Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2004 18:29

Ηλεκτρικές συσκευές: Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ είναι ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος στις «μαύρες» συσκευές (τηλεοράσεις, συστήματα ήχου, βίντεο κ.α.) ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, και στις «λευκές» (ψυγεία, πλυντήρια κ.α.)υπολογίζεται σε 430 εκατ. ευρώ.

Ηγέτης στις «λευκές» οικιακές συσκευές είναι το γκρουπ Bosch-Siemens-Pitsos, το οποίο ελέγχει περίπου το 35% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών συσκευών ψύξης και το 26% της αντίστοιχης αγοράς συσκευών πλυσίματος. Το γκρουπ που εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η Indesit και η Ariston, το οποίο ανήκει στον ιταλικό όμιλο Merloni. Το μερίδιο αγοράς της Ariston αυξήθηκε, από 2,6% στο πρώτο τετράμηνο του 2002, σε 3,7% στο αντίστοιχο διάστημα του 2003. Αντιστοίχως η Indesit από το 2,4% κατέχει 3,2%.

Με 3% «τρέχει» η αγορά των «μαύρων» συσκευών το 2003. Ανθηση γνωρίζει ο επιμέρους τομέας του home cinema. Η εξάπλωση των DVD player και η μείωση της τιμής των μεγάλων τηλεοράσεων και των home projectors βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά οι πωλήσεις DVD player ξεπέρασαν τα 230.000 τεμάχια το 2003. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ένα στα έξι ελληνικά νοικοκυριά διαθέτει DVD player.

Βασικοί «παίκτες» στο DVD είναι η Sony με 30% μερίδιο και η Philips με 22%, και ακολουθούν οι Panasonic (12%), Pioneer κ.ά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις διάφορες κινέζικες φίρμες DVD κατέχουν συνολικό μερίδιο περίπου 25%. Αντιστοίχως στην αγορά του εγγράψιμου DVD οι δύο βασικοί «παίκτες» είναι οι Philips και Panasonic.