Είναι θέμα ερμηνείας της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης η δυναμική στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα. Έγινε από χθες γνωστό πως η ομάδα διαπραγμάτευσης στρέφεται στην κατεύθυνση της επίτευξης ολοκληρωμένης συμφωνίας μέσα στο Μάιο, χωρίς ενδιάμεσα στάδια και επιμέρους σύμφωνα για προγράμματα γέφυρα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Είναι θέμα ερμηνείας της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης η δυναμική στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα. Έγινε από χθες γνωστό πως η ομάδα διαπραγμάτευσης στρέφεται στην κατεύθυνση της επίτευξης ολοκληρωμένης συμφωνίας μέσα στο Μάιο, χωρίς ενδιάμεσα στάδια και επιμέρους σύμφωνα για προγράμματα γέφυρα. Αν θεωρηθεί ως μια επιπλέον ένδειξη για διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά οι μετοχές, που από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεδρίαση έρχονται με ανοδική ορμή, θα συνεχίσουν την προσπάθεια επιστροφής σε επίπεδα που δεν προεξοφούσαν Grexit. Αν όμως εκληφθεί ως τακτικισμός που στόχο έχει τη νομιμοποίηση ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος τότε οι πιέσεις θα εμφανιστούν εκ νέου.
Πέντε συνεδριάσεις δημιουργικής αβεβαιότητας πριν από κρισιμότατες ημερομηνίες κλειδιά
Η ροή των ειδήσεων το Σαββατοκύριακο συνέχισε να φέρνει αντικρουόμενα μηνύματα και το μόνο σίγουρο είναι πως πλησιάζει η μέρα που θα καταλήξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και πιστωτές. Η δημιουργική αβεβαιότητα που επικράτησε στην αγορά μετοχών, μετά τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης της χώρας με τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες, λειτούργησε υπέρ ανόδου των βασικών δεικτών. Αλλά ακόμα κάτι καθαρό στον ορίζοντα δεν υπάρχει και συνεπώς, η στατιστική ανάλυση είναι η πλέον πρόσφορη προσέγγιση για την εκτίμηση της δυναμικής αυτής της εβδομάδας. Στις πέντε συνεδριάσεις της θα αποτυπωθούν οι διαθέσεις των θεσμικών πριν την κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 11ης Μαΐου (Δευτ) και της πληρωμής μιας δόσης στο ΔΝΤ στις 12 του μήνα (Τρ). Την τρέχουσα εβδομάδα πολλά αναμένουν οι εγχώριοι αναλυτές και από την απόφαση της ΕΚΤ για την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση εντόκων γραμματίων.
Μπορεί το ποσοστό βεβαιότητας των επενδυτών που ανεβάζουν το στοίχημα για περαιτέρω άνοδο του 25άρη να είναι άγνωστο στη στήλη, αλλά είναι εμφανής η διάθεση να στοιχηματίσουν υπέρ ευοίωνων προοπτικών για τον δείκτη των Παραγώγων. Σε μια εβδομάδα που στο τέλος της στη ροή των ειδήσεων αναμείχθηκαν «απειλές» για ύπαρξη plan B για Exit και διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει συμφωνία τόσο εύκολα οι θεσμικοί στο ΧΑ εκτόξευσαν τον δείκτη.
Γιατί στη διάρκεια της τελευταίας ώρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τα blue chip που τα κέρδη τους ξεπέρασαν το 9% ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ ενώ πάνω από +4% κέρδισαν αλφαβητικά ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, και ΟΛΠ. Οι επενδυτές στα παράγωγα κάτω από την επίδραση αυτών των δεδομένων, που σημειώθηκαν στο τέλος μιας καθοδικής για τις διεθνείς αγορές μετοχών εβδομάδας, αποφάσισαν να δώσουν τη μεγαλύτερη απόσταση στο ΣΜΕ τρέχοντα μήνα για το 2015. Στέλνοντας το σε εκκαθάριση στις 249,25 μονάδες με τον υποκείμενο στις 245,27 μονάδες ενώ η εκκαθάριση της επόμενης σειράς ήταν ακόμα ψηλότερα ήτοι στις 249,75. Ο δείκτης την τελευταία μέρα χτύπησε πάλι στην οροφή των 246 μονάδων, όπως και την προηγούμενη συνεδρία και υποχώρησε, αλλά μόνο ελαφρά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
Ο Απρίλιος άφησε τις αγορές μετοχών με μια καθοδική εβδομάδα και υπογράμμισε τη διατήρηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη, μέρος των οποίων σχετίζεται με την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής της Fed έναντι της ΕΚΤ.
