Οι αλλαγές στην ομάδα που είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και εταίρους θεωρήθηκε σημαντικό βήμα της κυβέρνησης προς μια συμφωνία που μπορεί να έρθει έστω και στο παρά πέντε. Αυτό κατάλαβε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και απομένει να δούμε την υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων που χθες άνοιξαν στο 12,70% έφθασαν ως το 12,91% και έπεσαν στο 12,20% χάνοντας τελικά 50 μονάδες βάσης. Καλό είναι να περάσει σε επίπεδα κοντά στο 10% καθώς οι αγορές θα αφομοιώνουν σταδιακά την στροφή προς μια κανονικότητα στη σχέση της χώρας με της ΕΕ και το ΔΝΤ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι αλλαγές στην ομάδα που είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και εταίρους θεωρήθηκε σημαντικό βήμα της κυβέρνησης προς μια συμφωνία που μπορεί να έρθει έστω και στο παρά πέντε. Αυτό κατάλαβε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και απομένει να δούμε την υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων που χθες άνοιξαν στο 12,70% έφθασαν ως το 12,91% και έπεσαν στο 12,20% χάνοντας τελικά 50 μονάδες βάσης. Καλό είναι να περάσει σε επίπεδα κοντά στο 10% καθώς οι αγορές θα αφομοιώνουν σταδιακά την στροφή προς μια κανονικότητα στη σχέση της χώρας με της ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η προσέγγιση της τάσης με βάση την τεχνική ανάλυση από χθες το πρωί μας οδήγησε στην εκτίμηση πως θα συνεχιζόταν η άνοδος. Ο αντίκτυπος της είδησης για αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης έφερε τον 25άρη σε κλείσιμο στις 238 μονάδες που αποτελούν την πιο πρόσφατα σχηματισμένη οροφή. Τελικά οι ξένοι θεσμικοί κατάλαβαν πιο γρήγορα την αλλαγή που θα ακολουθήσει μετά την τελευταία συνεννόηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ. Οι αγορές της ευρωζώνης το πανηγύρισαν ενώ στις ΗΠΑ τα νέα από την Ευρώπη έδωσαν αρχικά κέρδη στους βασικούς δείκτες στέλνοντας σε νέα υψηλά τον βαρύτερο δείκτη μετοχών του πλανήτη. Αργότερα ωστόσο στη Νέα Υόρκη μέτρησαν άλλα θέματα και οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες.
Η δυναμική στο ΧΑ δεν είναι εύκολο να αλλάξει αν δεν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στο κλίμα σήμερα. Άλλωστε οι αναλυτές των αγορών παρακολουθούν κατά βήμα τις εξελίξεις στην υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης και οι αναφορές τους και σήμερα είναι θετικές. Για την ώρα το ΧΑ παραμένει ένας αξιόπιστος προεξοφλητικός μηχανισμός. Γιατί βούλιαζε όσο το αδιέξοδο αποτελούσε το σενάριο για τη διαπραγμάτευση με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, αλλά φάνηκε η δίψα των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου μόλις εμφανίστηκαν χειροπιαστές ελπίδες για μια συνέχεια στη στήριξη της χώρας από τους πιστωτές.
Οι επενδυτές στα παράγωγα άλλαξαν πρόσφατα στάση απέναντι στην πρόβλεψη, μέσω της τιμής εκκαθάρισης των ΣΜΕ του 25άρη, της βραχυπρόθεσμης τάσης. Οι αναγνώστες της στήλης ενημερώθηκαν αμέσως για αυτό και τελικά διαπιστώσαμε όλοι μαζί πως τα στοιχήματα για άνοδο από την ώρα που κυριάρχησαν δικαιώθηκαν. Η εκκαθάριση των ΣΜΕ Μαΐου έγινε στις 239,75 μονάδες, ενώ της επόμενης σειράς στις 239,25 και αυτό έχει τη σημασία του.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι απώλειες του κλάδου της βιοτεχνολογίας επηρέασαν αρνητικά τους αμερικανικούς δείκτες τη Δευτέρα, επισκιάζοντας τη θετική επίδραση των αποτελεσμάτων του κλάδου ενέργειας και εμπορευμάτων. Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% στις 18.037,97 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,63% στις 5.060,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,41% στις 2.108,92 μονάδες.
Στο ταμπλό, η iGATE ενισχύθηκε κατά 3,3%, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής Capgemini ότι πιθανότατα να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της έναντι 4 δισ. δολαρίων.
Στον αντίποδα, η Marvell Technology σημείωσε απώλειες 1,6%, μετά την προειδοποίησή της ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα του αναμενομένου.
