Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 16:34

Οριακός ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης τον Ιανουάριο

Στις 50,3 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων προμηθειών (PMI), ελαφρώς υψηλότερα από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης ήταν μόλις οριακός. Τα δεδομένα του Ιανουαρίου υπέδειξαν πάντως την επιστροφή της εγχώριας μεταποιητικής οικονομίας στην ανάπτυξη, μετά από δύο συνεχείς μήνες συρρίκνωσης.

Παρότι ο PMI ήταν θετικά επηρεασμένος σε τρία από τα πέντε συστατικά του μέρη τον Ιανουάριο (ανάπτυξη παραγωγής και νέων παραγγελιών, όπως και επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών), τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι η θετική επιρροή τους επισκιάστηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις προσεχείς εκλογές της άνοιξης.

Εξάλλου, έπειτα από δύο μήνες πτώσης σημειώθηκε άνοδος στις νέες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων παραγγελιών ήταν μόνο οριακός, καθώς οι πελάτες καθυστέρησαν τις νέες παραγγελίες και λόγω της αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο.

Οι παραγγελίες εξωτερικού δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, καθώς για ένατο συνεχή μήνα σημειώθηκε αύξηση στις νέες παραγγελίες εξωτερικού τον Ιανουάριο και με τον εντονότερο ρυθμό επέκτασης που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Παρά την επιστροφή των νέων παραγγελιών σε ανοδική πορεία, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα σημείωσε πτώση πάλι τον Ιανουάριο. Ωστόσο ο ρυθμός συρρίκνωσης της απασχόλησης ήταν αμελητέος και ο μικρότερος που έχει σημειωθεί σε τέσσερις μήνες.

Πηγή: AΠΕ