Στις πολιτικές ανάπτυξης που έχει σκοπό να υλοποιήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην Πάτρα, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος τη ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μϊχαλος ζήτησε μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές «εδώ και τώρα».
Στις πολιτικές ανάπτυξης που έχει σκοπό να υλοποιήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην Πάτρα, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος τη ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μϊχαλος ζήτησε μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές «εδώ και τώρα».
Από το βήμα της συνέλευσης της ΚΕΕ που έγινε το Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικώνπου εφαρμόζονται γενικότερα στην Ευρώπη αποδίδοντάς τη «στην εξυπηρέτηση των ολίγων και υπονομεύουν τη μεσαία τάξη και το κοινωνικό κράτος».
«Η δική μας πολιτική είναι ριζικά αντίθετη στις πολιτικές αυτές που θέλουν την υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου και των υπηρεσιών στα χέρια του 1%» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός τόνισε ότι τα επιμελητήρια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και μάλιστα εξήγγειλε ότι η ΚΕΕ θα ενταχθεί στους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και, γενικότερα, με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας και την έναρξη διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, ο νέος νόμος θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε έξι μήνες μετά την ψήφισή του, να διεξαχθούν εκλογές σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Γιώργος Γεροντούκος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου που μπορεί να παίξει το Ταμείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
«Δεν παρέχουμε μόνο εγγυήσεις για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, αλλά συμμετέχουμε στα δάνεια με το σχήμα της συγχρηματοδότησης. Το ΕΤΕΑΝ είναι ο μοναδικός αναπτυξιακός φορέας αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων που θέλει και μπορεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βγουν από τις συμπληγάδες. Έχουμε σε 18 μήνες διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων και επιχειρηματικών δανείων» τόνισε ο κ. Γεροντούκος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κωλυσιεργεί για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, καθώς η αγορά, όπως και γενικότερα η χώρα, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Αναφερόμενος δε στα επιμελητήρια, τα χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρηματικότητας.
Το «παρών» στη γενική συνέλευση έδωσε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, η οποία έδωσε έμφαση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, προτάσσοντας τις αποκρατικοποιήσεις και την επίλυση του ασφαλιστικού. Η κ. Σπυράκη δήλωσε στους εκπροσώπους της ΚΕΕ ότι θα διαθέσει όλα τα κονδύλια που της αναλογούν για επισκέψεις φορέων στις Βρυξέλλες για το 2016 στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων.
Ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στη συνέλευση της ΚΕΕ, πρότεινε τη σύγκλιση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη μίας εθνικής πολιτικής που θα προσβλέπει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η συμβολή των επιμελητηρίων στο σχεδιασμό των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης.
Εκπροσωπώντας το ΠΑ.ΣΟΚ. ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, απευχήθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και, απευθυνόμενος στον κ. Κατρούγκαλο, είπε: «Να σας φωτίσει ο Θεός να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση, γιατί δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλη τη χώρα».
Στην κεντρική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι, δυστυχώς, η ΚΕΕ επιβεβαιώθηκε στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το μείγμα της πολιτικής που υιοθετήθηκε ήταν καταστροφικό για την οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τις αγορές και, παράλληλα, να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, πέραν της επίτευξης μίας συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, να προωθήσει και μία σειρά μέτρων, αυτονόητων, όπως τα χαρακτήρισε, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.
«Υπάρχουν παραμελημένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας που, αν αναπτυχθούν, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανέναν για την ποιοτική αναβάθμιση της παραδοσιακής ελληνικής βιομηχανίας. Για τη λειτουργική σύζευξη της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων. Για την αναβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Για την ανάπτυξη της παιδείας και της υγείας με την παροχή κινήτρων για τη δραστηριοποίηση σε αυτούς τους τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την προσέλκυση, κυρίως, ξένων πελατών. Και βέβαια, ας μην ξεχνούμε τη διοικητική μεταρρύθμιση, που στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, μόνο με το γεφύρι της Άρτας μπορεί να παρομοιαστεί.
»Τα επιμελητήρια είναι εδώ, για να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Προχωρήστε εδώ και τώρα σε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Αφαιρέστε τα σύννεφα αβεβαιότητας από την οικονομία. Και πάρτε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων. Γιατί χωρίς επενδύσεις, χωρίς νέες επιχειρήσεις, χωρίς τη δημιουργία νέου πλούτου, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα. Τίποτα δεν θα είναι διαθέσιμο για διανομή στους φτωχότερους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