Στη διάρκειά του οι αγορές κινήθηκαν όπως το πρώτο τρίμηνο συνολικά και είχαν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Την συνέθεσαν, η δύναμη που έδειξαν οι ευρωπαϊκές και οι κινέζικες μετοχές, η αδυναμία του ευρώ και ο συντονισμός στην κίνηση που είχαν τα ομόλογα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αλλά το κλίμα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τον Μάιο από δυο κατηγοριών αίτια. Αρχικά δεν αποκλείεται να αλλάξει η βαρύτητα της επίδρασης των πολιτικών εξελίξεων στην διάθεση των επενδυτών. Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται από την υπό διαμόρφωση πολιτική κατάσταση στο Ενωμένο Βασίλειο και την σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Ποια εποχή; Όταν τα πλαίσια για την ρευστότητα στην αγορά στενεύουν επιφέροντας αστάθεια, αναλόγως της επίδρασης που θα έχει μια αλλαγή στις αντιδράσεις της Fed.
Δεν είναι μυστικό ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν προβεί σε παρεμβάσεις στις αγορές που ελέγχουν, με στόχο να οδηγήσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερα. Η ιδέα ήταν να οδηγήσουν σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων για την ενίσχυση των κεφαλαιουχικών δαπανών και της εγχώριας αγοράς. Η θετική επίδραση της «αίσθησης του πλούτου» υποτίθεται ότι τελικά καταλήγει σε ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Αυτός ήταν ο σαφώς δεδηλωμένος στόχος της Fed όπως και για τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει ωθήσει τα επιτόκια κάτω του μηδενός, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείζουν. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν επίσης καταφέρει, να εξασθενίσουν τα νομίσματά τους με την ελπίδα της αύξησης των εξαγωγών, συμπιέζοντας τις εισαγωγές, προκαλώντας παράλληλα άνοδο των τιμών καταναλωτή, δηλαδή πληθωρισμό σε «ευεργετικά» για την οικονομία επίπεδα.
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν μόνες τους, με την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική τους, να λύσουν όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαρθρωτική στασιμότητα στις οικονομίες τους. Τα μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά, και ενίοτε χαρακτηρίζονται «ανιαρά». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών για την τόνωση των οικονομιών τους ώθησαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων εκτός της «γήινης ατμόσφαιρας». Ενώ συνεχίζουν να προβλέπουν ότι οι πολιτικές τους θα επιτύχουν την επιθυμητή "ταχύτητα διαφυγής" για τις, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οικονομίες τους, οι τιμές ομολόγων και μετοχών έχουν πάει στο φεγγάρι.
Αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν ως μεταβατική την αδυναμία του πρώτου τριμήνου και αναμένουν ανάκαμψη στο δεύτερο.
Δηλαδή πιστεύουν ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η προοπτική για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας καθώς και τα στοιχεία από την πορεία του πληθωρισμού, εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η Fed είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25bps τον Σεπτέμβριο. Παρά την ρητορική μετά τη σύνοδο της FOMC, εξακολουθούνε να βλέπουνε ότι δεν θα είναι ο Ιούνιος ο μήνας της απογείωσης των επιτοκίων. Η δε καθυστέρηση μέχρι τον Δεκέμβριο φαίνεται δικαιολογημένα ότι έχει αρκετές πιθανότητες.
Η ισοτιμία EUR/USD
Μερικοί επενδυτές διαπιστώνοντας την απροσδόκητη άνοδο των επιτοκίων πρόσφατα στα Γερμανικά δεκαετή Bunds ανησυχούν. Γιατί έχουν κινηθεί στη βδομάδα ψηλότερα περισσότερο από 25bps και υπήρξε ισχυροποίηση του ευρώ (EUR/USD στο 1,12). Οι αναλυτές της Barclays θεωρούν ότι το QE της ΕΚΤ θα συνεχίζει να ασκεί πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και θα σπρώξει κάτω από το 1:1 την σχέση EUR/USD κατά τους επόμενους έξη μήνες.
Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2108,29 μονάδες είχε επίδοση -0,44% και στο 2015 +1,26%, ενώ ο Dow έχασε -0,31% και πλέον αποδίδει +0,20% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -1,33% με επίδοση +3,02% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -3,11% με επίδοση έτους +1,94%. Ο δε Nasdaq100 έπεσε -1,70%, με κέρδη για το 2015 +4,49%. Η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 0,21% στα 1177,40 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -2,44% και η ετήσια επίδοσή του είναι +11,92%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούτηξε -3,02% με απόδοση το 2015 +16,82% και ο CAC έπεσε -2,98% με απόδοση φέτος +18,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,05% και στο τρέχον έτος κερδίζει 10,75%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία γλύστρισε κατά -1,63% και στο 2015 κερδίζει 21,22%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +8,05% και στο τρέχον έτος αποδίδει -0,40%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν πτωτική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,64%, με κέρδη το τρέχον έτος +12,44%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού βούλιαξε κατά -2,60%, το 2015 αποδίδει +3,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,51% με επίδοση για φέτος +11,05%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -1,55%, και στο 2015 -1,77%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,26% και το 2015 κερδίζει +19,18%.
