Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 10:14

Market beat: Τα σχόλια του ξένου Τύπου θα καθορίσουν τη διάθεση των θεσμικών

Είναι θέμα ερμηνείας της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης η δυναμική στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα. Έγινε από προχθές γνωστό πως η ομάδα διαπραγμάτευσης στρέφεται στην κατεύθυνση της επίτευξης ολοκληρωμένης συμφωνίας μέσα στο Μάιο, χωρίς ενδιάμεσα στάδια. «Η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά». Ειδοποιεί η Barclays στο πρωινό σχόλιο για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. «Τα spreads για το 10ετές Ελληνικό ομόλογο έχουν πέσει 400bp τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και εξακολουθούμε να βλέπουμε μελλοντικούς κινδύνους».

Είναι θέμα ερμηνείας της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης η δυναμική στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα. Έγινε από προχθές γνωστό πως η ομάδα διαπραγμάτευσης στρέφεται στην κατεύθυνση της επίτευξης ολοκληρωμένης συμφωνίας μέσα στο Μάιο, χωρίς ενδιάμεσα στάδια. «Η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά». Ειδοποιεί η Barclays στο πρωινό σχόλιο για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. «Τα spreads για το 10ετές Ελληνικό ομόλογο έχουν πέσει 400bp τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και εξακολουθούμε να βλέπουμε μελλοντικούς κινδύνους».

Για τη θέση της αναφέρει ότι χρησιμοποιεί μια έκθεση από τους Financial Times, σύμφωνα με την οποία οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της εξακολουθούν να παραμένουν σε απόσταση. Επιπλέον, η FT σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει απειλήσει να άρει την τεχνική υποστήριξή, εκτός εάν οι πιστωτές της Ελλάδα στην ευρωζώνη αποφασίσουν την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Οι θεσμικοί κατάφεραν με λιγότερες από 10 συνεδριάσεις να φέρουν τον ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες όταν στις 22/4 πέρασε, έστω και ενδοσυνεδριακά, κάτω από τις 700. Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα των 7 ανοδικών κλεισιμάτων του από τότε, με ένα μόνο πτωτικό. Το Σαββατοκύριακο προέκυψε η πληροφορία πως άλλαξε η κατεύθυνση της κυβέρνησης και φάνηκε πως θα πήγαινε σε μια ενιαία συμφωνία, χωρίς συμφωνίες «γέφυρα». Οι πιστωτές δεν αντέδρασαν άμεσα, αλλά άρχισαν από χθες να θέτουν τα θέματα που θεωρούν σημαντικά για να περιληφθούν στην όποια συμφωνία και οι παράγοντες της κυβέρνησης… το έριξαν στα ταξίδια. Μια παρατήρηση που μπορεί να παίξει ρόλο σήμερα είναι και το φαινόμενο της αργίας στις αγορές του Λονδίνου που πιθανά να έχει κρατήσει εκτός συναλλαγών του ΧΑ ξένους θεσμικούς που σήμερα θα «εκφραστούν».

Η εκτίμησή μας είναι ότι από το τέλος της ανοδικής αλυσίδας που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, έγινε σαφές πως για τον δείκτη των θεσμικών και των παραγώγων οι 246 μονάδες αναγνωρίστηκαν από τους θεσμικούς ως οροφή. Αφού τότε χτύπησε ο δείκτης κοντά σε αυτό το επίπεδο και σταμάτησε την άνοδο, υποχωρώντας μάλιστα στο κλείσιμο. Αλλά την Πέμπτη και τελευταία συνεδρία του Απριλίου, πάλι οι 246 μονάδες λειτούργησαν ως αντίσταση.  Χθες λοιπόν, ο 25άρης έκανε πως θα περάσει πάνω από τις 248 μονάδες, αλλά για άλλη μια μέρα κατέληξε στις 246,9, δίνοντας το δικαίωμα να θεωρήσουμε πως σε αυτά τα επίπεδα οι θεσμικοί αισθάνονται «άνετα», ως προς την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Και επιλέγουν να συσσωρεύουν οι τιμές.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τις συναλλαγές των blue chip αφιερώθηκε στην διόρθωση των υπερβολών που εμφάνισαν ορισμένα, στις τέσσερις συνεδρίες της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, από τις λίγες μετοχές με καθοδικό momentum  στο τέλος