Επίσης, η Applied Materials υποχώρησε κατά 8,4%, καθώς απέρριψε την πρόταση συγχώνευσης που είχε υποβάλει η Tokyo Electron. σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες συγχωνεύονταν θα δημιουργούσαν έναν όμιλο αξίας 29 δισ. δολαρίων.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση στις -16 μονάδες κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης Dallas Fed τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση στις -12 μονάδες.
ΕΥΡΩΠΗ
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, με τις εξελίξεις στην Ελλάδα να επιδρούν θετικά στις προσδοκίες των επενδυτών ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία χωρίς να μπει η οικονομία της Ευρωζώνης σε «περιπέτειες». Θετικά επέδρασαν και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 7.103 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,93% στις 12.039 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,30% στις 5.268 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,88% στις 412,02 μονάδες, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει έως και 0,7%.
Στο ταμπλό, η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες 4,6%, καθώς προχωρά σε αναδιοργάνωση της επενδυτικής της τράπεζας και υποβάθμιση των στόχων για την κερδοφορία της πως προχωρά η Deutsche Bank, μετά τη μείωση των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου κατά 50% περίπου.
Στον αντίποδα, η HSBC ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς έγινε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εκτός Βρετανίας, μετά από μια σειρά ρυθμιστικών και διαρθρωτικών αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας.
Επίσης, η Volkswagen σημείωσε κέρδη 5,3%, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Ferdinand Piech, καθώς εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της εταιρείας με άλλες ανταγωνίστριες του κλάδου.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,4% κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
ΧΑ
Με ένα ράλι ανόδου τα τελευταία 100 περίπου λεπτά της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη και «σπάζοντας» τις αντιστάσεις με χαρακτηριστική ευκολία. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,37% στις 794,84 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 796,54 μονάδες και η χαμηλότερη στις 755,54. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 12,28% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 89,56 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,27 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά έδειξε να επιβραβεύει τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές, μετά τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας την περασμένη Παρασκευή, με στόχο να φτάσει ακόμη και πριν το Eurogroup τις 11ης Μαΐου, σε μια «έντιμη» συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Μάλιστα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, η αγορά άλλαζε συχνά πρόσημο, με τις τάσεις να είναι αντίρροπες στο ταμπλό, μόλις έγινε γνωστή η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας, το Χ.Α. έβρισκε σταδιακά το βηματισμό του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, η απόφαση θεωρήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του επιβεβλημένη μετά το οριστικό χάσμα μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και των ομολόγων του στην Ευρώπη.
Η αισιοδοξία των επενδυτών δεν αποτυπώθηκε μόνο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά υπήρξε και σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε νωρίτερα περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, ενώ εκείνη του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 50 μονάδες βάσης στο 12,20%.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,51% στις 238,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 9,34% στις 616,14 μονάδες, διευρύνοντας στο 39,34% τα κέρδη του μόλις τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Μόλις δύο μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με απώλειες. Οι Jumbo (-1,41%) και Folli Follie(-0,25%), με τις υπόλοιπες 22 να καταγράφουν κέρδη έως 18,06%.
Πρωταγωνίστρια της ανόδου, η Ελλάκτωρ(+18,06%), με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+12,33%), την Alpha Bank(+11,15%), την MIG (+11,11%), την Πειραιώς(+10,94%), την ΔΕΗ(+9,66%), την Eurobank(+8,55%) και την Εθνική (+8,11%) να ακολουθούν. Ισχυρά κέρδη και για την ΕΧΑΕ(+7,40%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (+7,05%) και την Aegean Airlines(+7%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,38% στις 771,18 μονάδες, με την Ικτίνος να ξεχωρίζει με κέρδη 10,67%, την ΕΥΑΘ να ακολουθεί στο +8,33%, ενώ άνω του 6% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Καλώδια, Χαλκορ, Αττικής, Φουρλής και Ιντρακομ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+9,34%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-0,60%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 87 κινήθηκαν ανοδικά, 31 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Από χθες αναφερθήκαμε στην αντίσταση των 238 μονάδων αφού ήταν η κορυφή για τον 25άρη από τις 11 Μαρτίου ως χθες. Είχαν εγγραφεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου ως μέγιστο μέρας στις 238,11 μονάδες και κλείσιμο στις 237,7. Μετά ακολούθησε μια συνεδρία που επικράτησαν τόσο μεγάλες πιέσεις που ο 25άρης έπεσε -4,54%. Από τότε χρειάστηκαν 19 συνεδριάσεις για να δούμε το δείκτη των παραγώγων πάνω από τις 238 μονάδες. Τεχνικά ο δείκτης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμα ψηλότερα και η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης επιτρέπει να προσδοκούν οι επενδυτές στα ΣΜΕ του 25άρη ψηλότερες τιμές ως τα επίπεδα άνω των 250 μονάδων.
