Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 10:30

Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

ΚΑΤΩ από το επίπεδο των 1,24 δολαρίων υποχώρησε εκ νέου το ευρώ έπειτα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε το Δεκέμβριο στο 9,7%, από 9,6% το Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 11.000 άτομα φθάνοντας τα 2.635.000.

Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν το Δεκέμβριο πτώση 2,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,6%. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2002 οι εν λόγω πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,5% έναντι μείωσης 0,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Από την άλλη πλευρά, ώθηση στο δολάριο δίνουν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, η αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς και η αλλαγή στη φρασεολογία της Fed, που προοιωνίζεται αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου νωρίτερα του αναμενόμενου.

Στις 10:10 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2381 δολάρια, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 1,24 δολαρίων στα οποία βρισκόταν νωρίς το πρωί.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,24680 δολάρια ανά ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου στο τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι αύξησης 8,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2003.

Στις 16:45 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 102,9 έναντι 103,2 μονάδων, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 17:00, θα ανακοινωθεί ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητα PMI Σικάγου για το μήνα Ιανουάριο. Εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 61,7 από 61,2 το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας κάτω από το όριο των 400.000 αιτούντων, όριο το οποίο υποδηλώνει ότι η αμερικανική αγορά εργασίας σταθεροποιείται.

Στις 13:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε χθες ότι οι προοπτικές για ισχυρότερη ανάπτυξη και για επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι καλές, σχόλιο που οι αγορές θεωρούν ως ένδειξη για το ότι μειώνονται οι πιθανότητες για χαμηλότερα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/30/869557.htm .