ΧΑ
Με δημιουργική αβεβαιότητα ανοδικός ο Απρίλιος
Ένας μήνας που οι δυο τελευταίες ανοδικές του εβδομάδες, αποδείχθηκαν αρκετές για να κλείσει ο πρώτος μήνας του δεύτερου τρίμηνου με κέρδη της τάξης του +6,12% για τον ΓΔ και +6,64% για τον 25άρη, με τον FTSEM στο +1,31%. Έτσι υπήρξε βελτίωση στις επιδόσεις τους για το τρέχον έτος. Αφού πλέον ο ΓΔ χάνει μόλις -0,4%, ο FTSEM ενισχύεται κατά +4,72%, αλλά ο 25άρης απέχει ακόμα -7,4% από το κλείσιμό του στο τέλος του 2014. Ακόμα μια φορά, η τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας που η ορμή της μεταβιβάζεται και στην αρχή της επόμενης, ήταν ανοδική με κλείσιμο κοντά στο μέγιστο μέρας και εξαιρετικές επιδόσεις για την πλειονότητα των blue chip. Σε μια εβδομάδα που στο τέλος της, στη ροή των ειδήσεων αναμείχθηκαν «απειλές» για ύπαρξη plan B για Exit και διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει συμφωνία τόσο εύκολα, οι θεσμικοί στο ΧΑ εκτόξευσαν τον δείκτη. Γιατί στη διάρκεια της τελευταίας ώρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τα blue chip που τα κέρδη τους ξεπέρασαν το 9% ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ ενώ πάνω από +4% κέρδισαν αλφαβητικά ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, και ΟΛΠ.
Η έναρξη της εβδομάδας έγινε με δυο ανοδικές συνεδριάσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στην πρώτη συνεδρίαση οι δυο βασικοί δείκτες εμφάνισαν άνοδο πάνω από 4% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε 3,4% με μόλις δυο κλαδικούς δείκτες να έχουν απώλειες κάτω από -1%. Οδήγησαν την άνοδο οι Τράπεζες +9,34% και ακολούθησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +8,06%, Κοινής Ωφέλειας +7,91%, Πετρελαίου Αερίου +6,13% και Πρώτων Υλών +5,53 %. Την επόμενη η άνοδος συνεχίστηκε με τα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης να σημειώνουν ασυνήθιστα μεγάλες απώλειες. Γιατί το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεώρησε πως είναι πιθανή η άρση των αδιεξόδων στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Ο ΓΔ με τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,41% και έφθασε στις 806,01. Ο 25άρης έκλεισε πάνω από τις 240 μονάδες με μεταβολή 1,31% και οδηγούς τους κλάδους Πετρελαίου Αερίου +7,57%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,07% και Τραπεζών +2,57%.
Την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες προσέγγισαν ακόμα ψηλότερα επίπεδα, αλλά αυτά λειτούργησαν ως αντίσταση σε μια ανοδική αλυσίδα των 5 συνεδριάσεων και τελικά, με τις δημοπρασίες στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, εμφάνισαν πτώση που για τον ΓΔ ήταν -1% και για τον 25άρη -1,25%. Την ίδια μέρα, όταν έκλεινε το ΧΑ, ο DAX υποχωρούσε πάνω από -3% και ο CAC -2,7%. Ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος της βδομάδας και κοντά στα 82 εκατ. ευρώ. Κάτι που την Πέμπτη άλλαξε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, έγινε με τζίρο πάνω από 117 εκατ. ευρώ. Ανεβάζοντας το μέσο τζίρο των συνεδριάσεων από τις 27/4 και μετά πάνω από τα 98,5 εκατ. ευρώ. Μαζί ανέβηκαν και οι βασικοί δείκτες σε επίπεδα τιμών που έχουν ξεχωριστή βαρύτητα με βάση τα συμπεράσματα της στατιστικής ανάλυσης. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,12% και έφθασε στις 822,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 245,27, με μεταβολή +2,78%, με τον FTSEM στο +3,39%.
Ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος μήνας του 2015 μετά τον Φεβρουάριο που το ΧΑ εμφάνισε άνοδο και είχε μόνο μια υπολογίσιμα καθοδική εβδομάδα, εκείνη της εκπνοής των σειρών Απριλίου στα παράγωγα. Αν και το βασικό χαρακτηριστικό του ήταν αναγνώριση της ύπαρξης δημιουργικής… αβεβαιότητας, ο μέσος όρος κέρδισε πάνω από 6,1% και ο 25άρης 6,6%, αλλά μεταβολές περίπου ίδιας τάξης εμφάνισαν μόνο οι ΔΕΗ και η ΤΙΤΚ με μηνιαία κέρδη πάνω από +5%. Τα υπόλοιπα blue chip χωρίστηκαν σε λίγα, καθοδικά, που αλφαβητικά είναι ΑΛΦΑ με απώλειες -12,6%, ΓΡΙΒ -6,6%, ΕΥΔΑΠ -6,5%, ΜΕΤΚ -4,6%, ΜΠΕΛΑ -5,1%, ΟΠΑΠ -8,9%, ΟΤΕ -1,8% και ΦΦΓΚΡΠ -3%. Ενώ τα ανοδικά του Απριλίου χωρίζονται σε εκείνα που εκτοξευτήκαν με άνοδο πάνω από 22% και σε όσα εμφάνισαν απλώς διψήφια άνοδο. Στην πρώτη ομάδα βρέθηκαν αλφαβητικά οι ΕΛΠΕ +25,1%, ΕΥΡΩΒ +28,6%, ΕΧΑΕ +24,2%, ΟΛΠ +25%, και ΤΕΝΕΡΓ +22,4%. Στη δεύτερη ομάδα εντοπίζονται αλφαβητικά οι ΕΕΕ +13,6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +12,4%, ΕΤΕ +13,6%, ΜΙΓ +16%, ΜΟΗ +13%, ΜΥΤΙΛ +10,2%, και ΠΕΙΡ +10,3%. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι μόνη της μια ομάδα αφού ενισχύθηκε μόλις 2,3% τον τέταρτο μήνα του 2015.
Η στατιστική εικόνα του μήνα εμφανίζει σημαντική βελτίωση, αν και ήταν εκείνος που στη διάρκειά του σημειώθηκαν νέες κατώτερες τιμές για τους δείκτες στο τρέχον έτος που ανάλογές τους είχαν να εμφανιστούν από τον Σεπτέμβριο του 2012. Αφού ο ΓΔ στις 22/4 πέρασε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 700 μονάδες και ο 25άρης κάτω από τις 205 ενώ ο FTSEM έφτασε ως τις 705 αλλά ως ελάχιστο δωδεκαμήνου παρέμειναν οι 696,6 μονάδες από τις 29/12/2014. Μέσα σε επτά συνεδριάσεις που μια μόνο ήταν πτωτική από αυτά τα επίπεδα οι δείκτες απομακρύνθηκαν κατά ποσοστό πάνω από +19% και για τον FTSEM κατά 14,8%.
Τεχνική ανάλυση
Οι επενδυτές στα παράγωγα δεν έλαβαν αρνητικά υπόψη την αναγνώριση της οροφής αυξάνοντας παράλληλα την έκθεσή τους στη σειρά Μαΐου με 49.740 ανοικτές θέσεις, για πρώτη φορά σε ΣΜΕ τρέχουσας σειράς μετά τη βδομάδα που τελείωσε στις 23/1.
Η στήλη είναι γνωστό στους τακτικούς πως είχε προσδιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης αντίστασης όταν ο δείκτης προσεγγίσει τις 246 μονάδες που τις ορίσαμε ως κατώτερο επίπεδο της ζώνης αντίστασης από συναλλαγές που έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Όλα αυτά πριν ο 25άρης επανέλθει στις 246 μονάδες. Τώρα που έχουμε καταγεγραμμένη την δυναμική των δυο τελευταίων συνεδριάσεων, θεωρούμε ότι στην αγορά μετρήσανε οι συναλλαγές που έγιναν τον Ιανουάριο.
Σεβόμενοι δε την αισιοδοξία των traders, εκτιμούμε ότι αν περάσει ο 25άρης πάνω από τις 252 μονάδες, θα συναντήσει αντίσταση στις 268. Δεν επιθυμούμε να κουράσουμε με αριθμούς, αλλά αν η πρόβλεψη επαληθευτεί σε γενικές γραμμές, θα επιστρέψουμε με λεπτομέρειες.
Για την ώρα οι 252 μονάδες που είναι και η τιμή του ΚΜΟ 100 ημερών για τον 25άρη είναι η πρώτη οροφή. Οι ΚΜΟ 30 στις 223,67 και ΚΜΟ 50 στις 237,6 έχουν ξεπεραστεί ανοδικά από τον δείκτη, ο μεν πρώτος από τη συνεδρία της 24/4 και ο δεύτερος από τις 27/4. Δεν είναι λίγα τα «απλά εργαλεία της στατιστικής για όλους» που επιτρέπουν την ανάπτυξη αισιοδοξίας, σε όσους πιστεύουν ότι στην πορεία της τιμής και των όγκων στο χρόνο, κάθε αξίας διαπραγματεύσιμης καθημερινά, ενσωματώνονται τα πάντα εξ όσων την αφορούν.
