έως τότε τα υφιστάμενα τεχνικά ζητήματα ώστε να καταστεί πιο σταθερή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να μειωθεί το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για επενδύσεις που στηρίζουν την οικονομία.

Σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη θα βρεθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, για σειρά επαφών σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ελλάδας. Σε συνεργασία με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ντέισελμπλουμ εργάζεται επάνω σε σχέδιο εμβάθυνσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο.

Η έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων οδήγησε τους τραπεζικούς κολοσσούς στη Βρετανία σε αναζήτηση νέων στελεχών με εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για εταιρικές συμφωνίες. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας στις περιοχές City και Canary Wharf του Λονδίνου. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, η οποία απαιτεί την πρόσληψη περισσότερων traders.