Για την ακρίβεια περιμένουμε αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική να εμφανιστούν αντιστάσεις από την ώρα που ο 25άρης θα πλησιάσει τις 246 μονάδες. Γιατί έρχεται από κάτω προς τα πάνω και αν παρατηρήσουμε τις συναλλαγές στο τρέχον έτος θα διαπιστώσουμε ότι σε τρεις διαφορετικές περιόδους οι 246 μονάδες αποτελούσαν τις κατώτερες τιμές του σε συνεδριάσεις που έδωσαν κλεισίματα γύρω από τις 250 μονάδες. Αυτό ίσχυσε στη συνεδρία της 16/1 με ελάχιστο στις 247,28 μονάδες και κλείσιμο στις 252,56, στη συνεδρία της 22/1 με ελάχιστο στις 246,76 μονάδες και κλείσιμο στις 250,28. Κατόπιν εμφανίστηκαν πάλι αυτά τα επίπεδα τον Φεβρουάριο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07. Αλλά και τον Μάρτιο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07.
Χονδρικά λοιπόν η ζώνη από τις 246 μονάδες ως τις 254 φαίνεται από τη στατιστική προϊστορία να είναι μια πιθανή οροφή στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Το διεθνές κλίμα είναι υπέρ της συνέχισης της ανοδικής δυναμικής αν και υπάρχει στους επενδυτές του δολαρίου η αγωνία για την πολιτική της Fed στα επιτόκια. Κάτι που μάλλον θα ξεκαθαριστεί αύριο.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε φρέσκο υψηλό επτά ετών σήμερα Τρίτη στο πρώτο μέρος των συναλλαγών, επειδή η αισιοδοξία μετά τα κέρδη της Apple αποδίωξε το μούδιασμα των επενδυτικών επιφυλάξεων εν όψει της συνάντησης της FOMC για τη χάραξη της πολιτικής της Federal Reserve που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα σήμερα και να τελειώσει αύριο.
Το δολάριο, εν τω μεταξύ, ανέκτησε μέρος των απωλειών του έναντι του ευρώ, το οποίο αυξήθηκε εν μία νυκτί από την αισιοδοξία που προκλήθηκε από την πρόοδο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της υπερχρεωμένης Ελλάδας με τους δανειστές της.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,2% ψηλότερα στις αρχές των συναλλαγών και αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 0,36%.
Τη Δευτέρα, η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα μετά από την κορύφωση του δείκτη αναφοράς S&P 500 που ενδοσυνεδριακά έπιασε νέο ρεκόρ πριν αναστρέψει την πορεία του, από την επιφύλαξη λόγω της συνεδρίασης της Fed. Μετά το κλείσιμο των αγορών, η Apple Inc νίκησε τις προβλέψεις της Wall Street για τα έσοδα και τα κέρδη.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην στάση επί της πολιτικής από την διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που θα αρχίσει αργότερα την Τρίτη, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις και το ισχυρό δολάριο, έχει χαμηλώσει τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων έχουν πιεστεί περαιτέρω προς τα κάτω, με λίγους επενδυτές τώρα πια να αναμένουν μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο και οι περισσότεροι προβλέπουν μια κίνηση αυτό το έτος αλλά αργότερα.
Το ευρώ ήταν στο επίκεντρο στη διάρκεια της νύχτας, με αναρρίχηση σε μια κορυφή τριών εβδομάδων των 1,0927 δολαρίων, μακριά από το ναδίρ 12 ετών των 1,0457 δολαρίων στα μέσα Μαρτίου. Τελευταία βρέθηκε στα 1,0876 δολάρια, κάτω περίπου 0,2% σήμερα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα άλλαξε τους καθ’ ύλη αρμόδιους στην ομάδα χειρισμού με τους δανειστές, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ένα λιγότερο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Το πιο σταθερό ευρώ βοήθησε στο να χτυπήσει ο δείκτης δολαρίου σε χαμηλό τριών εβδομάδων από 96.467 τη Δευτέρα. Ο δείκτης τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 96.802, σχεδόν επίπεδος για σήμερα.