Η παρατήρηση της πορείας του ΓΔ τον Απρίλιο επιτρέπει να αναγνωρίσουμε την βελτίωση της στατιστικής – διαγραμματικής του εικόνας στο τελευταίο δεκαήμερο. Αυτή έχει χειροπιαστά χαρακτηριστικά που αφορούν στην θέση του δείκτη σε σχέση με τους ΚΜΟ 30, 50, 100, 200 ημερών. Ο Μάρτιος άφησε τον ΓΔ στις 775,5 μονάδες με τον ΚΜΟ30 ημερών στις 818,5 τον ΚΜΟ 50 810,8 τον ΚΜΟ 100 στις 851,7 και του ΚΜΟ 200 στις 989,8. Δηλαδή ο ΓΔ ήταν 43 μονάδες χαμηλότερα από τον πιο γρήγορο ΚΜΟ με τον ΚΜΟ των 50 ημερών συγκυριακά να είναι λίγο χαμηλότερα από τον ΚΜΟ των 30 αλλά οι πλέον αργοί κινητοί μέσοι όροι βρισκόντουσαν 76 και 214 μονάδες ψηλότερα.
Στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις του μήνα ο ΓΔ κέρδισε 8,05% και έτσι εμφάνισε μηνιαία κέρδη +6,12% έχοντας κλείσει στις 822,88, ενώ πλέον από την αρχή της περασμένης εβδομάδας πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημέρων. Από την περασμένη Τρίτη βρέθηκε πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση κατάφερε να βρεθεί μια ανάσα χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 100 ημερών που είναι στις 832,2 μονάδες. Θα λέγαμε λοιπόν πως η βελτίωση που έγινε είναι ορατή και επιτρέπει την προσδοκία να βρεθεί ο ΓΔ στη γειτονιά των 900 μονάδων αν πρώτα ξεπεράσει τις αντιστάσεις που θα αναπτυχθούν στη ζώνη από τις 840 ως τις 860 μονάδες.
Μετά την εβδομάδα που πέρασε αλλά και τον μήνα Απρίλιο, έχει σχηματιστεί μια εικόνα σχετικά με βασικά στατιστικά δεδομένα ανά blue chip. Θα τα παρουσιάσουμε αλφαβητικά αφού αναφέρουμε ότι
ο ΓΔ είχε μεταβολές: εβδ. +8,05%, τον Απρίλιο +6,12% και για το 2015 -0,40%
ο 25άρης είχε μεταβολές: εβδ. +7,46%, τον Απρίλιο +6,64% και για το 2015 -7,40%
ο FTSEM είχε μεταβολές: εβδ. +8,52%, τον Απρίλιο +1,31% και για το 2015 +4,72%
ΑΛΦΑ είχε μεταβολές: εβδ. +15,61%, τον Απρίλιο +13,1% και για το 2015 -33,55%
ΑΡΑΙΓ είχε μεταβολές: εβδ. +7,14%, τον Απρίλιο +0,94% και για το 2015 +8,70%
ΒΙΟ είχε μεταβολές: εβδ. -3,31%, τον Απρίλιο -12,62% και για το 2015 +41,40%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε μεταβολές: εβδ. +21,23%, τον Απρίλιο +2,31% και για το 2015 -6,35%
ΓΡΙΒ είχε μεταβολές: εβδ. +0,85%, τον Απρίλιο -6,58% και για το 2015 -6,21%
ΔΕΗ είχε μεταβολές: εβδ. +20,52%, τον Απρίλιο +5,09% και για το 2015 +10,93%
ΕΕΕ είχε μεταβολές: εβδ. +0,58%, τον Απρίλιο +13,56% και για το 2015 +22,32%
ΕΛΛΑΚΤΩΡ με μεταβολές: εβδ. +29,03%, τον Απρίλιο +12,36% και για το 2015 -6,10%
ΕΛΠΕ είχε μεταβολές: εβδ. +15,93%, τον Απρίλιο +25,07% και για το 2015 +16,84%
ΕΤΕ είχε μεταβολές: εβδ. +12,61%, τον Απρίλιο +13,64% και για το 2015 -14,97%
ΕΥΔΑΠ είχε μεταβολές: εβδ. +6,38%, τον Απρίλιο -6,54% και για το 2015 -20,00%
ΕΥΡΩΒ είχε μεταβολές: εβδ. +15,38%, τον Απρίλιο +28,57% και για το 2015 -27,81%
ΕΧΑΕ είχε μεταβολές: εβδ. +16,00%, τον Απρίλιο +24,20% και για το 2015 +24,73%
ΜΕΤΚ είχε μεταβολές: εβδ. +1,22%, τον Απρίλιο -4,60% και για το 2015 -1,78%
ΜΙΓ είχε μεταβολές: εβδ. +12,59%, τον Απρίλιο +16,03% και για το 2015 -20,00%
ΜΟΗ είχε μεταβολές: εβδ. +9,86%, τον Απρίλιο +13,04% και για το 2015 +20,00%
ΜΠΕΛΑ είχε μεταβολές: εβδ. -0,54%, τον Απρίλιο -5,06% και για το 2015 +8,50%
ΜΥΤΙΛ είχε μεταβολές: εβδ. +9,24%, τον Απρίλιο +13,1% και για το 2015 -33,55%
ΟΛΠ είχε μεταβολές: εβδ. +15,61%, τον Απρίλιο +10,22% και για το 2015 +32,54%
ΟΠΑΠ είχε μεταβολές: εβδ. +2,58%, τον Απρίλιο -8,93% και για το 2015 -10,67%
ΟΤΕ είχε μεταβολές: εβδ. +4,11%, τον Απρίλιο -1,82% και για το 2015 -10,99%
ΠΕΙΡ είχε μεταβολές: εβδ. +23,75%, τον Απρίλιο +10,31% και για το 2015 -56,48%
ΤΕΝΕΡΓ είχε μεταβολές: εβδ. +14,04%, τον Απρίλιο +13,1% και για το 2015 +42,55%
ΤΙΤΚ είχε μεταβολές: εβδ. -0,04%, τον Απρίλιο +5,29% και για το 2015 +17,37%
ΦΦΓΚΡΠ είχε μεταβολές: εβδ. +12,55%, τον Απρίλιο -3,03% και για το 2015 +1,89%