Απριλίου, αρκετές διατήρησαν αυτή τη δυναμική. Χθες, οι επενδυτές στα παράγωγα βλέποντας πως για τρίτη φορά σε 3 συνεδριάσεις η διαφυγή των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα δεν επιτυγχάνεται, αποφάσισαν, αυξάνοντας την έκθεσή τους στα ΣΜΕ Μαΐου, να περάσουν σε ουδέτερες προσδοκίες.

Η στήλη θεωρεί πως υπάρχουν, μέσα στο διάστημα ως τις 11 Μαΐου, αρκετές ημερομηνίες «κλειδιά». Επενδυτικά, αυτές ορίζουν στοιχήματα που θα διατηρήσουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κατά την εκτίμησή μας, αυτό για την ώρα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για το χρόνο διάρκειας της αβεβαιότητας από την σφαίρα της πολιτικής.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τραπεζική ώθηση έλαβαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών του Μαρτίου ήταν μικρότερη του αναμενομένου. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 18.070,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,23% στις 5.016,93 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,29% στις 2.114,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Comcast σημειώνει κέρδη 0,6%, μετά την ανακοίνωση ότι κατέγραψε αύξηση 10% της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 17,9 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η McDonald's κατέγραψε απώλειες 1,7%, με την αγορά να "διαφωνεί" με το νέα σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η διοίκηση, το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του ποσοστού των franchise καταστημάτων ανά τον κόσμο στο 90% από το 81% που είναι σήμερα, αποφέροντας περί τα 300 εκατ. δολάρια στην εταιρεία έως τα τέλη του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 73% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με την κερδοφορία τους, ενώ το 49% έχουν ανακοινώσει έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 2,1% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο τον Μάρτιο της τάξεως του 2,4%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν αύξηση 4,4% τον Μάρτιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά κέρδη του κλάδου των χημικών, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν τη Δευτέρα με σημαντικά κέρδη, ανατρέποντας την πρωινή πτωτική τους πορεία. Χθες η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή, λόγω αργίας.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,45% στις 11.620 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,70% στις 5.082 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,81% στις 397,84 μονάδες, ωστόσο ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 40% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, λόγω της αργίας στο Λονδίνο.

Στο ταμπλό, η Syngenta σημείωσε κέρδη 8,1%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι η Monsanto την έχει προσεγγίσει για πιθανή εξαγορά της.

Κέρδη 3,5% και για την Adidas, μετά την δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση πώλησης της Reebok, ως ξεχωριστής εταιρείας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 52 μονάδες μειώθηκε ο δείκτης της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 52,2 μονάδες τον Μάρτιο, με την Markit να αναθεωρεί επί τα βελτίω τα στοιχεία από την πρώτη ανάγνωση του δείκτη (51,9 μονάδες).

Επίσης, τα βλέμματα πλέον των αγορών στρέφονται στις προσεχείς βρετανικές εκλογές, στις 7 Μαΐου, όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, σε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

ΧΑ

Μετά από μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμου σε πολλές μετοχές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη, διευρύνοντας το ανοδικό του σερί.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,38% στις 826,04 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 828,78 μονάδες και η χαμηλότερη στις 802,10. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 32,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 76,52 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,46 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, το Χ.Α. έχει καταγράψει απώλειες μόλις στη μία, ενώ από το χαμηλό των 704 μονάδων στις 21 Απριλίου βρέθηκε σήμερα στις 826,04 μονάδες, ήτοι έχει σημειώσει κέρδη 17,9%. Σύμφωνα μάλιστα με τους τεχνικούς αναλυτές, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, το ανοδικό κύμα θα συνεχιστεί με στόχο την περιοχή των 850-900 μονάδων. 