Ενάντια στο ιαπωνικό ομόλογό του, το αμερικανικό νόμισμα αγόραζε 119,15 γιεν, πάνω κατά 0,1%, πριν από μια αργία στην Ιαπωνία την Τετάρτη και την τακτική συνεδρίαση επί της πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, την Πέμπτη.
Η BOJ αναμένεται ευρέως να κρατήσει την πολιτική της σταθερή, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι οι αρμόδιοι της χάραξης της πολιτικής μπορούν να επιλέξουν να περάσουν σε περαιτέρω χαλάρωση.
Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες του από τη Δευτέρα, μετά τις κορυφές που έφθασαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα.
Το Μπρεντ ήταν κάτω περίπου 0,4% στα 64,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αργού στις ΗΠΑ έπεσαν περίπου 0,6% σε 56,65 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η ανοδική αντίδραση συνεχίζεται με αφορμή τις προσδοκίες για μία, έστω ενδιάμεση, συμφωνία που θα έδινε ανάσα ρευστότητας, αλλά πολύ περισσότερο ψυχολογίας, στην ήδη άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει η Οικονομία. Μπορεί με όλες τις κινήσεις της η Κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο, θέλοντας, πιθανόν, να πάει σε μία συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, παρόλα αυτά η Οικονομία δεν είναι και εύκολο να αντέξει ακόμα 1-2 μήνες στην κατάσταση που έχει περιέλθει.
Τα 7 δις της δόσης έχουν ουσιαστικά φύγει από την πραγματική Οικονομία, κάνοντας σημαντική ζημιά στον Ιδιωτικό Τομέα που είναι αυτός που πρέπει να σηκώσει στους ώμους του την ανάπτυξη, ενώ η όποια εμπιστοσύνη υπήρχε αρχίζει και χάνεται σταδιακά, φτάνοντας πιθανόν και στην μοναδική "Βιομηχανία" μας που είναι ο Τουρισμός.
Οι παλινωδίες δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά, τουλάχιστον από πλευράς όποιου κέρδους, ή και ακόμα αν υπάρχει κάποιο κέρδος είναι δεδομένο ότι δεν καταφέρνει να είναι μεγαλύτερο από την όποια ζημιά έχει προκύψει, ή θα προκύψει στην πορεία.
Τα "κόκκινα" δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται γεωμετρικά, μιας και η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η άσχημη ψυχολογία τα οδηγούν.
Το πρώτο 6μηνο του 2015, ήδη έχει χάσει τους όποιους στόχους και ακόμα και αν υπάρξει λύση είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσει την κατάσταση. Ο Ιδιωτικός Τομέας ήδη έχει βγει εκτός ορίων και δεν αντέχει περαιτέρω αναμονή με κίνδυνο να αρχίσει να καταρρέει σταδιακά. Η χρηματαγορά παρόλα αυτά δείχνει ότι είναι ζωντανή μπροστά σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, καθώς συνεχίζονται οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει κάποια λύση της τελευταίας στιγμής. Έτσι λοιπόν κάποιοι παίρνουν θέση ή στηρίζουν τις υπάρχουσες περιμένοντας να επικρατήσει η λογική.
Από την άλλη η Αγορά βλέπει πως ο ELA συνεχίζει να στηρίζει τον Τραπεζικό κλάδο καλύπτοντας τις εκροές όποτε χρειάζεται, την ώρα που η Κυβέρνηση κοιτάει περισσότερο το πολιτικό της κόστος, μιας και έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση σε σχέση με τις προεκλογικές θέσεις της, ξέροντας πως ή πρέπει να πάρει αποφάσεις με μέτρα και δάνειο με πιθανές πολιτικές εξελίξεις, ή να έρθει σε ρήξη χάνοντας σημαντικό πολιτικό έδαφος με σίγουρες πολιτικές εξελίξεις. Όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί την αβεβαιότητα και το volatility στην Αγορά που δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξει μία ξεκάθαρη λύση.
Καλό θα ήταν να παρακολουθούμε τους τίτλους ξεχωριστά και να μην περιμένουμε να δούμε το σύνολο της Αγοράς για να κάνουμε κινήσεις.
Αρκετοί τίτλοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά τόσο στην πτώση όσο και στις αντιδράσεις, ενώ θα πρέπει να ακολουθούμε τίτλους που έχουν καλύτερες άμυνες, εωσότου η Αγορά αποκτήσει την ρευστότητα εκείνη που θα δώσει το έναυσμα για διάχυση του ενδιαφέροντος στις υπόλοιπες εταιρείες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν λόγω εξασθένισης στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν μετά την αδυναμία που εμφάνισαν οι αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια της νύχτας. Ενώ εμείς δεν αναμένουμε περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Πέμπτη πιστεύουμε ότι η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξουν υπόνοιες για μια μελλοντική πολιτική με αρνητικό επιτόκιο.