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές αναπήδησαν από τα χαμηλά τους στην έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα Δευτέρα και το δολάριο Αυστραλίας κάλυψε τις απώλειες που εμφάνισε πιο νωρίς λόγω υποτονικής δραστηριότητας των εργοστασίων της Κίνας καθώς τα αδύναμα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι το Πεκίνο θα ξεδιπλώσει για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου νέα μέτρα στήριξης σύντομα.
Ο Δείκτης (PMI) της HSBC που προκύπτει από έρευνα των Υπευθύνων Προμηθειών έδειξε ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η ζήτηση παραπαίει και οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο δείκτης PMI υποδεικνύει ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα τόνωσης για τη διασφάλιση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα πέσει από το 7 τοις εκατό που παρατηρείται το 1ο τρίμηνο. Δήλωσε ο Annabel Fiddes, οικονομολόγος της Markit. Οι αναλυτές για τη στρατηγική της UBS αναμένουν από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις επενδύσεις σε υποδομές με τη βοήθεια των τραπεζών και να μειώσει το ύψος των επιτοκίων αναφοράς και πάλι στο επόμενο δίμηνο.
Παρόμοιες έρευνες την Παρασκευή έδειξαν αδύναμη δραστηριότητα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς, προσδίδοντας χαρακτήρα επείγοντος στις εκκλήσεις για περισσότερο κρατικό ερέθισμα στις τρεις οικονομίες που θα προσφέρει περισσότερα καύσιμα για ράλι των χρηματιστηριακών αγορών.
Οι μετοχές στη Σαγκάη υποχώρησαν αρχικά μετά την έρευνα ΡΜΙ αλλά γρήγορα ανέκτησαν τις απώλειες τους και ήταν υψηλότερα κατά σχεδόν 1%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.
Η αναπήδηση στις αγορές της Κίνας τράβηξε τον δείκτη της MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας που αυξήθηκε κατά 0,2%. Αυστραλιανές μετοχές ήταν ελαφρώς υψηλότερα και ο βασικός δείκτης στη Νότια Κορέα κατάφερε να ανέβει 0,3%.
Οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι λόγω της απουσίας των ιαπωνικών αγορών, οι οποίες βρίσκονται σε διακοπές από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη.
Το δολάριο της Αυστραλίας, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για απεικόνιση για τον κίνδυνο που προκαλεί η οικονομία στην Κίνα, έπεσε 20 εκατοστά πριν ανακάμψει στα 0,7825 δολάρια.
Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί μπροστά από μια σειρά γεγονότων αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής αναμέτρησης του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό κανένα από τα μεγάλα κόμματα να μην κερδίσει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία εδρών.
Στη Wall Street, ο Dow είχε κλείσιμο με κέρδη την Παρασκευή έως και 1,03%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 1,09% και ο Nasdaq 1,29%.
ΣΗΜΑΤΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τις αγορές ομολόγων στενά μετά από μια μεγάλη και απότομη αύξηση στις αποδόσεις της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, με επικεφαλής την ευρωζώνη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρόσφατη αναπήδηση στις τιμές των εμπορευμάτων και η προσοχή εν όψει της έκθεσης θέσεων εργασίας των ΗΠΑ ώθησε κάποιους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους, στέλνοντας τις αποδόσεις για το 10ετές ομόλογο στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων στο 2,11%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του ενιαίου νομίσματος, με το ευρώ να χτυπά υψηλό εννέα εβδομάδων των 1,1289 δολαρίων την Παρασκευή. Σήμερα στην Ασία κυμαινόταν στα 1,1194 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Εν αναμονή της συμφωνίας με τους Θεσμούς -έντιμης, ή μη- ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ανοδικό τίναγμα διασπώντας ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 760 με 778 μονάδων, στοιχείο, όπου ώθησε αρκετούς σε εκτεταμένες αγορές, σπρώχνοντας έτσι τον Δείκτη ως το όριο αντίστασης των 810 μονάδων, επισημαίνει .