Στο ταμπλό ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 246,92 μονάδες, με τον τζίρο του στα 78 εκατ. ευρώ. Από τις 25 μετοχές του, θετικά ολοκλήρωσαν οι 14, ενώ αρνητικά οι υπόλοιπες 11. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 655,98 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε στο +3,38% και στις 836,84 μονάδες. 

Σήμερα ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι μετοχές της Πειραιώς (+8,59%), οι οποίες μάλιστα προσέφεραν σημαντικά στηρίγματα στο δείκτη, όταν οι πιέσεις εντείνονταν. Θετικές και οι παρουσίες της ΕΥΔΑΠ(+5,00%), τηςAegean Airlines ΑΡΑΙΓ+2,67% (+2,67%), της Folli Follie(+2,23%), της Τέρνα Ενεργειακή(+1,87%), του ΟΤΕ(+1,85%), της Coca Cola HBC(+1,67%), του ΟΛΠ(+1,43%) και του ΟΠΑΠ(+1,26%).

Αντίθετα, η Βιοχάλκο συνεχίζει το πτωτικό της σερί μετά την ανακοίνωση για την απορρόφηση της Σιδενόρ,ΣΙΔΕ+29,49% καθώς σήμερα έκλεισε στο -9,13%. Διορθωτικά και οι μετοχές της ΕΧΑΕ(-3,28%), της ΔΕΗ(-3,17%), της Jumbo(-2,50%), των ΕΛΠΕ(-2,48%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-2,26%), της Μυτιληναίος(-1,63%), της Εθνικής(-1,60%) και της MIG (-1,32%).

Στον Mid Cap η Σιδενόρ συνεχίζει να κλέβει την παράσταση με το δεύτερο διαδοχικό limit up και το +63% σε δύο συνεδριάσεις. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου   (+2,22%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 72 κινήθηκαν ανοδικά, 51 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ευτυχώς για τους αναγνώστες της ημερήσιας ανάλυσης των συναλλαγών του ΧΑ και των παραγώγων η στήλη από το πρωί της περασμένης Τρίτης 28/4 σημείωνε: «Τεχνικά ο δείκτης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμα ψηλότερα και η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης επιτρέπει να προσδοκούν οι επενδυτές στα ΣΜΕ του 25άρη ψηλότερες τιμές ως τα επίπεδα άνω των 250 μονάδων.

Για την ακρίβεια περιμένουμε αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική να εμφανιστούν αντιστάσεις από την ώρα που ο 25άρης θα πλησιάσει τις 246 μονάδες. Γιατί έρχεται από κάτω προς τα πάνω και αν παρατηρήσουμε τις συναλλαγές στο τρέχον έτος θα διαπιστώσουμε ότι σε τρεις διαφορετικές περιόδους οι 246 μονάδες αποτελούσαν τις κατώτερες τιμές του σε συνεδριάσεις που έδωσαν κλεισίματα γύρω από τις 250 μονάδες. Αυτό ίσχυσε στη συνεδρία της 16/1 με ελάχιστο στις 247,28 μονάδες και κλείσιμο στις 252,56, στη συνεδρία της 22/1 με ελάχιστο στις 246,76 μονάδες και κλείσιμο στις 250,28. Κατόπιν εμφανίστηκαν πάλι αυτά τα επίπεδα τον Φεβρουάριο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07. Αλλά και τον Μάρτιο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07.

Χονδρικά λοιπόν η ζώνη από τις 246 μονάδες ως τις 254 φαίνεται από τη στατιστική προϊστορία να είναι μια πιθανή οροφή στην τρέχουσα ανοδική κίνηση».

Μετά από δυο μέρες το πρωί της Πέμπτης συμπληρώσαμε έχοντας πια τα στατιστικά δεδομένα δυο ακόμα συνεδριάσεων: «Η στήλη με βάση την στατιστική προϊστορία θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες 30% για μια βουτιά σημαντική, που θα μειώσει στο 50% την εβδομαδιαία άνοδο. Δηλαδή μπορεί να φέρει τον FTSE25 ως τις 232 - 233 μονάδες. Η άνοδος έχει πιθανότητα 20% λόγω του διεθνούς κλίματος που είναι αρνητικό για την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Μια ακόμα σταθεροποιητικού τύπου πλάγια κίνηση έχει πιθανότητα 50% και συνεπώς δεν είμαστε σύμφωνοι με την αισιοδοξία των traders στα παράγωγα». Χθες οι traders πλησίασαν με τις επιλογές τους τις εκτιμήσεις της στήλης και σήμερα είναι αρκετά κρίσιμη η δυναμική που θα αναπτυχθεί.