Το γιουάν ανέκαμψε μετά από μια απότομη πτώση τη Δευτέρα που στηρίχθηκε σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η PBOC μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του PLS, προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Bloomberg).
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν από δημοσιεύματα (Bloomberg) ότι ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Τσακαλώτος θα αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ, σε μια προφανή ένδειξη ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση σε αναζήτηση μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της.
Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 2,2% από την περασμένη Παρασκευή χάρη στην αυξημένη μεταβλητότητα πριν από τη συνεδρίαση της FOMC. Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι η ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να ορίσει μια σταθερότητα στα τρέχοντα επίπεδα. Οι τιμές για WTI και Brent έχουν αυξήσει τις απώλειές τους εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερα αποθέματα αργού.
Στο επίκεντρο σήμερα θα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση του ΑΕΠ Q1 και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ. Αναμένουμε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου να επιταχυνθεί στο 0,8% το 1ο τρίμηνο (Q4: 0,6%) και τις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης να ανέλθει στο 103 τον Απρίλιο (Μάρτιος: 101,3). Επίσης, είναι μια πολυάσχολη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες, με αρκετές σημαντικές αποφάσεις που εκκρεμούν στο χώρο του ηλεκτρονικού χρήματος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την εκτίμηση ότι όσο ο χρόνος περνάει μεγαλώνει η αμφιβολία για το αν διασώζεται η κατάσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Γερούν Ντέισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι «η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν». Υπό τον τίτλο «Η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά» η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύει συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονιας.
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, εξέφρασε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι' αυτό εργαζόμαστε εντατικά», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». «Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής, βήμα - βήμα, συμφωνίας με τους θεσμούς κινείται η κυβέρνηση, όπως κατέστησαν από κοινού σαφές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς. Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς, θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.
Ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Τις 60.540 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μια εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων. Από το σύνολο των αιτήσεων, 31.308 υποβλήθηκαν ιδιωτικά, ενώ σε ΚΕΠ 29.232.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (20.635), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (1.206) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (622).
Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς Βέρνερ-Ζιν, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.
Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής του Ifo υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να επιτρέπει τη χρεοκοπία εντός των συνόρων της και σημείωσε ότι το να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης ίσως ενέχει περισσότερους κινδύνους από το να την αφήσει να αποχωρήσει.
Προτάση στη Lafarge για συμβιβαστικό διακανονισμό της οφειλής της και άρση της αναγκαστικής διαχείρισης έχει υποβάλει η διοίκηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η οφειλή της στη Lafarge μετά από επί μέρους καταβολή έχει περιορισθεί πλέον σε 632.000 ευρώ.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Πέτρος Χριστοδούλου. Κατόπιν αυτού, το δ.σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας νέο πρόεδρό του τον Παύλο Μυλωνά.
Σε καταγγελία της σύμβασής της με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Πάφου για 10 χρόνια, προέβη η Envitec λόγω μη καταβολής της συμφωνηθείσας μηνιαίας αμοιβής της επί πενταμήνου. Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης αγνοήθηκαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις της προς τον δήμαρχο Πάφου και το ΣΑΠΑ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε αναδιοργάνωση της επενδυτικής της τράπεζας και υποβάθμιση των στόχων για την κερδοφορία της πως προχωρά η Deutsche Bank, μετά τη μείωση των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου κατά 50% περίπου. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως υποβαθμίζει τον στόχο για την προ φόρων απόδοση κεφαλαίων σε πάνω από 10% έναντι 12% που ήταν προηγουμένως.
Η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης αυξήθηκε το 2014, φτάνοντας κοντά στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε έκθεση της, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι η χρηματοπιστωτική ενοποίηση της Ευρωζώνης κατέγραψε σημαντική πρόοδο στις περισσότερες αγορές και αυξήθηκε το 2014, λαμβάνοντας ως βάση τον σύνθετο δείκτη χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης FINTEC.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Fitch Ratings, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει την καθυστέρηση στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα στο Α, που είναι πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ, με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές.
Η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της χώρας το 2015, προβλέποντας πλέον αύξηση 2,9% του ΑΕΠ από 2,4% προηγουμένως και 1,4% το 2014. «Η Ισπανία θα έχει την ισχυρότερη αύξηση ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης», είπε σε ομιλία του στη Μαδρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προβλέποντας αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης και για το 2016.