Από εκεί και έπειτα η αναμενόμενη εκδήλωση μιας ενδιάμεσης λύσης με τους Πιστωτές θα μπορούσε να ωθήσει τον Δείκτη έως τις 847 μονάδες, ανοίγοντας μέτωπο για ακόμα μια φορά με το πολύ σημαντικό μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης των 925 μονάδων.
Οποιαδήποτε όμως καθυστέρηση στην εύρεση λύσης, θα προκαλέσει ανησυχία με πιθανή πρόκληση ρευστοποιήσεων και κίνησης του Δείκτη χαμηλότερα των 750 μονάδων.
Στα εβδομαδιαία διαγράμματα έχει γίνει και από απόψεως τεχνικών δεικτών, μια πρώτη 'μαγιά ανοδικής αφύπνισης' αλλά το εύθραυστο της κίνησης μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς για την περαιτέρω πορεία, κυρίως γιατί για άλλη μια φορά ο καταλύτης είναι άκρως σημαντικός και η τεχνική ανάλυση δε μπορεί παρά να αναμένει στο παρασκήνιο την όποια κατάληξη των συζητήσεων.
Ξένοι αναλυτές
S&P: Οι προοπτικές της Εβδομάδας: Όλα τα Μάτια στην έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ,
Σε μια εβδομάδα κατά τα άλλα χαμηλού ειδικού βάρους για τα οικονομικά δεδομένα, αναμένουμε η αγορά να επικεντρωθεί στην έκθεση ανεργίας της Παρασκευής, καθώς το αποτέλεσμα θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατοπίσει τις προσδοκίες σχετικά με το χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σήμερα προβλέπουν μια κίνηση Σεπτέμβριο, αν και η FOMC δεν έδιωξε τον Ιούνιο από το τραπέζι στην πιο πρόσφατη δήλωσή της, και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα περιμένουμε μέχρι το 2016 για να δούμε αύξηση επιτοκίων. Τα οικονομικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας ήταν ως επί το πλείστον θετικά.
Στις ΗΠΑ οι εκδόσεις ομολόγων έχουν φθάσει τα 172 δις δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι το τέλος του Απριλίου, με αύξηση ως το 20% σε ετήσια βάση, με τέσσερις κύριους τομείς (ABS, CMBS, CLO, RMBS) να έχουν ξεπεράσει το ρυθμό των εκδόσεών τους στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εκδόσεις για τον Απρίλιο ήταν 43 δις δολάρια, που τα επιμέρισαν σε 21 δις δολάρια ABS, 10 δις CLO, 8 δις CMBS, και 3 δις δολάρια RMBS και η όποια διαφορά οφείλεται στη στρογγυλοποίηση). Επενδυτές στις Ευρωπαϊκές εκδόσεις τιτλοποίησης χρέους συμμετείχαν με 2,4 δις ευρώ τον Απρίλιο, το χαμηλότερο συνολικό ύψος εκδόσεων για το μήνα Απρίλιο σε βάθος τουλάχιστον 5 χρόνια. Ωστόσο, η έκδοση τίτλων χρέους παραμένει υψηλότερη σε ετήσια βάση και ανέρχεται στα 22,1 δις ευρώ έναντι 18,2 πέρυσι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ήταν στο 2,12% την Παρασκευή, μέχρι 20 μονάδων βάσης στη βδομάδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε την εβδομάδα στα 59,20 δολάρια/ βαρέλι, ψηλότερα 3,5% στην εβδομάδα. Ο S & P 500 υποχώρησε 0,5% κλείνοντας στις 2108 χονδρικά. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,12 δολάρια. Τα Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν την έκθεση γύρω από την κατάσταση της απασχόλησης, τις πωλήσεις στις αλυσίδες καταστημάτων, και την αποτύπωση της δυναμικής στην καταναλωτική πίστη. Τα Ευρωπαϊκά δεδομένα περιλαμβάνουν τον σύνθετο PMI για την Ευρωζώνη και τις λιανικές πωλήσεις.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης που συνεδρίαζαν από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Βrussels Group, διέκοψαν το βράδυ του Σαββάτου και πιθανότατα θα επαναρχίσουν τη Δευτέρα, με στόχο την γεφύρωση των διαφωνιών σε βασικά θέματα. Παρά τις δυσκολίες, οι οποίες είναι δεδομένες, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο, υπογραμμίζουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με την ουσία, στη βελγική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «κινητικότητα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, για «επιπλέον προσέγγιση» και για «εποικοδομητικές» και «ενθαρρυντικές» συνομιλίες. Σε ανταπόκριση της κυριακάτικης Welt από τις Βρυξέλλες αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «για πρώτη φορά ένα κανονικό σχέδιο εργασίας».
Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς «βλέπει» η ολλανδική εφημερίδα «Trow». «Οι τελευταίες ειδήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι θετικές. Φαίνεται πως η Αθήνα είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων με ιδιωτικοποιήσεις που έως πρόσφατα ήταν ταμπού στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα», αναφέρει η εφημερίδα σε χθεσινό δημοσίευμά της.
Σε μια απόφαση που προμηνύει σειρά εξελίξεων στον όμιλο Βιοχάλκο, με πρώτη την αποχώρηση της Σιδενόρ ΣΙΔΕ+30,00% από το χρηματιστήριο, κατέληξαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, τα διοικητικά συμβούλια της Viohalko SA και της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. προέκριναν τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και με προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών 2,28:1. Δηλαδή οι μέτοχοι της Σιδενόρ Συμμετοχών προτείνεται να ανταλλάξουν 2,28 μετοχές της Σιδενόρ Συμμετοχών με μία 1 μετοχή της Viohalco.
Την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου παραγωγής και εμπορίας Etalbond και του κλάδου βαφής ταινιών αλουμινίου για αρχιτεκτονικές χρήσεις ανακοίνωσε η Ελβάλ ΕΛΒΑ+16,51% Α.Ε. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την υπ’ αριθμ. 36586/30-4-2015 Ανακοίνωση Καταχώρισης του Γ.Ε.ΜΗ. ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας Etalbond της Ελβάλ και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική της εταιρεία Elval Colour, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1297/72.
Ιδιαίτερη ενίσχυση από τις δύο βασικές θυγατρικές Μητέρα και Λητώ δέχτηκαν τα μεγέθη του ομίλου Υγεία το 2014, καθώς η βελτίωση στον τζίρο και η σημαντική μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων ευνόησαν την εικόνα του ενοποιημένου ισολογισμού, μέσω της αύξησης των νοσηλειών και των εσωτερικών ασθενών των δύο κλινικών. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των τοκετών παρουσίασε περαιτέρω μείωση ακολουθώντας τη γενική τάση της μείωσης των γεννήσεων στη χώρα.
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, οι οποίες θα διατεθούν στους υφισταμένους μετόχους, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, σκοπός της ΑΜΚ είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 10-20 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας κατά τον χρόνο της αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να κινητοποιήσει περισσότερους πόρους για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις απευθύνει το Ευρωκοινοβούλιο. Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «αποεπένδυση» στην Ευρώπη.
Εγκρίνοντας την ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες της τράπεζας με έδρα το Λουξεμβούργο, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι «η ΕΤΕπ δεν είναι μία εμπορική τράπεζα» και ότι πρέπει «να συνεχίσει να διαδραματίζει το βασικό ρόλο του καταλύτη για τη χρηματοδότηση υγιών, βιώσιμων, μακροπρόθεσμων επενδύσεων».
Ανοδικά κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά προχώρησαν σε περισσότερες αγορές διαρκών αγαθών, κάτι που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία ανακτά μέρος της δυναμικής της ύστερα από τις αναιμικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από αύξηση 0,2% που είχαν σημειώσει τον Φεβρουάριο.
Σε μείωση των επιτοκίων της προέβη, για τρίτη φορά φέτος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μετά το ράλι του εθνικού νομίσματος και τις ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στο 12,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που οικονομολόγων που ανέμεναν μείωση μίας μονάδας.
Τη χαμηλότερη αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων του παρουσίασε το Twitter ως εισηγμένη εταιρεία, κυρίως εξαιτίας των εξασθενημένων διαφημιστικών εσόδων του. Παρότι τα έσοδα ενισχύθηκαν 74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, το σύνολο ήταν πολύ χειρότερο από τις προβλέψεις αναλυτών, διαμορφούμενο στα 436 εκατ. δολάρια.
Ζημίες - ρεκόρ ύψους 30 δισ. ελβετικών φράγκων (32 δισ. δολ.) εμφάνισε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η SNB, στο πρώτο τρίμηνο του 2015, μετά την αλματώδη ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος. Η απόφαση της SNB, στις 15 Ιανουαρίου, να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, οδήγησε σε ράλι το ελβετικό φράγκο που επιβάρυνε την τράπεζα με συναλλαγματικές ζημιές ύψους 41,1 δισ. φράγκων, σύμφωνα με τον ισολογισμό της. Η ζημιά αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα έσοδα που είχε η SNB από τόκους και μερίσματα καθώς και από τα κέρδη από ομόλογα και μετοχές.