Σήμερα

Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη και το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε λίγο μετά την είδηση πως η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες καθώς η ανάπτυξη της περιοχής παραπαίει εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης από την Κίνα.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας έριξε το επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2,0% για να ωθήσει το πεισματικά ισχυρό τοπικό δολάριο χαμηλότερα, σύμφωνα με την αγορά και τις προσδοκίες των αναλυτών. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε ένα τέταρτο του ενός σεντ αρχικά, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε γρήγορα.

Οι Αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 0,5% πριν από την απόφαση για να μειωθεί η πτώση στο  0,2%, ενώ το δολάριο Αυστραλίας άλλαζε χέρια στα 0,7895 δολάρια με μια νευρική διαπραγμάτευση.

Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διεύρυνε τις απώλειες του και ήταν κάτω κατά 0,5%. Η ρευστότητα απουσίαζε με τις αγορές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη σε διακοπές. Πιο αναμενόμενα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, είναι οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, που θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα έδειξε ότι η βιομηχανίας της Κίνας υπέστη τον Απρίλιο, την ταχύτερη πτώση της μέσα σε ένα χρόνο.

Έρευνες για την Ταϊβάν και την Ιαπωνία σημείωσαν ο δείκτης της δραστηριότητας των εργοστασίων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική εικόνα των οικονομιών της Ασίας δείχνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει χάραξη πολιτικής για ένα νέο γύρο χαλάρωσης.

Ο Frederic Neumann της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες: «Όλα δείχνουν πως χρειάζεται να αποφασίσουν μέτρα περισσότερης χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό από ό, τι στο παρελθόν».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά συνεχίζει να μας δίνει αγοραστικό σήμα και σημαντικές προσδοκίες για εξεύρεση λύσης, επισημαίνει. Η έλλειψη ρευστότητας αναγκάζει την Κυβέρνηση να κάνει πίσω σε αρκετές "κόκκινες" γραμμές και να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα της δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας, πιθανότατα μέσω της αύξησης των ορίων στα έντοκα, κερδίζοντας χρόνο για να μπορέσει να διαπραγματευτεί για Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό που ουσιαστικά είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.

Η αγορά συνήθως ξέρει πολύ πιο γρήγορα τις εξελίξεις και κινείται αντίστοιχα πρώτη.

Τους "fundamental" η κίνηση τους αφήνει αδιάφορους, μιας και παρακολουθούν εταιρείες και όχι σύνολο Αγοράς ανεξαρτήτου κίνησης. Όλο το προηγούμενο τετράμηνο η Αγορά κινείται σε μία ζώνη τιμών ανάμεσα στο 700 και 950 επίπεδο χωρίς ουσιαστική τάση, με το τελευταίο να είναι σημαντική μας αντίσταση (930) μεσοπρόθεσμα.

Αρκετοί τίτλοι έχουν "κρατήσει χαρακτήρα" με τα μακροπρόθεσμα funds που έχουν πάρει θέσεις να τους υποστηρίζουν αδιαφορώντας για τις όποιες εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος και κρατώντας ζωντανή την Αγορά με σταθερούς όγκους, γεγονός πολύ θετικό.

Το θέμα είναι ότι η Ελληνική Οικονομία μπορεί να μοιάζει με το 2012, παρόλα αυτά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τότε. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι "υπό την σκέπη" της ΕΚΤ, με τα λεφτά να περιμένουν για τυχόν ΑΜΚ ενώ οι δείκτες σε κάθε περίπτωση είναι σε σημαντικά καλύτερα επίπεδα.

