Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 14:54

Aνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αποδίδονται στα κατώτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/02/870406.htm .

Στις 14:29 η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,247 δολάρια έναντι 1,2384 δολαρίων την Παρασκευή, με βάση την ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια ώρα το δολάριο ισοδυναμούσε με 105,57 γιεν έναντι 105,740 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 64 από 63,4 το Δεκέμβριο. Μετά την έναρξη της συνεδρίασης θα γνωστοποιηθούν και οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της τάξεως του 0,7%.

Στις 15:30 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα Δεκεμβρίου, το οποίο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,6% το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και οι προσωπικές δαπάνες Δεκεμβρίου, οι οποίες προβλέπεται ότι ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη τα στοιχεία για την παραγωγικότητα τετάρτου τριμήνου και την Παρασκευή η ανεργία Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι παρέμεινε στο 5,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με ρυθμούς βραδύτερους των προσδοκιών, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους,.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, χάρη στα χαμηλά επιτόκια, τις καλύτερες προοπτικές στην αγορά απασχόλησης, σε συνδυασμό με την άνοδο των μετοχικών αξιών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στη διάρκεια του τριμήνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν στο 4%, υποχωρώντας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του τρίτου τριμήνου.