Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εμφανίζει προβλήματα, και οι οικονομικές πολιτικές της θα πρέπει να εναρμονισθούν περισσότερο προς τους βασικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, υψηλοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.
Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξισορρόπησης μετατίθενται σε μεγάλο βαθμό στα έτη μετά το 2004.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ το 2003, όπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό και στο προηγούμενο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό οφείλεται, όπως αναφέρει η Επιτροπή, στην υπέρβαση κατά 0,6% του ΑΕΠ του στόχου για τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω υπέρβασης τόσο των δαπανών για επενδύσεις όσο και των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών (κυρίως μισθοί και κοινωνικές μεταβιβάσεις).
Tο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2003 βασίζεται, όπως αναφέρει η Επιτροπή, σε ένα μακροοικονομικό σενάριο που λαμβάνει ως υπόθεση μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 4% ετησίως για τα έτη 2003-2006, δηλαδή κατά 0,2% υψηλότερη από εκείνη που προέβλεπε η επικαιροποίηση του 2002. Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ είναι παραπλήσιοι με τις προβλέψεις της Επιτροπής του φθινοπώρου 2003 για την περίοδο έως το 2004, αλλά η Επιτροπή επισημαίνει ότι «οι ρυθμοί αυτοί φαίνονται αισιόδοξοι για τα επόμενα έτη».
Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και ο διαφορικός πληθωρισμός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης ευρώ εξακολουθεί σταθερά να υπερβαίνει την μιάμιση εκατοστιαία μονάδα.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί η κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση να παραμένει ελλειμματική το 2006 (0,9% του ΑΕΠ).
Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν καθορίζονται σαφή δεσμευτικά όρια για τις τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες, παρόλο που αυτό είχε ζητηθεί τόσο στη γνώμη του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2003 για την επικαιροποίηση 2002, όσο και στους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών για το 2003.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημοσίου χρέους είναι κάπως πιο αργή σε σχέση με τις προβλέψεις της επικαιροποίησης του 2002. Ο δείκτης δημοσίου χρέους, ο οποίος μειώθηκε κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2003 αντί αναμενόμενης μείωσης 5,1 εκατοστιαίων μονάδων, θα υποχωρήσει από το 101,7% του ΑΕΠ το 2003 στο 90,5% του ΑΕΠ το 2006, ενώ η επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του δημοσίου χρέους είναι απολύτως αναγκαία, ενόψει των μελλοντικών δημοσιονομικών πιέσεων που θα προκαλέσει η γήρανση του πληθυσμού.
Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη επίλυσης του ασφαλιστικού.
Η σύσταση της Επιτροπής για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας θα τεθεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου των Υπουργών στις 10 Φεβρουαρίου.
Σόλμπες: Aισιόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα
Oι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, κατά την παρουσίαση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2003-2006.
Ο επίτροπος συμπλήρωσε ότι οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο έλλειμμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο κ. Σόλμπες χαρακτήρισε το ελληνικό Πρόγραμμα αισιόδοξο, σημείωσε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξισορρόπησης έχουν μετατεθεί για το 2005 και το 2006 και υπογράμμισε ότι ο στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας για ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέχρι το 2006.
Xριστοδουλάκης: Η ανάπτυξη δεν είναι συγκυριακή
Ο Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εξήρε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στάθηκε στις σημερινές δηλώσεις του κ. Π. Σόλμπες, ο οποίος δήλωσε, όπως επεσήμανε ο υπουργός, ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ουσιαστική και δεν οφείλεται στην συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έχει ρίζες εσωτερικές και δυνατές και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: AΠΕ