Αυτά βλέπει η αγορά και τηρεί στάση αναμονής όλο αυτό το διάστημα περιμένοντας την λύση του παζλ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε αυτή την κατάσταση, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχει λύση που λέγεται Ευρώπη, ασχέτως ότι προσπαθεί να πετύχει κάτι καλύτερο, ή και να πείσει ότι διαπραγματεύτηκε ... ηρεμώντας την πιεσμένη κοινή γνώμη. Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την Αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προσβλέποντας σε κίνηση στην πολύ σημαντική ζώνη των 890-930 μονάδων επίπεδο που ουσιαστικά σε περίπτωση κατοχύρωσης να κάνει την διαφορά.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο μιας και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις, παρόλα αυτά η αντίδραση για άλλη μία φορά από την ζώνη των 700 μονάδων μας δίνει αρκετές πιθανότητες να έχουμε δει ένα πολύ σημαντικό χαμηλό για τα επόμενα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει φυσικά το μέλλον και μιλάμε πιο πολύ με πιθανότητες αλλά παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση αυτές δείχνουν να είναι μαζί μας. Τέλος να πούμε πως προσοχή, βραχυπρόθεσμα πάντα, χρειάζεται τυχόν ανακοίνωση ενδιάμεσης συμφωνίας, μιας και η Αγορά εκεί βρίσκει την ευκαιρία να κάνει διόρθωση. Κάτι τέτοιο θυμίζουμε έγινε μετά την συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, μιας και η Αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει το γεγονός και έδωσε διόρθωση από την περιοχή των 940 μονάδων, τότε. Η λύση για την Οικονομία και παράλληλα για την Αγορά θα έρθει με την μεγάλη συμφωνία μέσα στο Καλοκαίρι, κάτι που λογικά η Αγορά θα μας το έχει δείξει νωρίτερα.

Ξένοι αναλυτές 

Βarclays: Ράλι του δολαρίου Αυστραλίας παρά τη χαλάρωση από την RBA (Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας)

Η RBA αποφάσισε να μειώσει τα βασικά επιτόκια της στο 2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Διατήρησε επίσης μια ισχυρότερη τάση απαξίωσης του νομίσματος και δήλωσε ότι η περαιτέρω υποτίμησή του φαίνεται πιθανή και αναγκαία. Το AUD υποχώρησε αρχικά μετά την ανακοίνωση, αλλά ανέκαμψε με άνοδο 0.9%, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου γρήγορα άγγιξε  το 2,037%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιανουαρίου.

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν την δύναμη στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις κινεζικές μετοχές σε αξιοσημείωτα χαμηλές επιδόσεις. Ο δείκτης στη Σαγκάη έπεσε -2,2%, εν μέσω ανησυχιών ότι το πρόσφατο ράλι μπορεί να ήταν υπερβολικό και από τις φήμες ότι μπορεί να εισαχθούν περισσότερα μέτρα για την αποθέρμανση της αγοράς. Οι αγορές στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη είναι κλειστά σήμερα.

Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποσιώπησαν την εξασθένηση  των δεικτών PMI της μεταποίησης παγκόσμια. Η τελική μέτρηση του PMI της Markit επί της μεταποίησης στην ευρωζώνη, ανήλθε στο 52,0, σε ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση του 51,9.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν οι γενικές εκλογές της Πέμπτης και η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Τα spreads για το 10ετές Ελληνικό ομόλογο έχουν πέσει 400bp τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και εξακολουθούμε να βλέπουμε μελλοντικούς κινδύνους. Σύμφωνα με μια έκθεση από τους Financial Times, οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της εξακολουθούν να παραμένουν σε απόσταση. Επιπλέον, η FT σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει απειλήσει να άρει την τεχνική υποστήριξή, εκτός εάν οι πιστωτές της Ελλάδα στην ευρωζώνη αποφασίσουν την ελάφρυνση του χρέους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο σημείο «μηδέν» φτάνουν εντός του Μαΐου οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, καθώς και για την έγκαιρη πληρωμή μισθών και συντάξεων και γενικά ανελαστικών δαπανών, χωρίς τη χρηματοδότηση ή την παροχή διευκόλυνσης από τους εταίρους. Ακόμη και αν ο Μάιος «βγει» με δυσκολία, το επόμενο τρίμηνο είναι εφιαλτικό και απλά το κράτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές -βασικά ΔΝΤ και ΕΚΤ-, με όλες τις συνέπειες.

