«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε όλους τους δείκτες τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που αποδίδεται στην έλλειψη ορατότητας σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, ενώ το Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5%.
Βρυξέλλες
Του Νίκου Μπέλλου
«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε όλους τους δείκτες τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που αποδίδεται στην έλλειψη ορατότητας σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία που δημοσιοποίησε σήμερα, η Επιτροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου.
Χαμηλώνει στο 0,5% τον πήχη για την ανάπτυξη
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η προβλεπόμενη ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αφού η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, ενώ το Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5%.
Όπως είναι φυσικό, η αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη, επηρεάζει όλους τους δείκτες επίσης αρνητικά.
Ετσι, το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος στο -2,1% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,1% που προέβλεπε η Επιτροπή το Φεβρουάριο.
Μεγάλη αύξηση θα καταγράψει το 2015 και το δημόσιο χρέος, το οποίο θα φτάσει το 180,2% του ΑΕΠ εναντι 170,2% που προέβλεπε του Φεβρουάριο, δηλαδή μια απόκλιση της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Η Επιτροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις και για άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας, όπως η απασχόληση, η ανεργία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και επενδύσεις.
Αναθεωρεί προς τα πάνω για την ευρωπαϊκή οικονομία
Την ίδια στιγμή η εαρινή έκθεση αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε το Μάρτιο η ΕΚΤ, βελτιώνει τις συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στην Ευρωζώνη κατά 1,5% και του χρόνου 1,9%.