Η αναγνώριση της προόδου που συντελείται στο Brussels Group από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup ώστε να χαλαρώσει η ΕΚΤ την πολιτική της έναντι της Ελλάδας και η συμφωνία μέχρι τον Ιούνη για το επόμενο βήμα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο νέος στόχος της κυβέρνησης. Η αναδίπλωση του Μαξίμου αφενός είναι απότοκο της άρνησης εταίρων και δανειστών να φτάσουν σε μία «μικρή» συμφωνία με την Αθήνα στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και της επιμονής ειδικά του ΔΝΤ σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Αφετέρου είναι ενδεικτική και της αγωνίας της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της αύξησης του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ.

Όλο το βάρος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεθαύριο Τετάρτη ρίχνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει πείσει τον Μάριο Ντράγκι να δώσει την πολυπόθητη  ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέχρι την οριστική συμφωνία στα τέλη Μαΐου ή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν αύριο στη Φραγκφούρτη, στην έδρα της ΕΚΤ, για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα αποκλίνει μέχρι στιγμής σε τέτοιο βαθμό από το πρόγραμμα διάσωσης που κινδυνεύει να χάσει σημαντική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με προειδοποίηση του ταμείου προς τους πιστωτές της Αθήνας στην Ευρωζώνη, όπως μετέδωσαν οι FT. H προειδοποίηση, η οποία απευθύνθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ταμείο να παρακρατήσει τη δική του αναλογία από τη δόση των 7,2 δισ.ευρώ της οικονομικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει στάση πληρωμών. 

Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βίλφριντ Μάρτενς με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωζώνη και παράλληλα στην ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων VLTs από τον ΟΠΑΠ στα εξειδικευμένα καταστήματα playOPAP, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, η έναρξη θα πραγματοποιηθεί με μια πρώτη κρίσιμη μάζα 70 έως και 90 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα παραδίδονται νέα καταστήματα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητά μέσα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές σε συντάξεις που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο 2011-2013 δεν είναι σύμφωνες με το ιταλικό Σύνταγμα. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στους Ιταλούς συνταξιούχους που υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους στο πλαίσιο έκτακτων περικοπών.

Νέες ασκήσεις αντοχής (stress tests) στις τράπεζες σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της.

Η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό την ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών.

Στις 52 μονάδες μειώθηκε ο δείκτης της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 52,2 μονάδες τον Μάρτιο, με την Markit να αναθεωρεί επί τα βελτίω τα στοιχεία από την πρώτη ανάγνωση του δείκτη (51,9 μονάδες). Σύμφωνα με τα στοιχεία από 3.000 μεταποιητικές μονάδες της περιοχής, ο κλάδος συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανάπτυξης, με την Ιρλανδία και την Ισπανία να εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται σε περιοχές συρρίκνωσης.

Σε καθεστώς επιτήρησης για πέντε χρόνια καταδικάστηκε η BNP Paribas από αμερικανικό δικαστήριο, ενώ προέβη σε διακανονισμό που έφθασε το επίπεδο-ρεκόρ των 8,9 δισ. δολαρίων για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων κατά του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.

Η γαλλική τράπεζα, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των πράξεών της. Είναι η πρώτη φορά που μία διεθνής τράπεζα κρίνεται ένοχη για παραβίαση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων 1 δισ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου σε B- από CCC, με σταθερή προοπτική, προχώρησε η Fitch. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η απόφαση αυτή ακολουθεί την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου σε CCC από CC.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους σημείωσε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας τον Απρίλιο, καθώς συρρικνώθηκαν οι νέες παραγγελίες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα των HSBC/Markit. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου κάτω από το 7%, για πρώτη φορά μετά το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