Θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία σύντομα, όμως πρέπει να αναλάβει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία σύντομα, όμως πρέπει να αναλάβει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» και πρόσθεσε πως έχει την εντύπωση ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση για την Ελλάδα».
Κλιμάκωση πιέσεων και βαρύ κλίμα στο Eurogroup
Νωρίτερα, το Eurogroup, που συνεδρίασε ατύπως στη Ρίγα της Λετονίας, εξέπεμψε μήνυμα στην Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Όπως επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Γερούν Ντέισελμπλουμ, η συζήτηση διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη να είναι αρνητικό.
Στις δηλώσεις του, ο Ολλανδός υπουργός ζήτησε για άλλη μία φορά πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μονο υπό αυτόν τον όρο μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μερική συμφωνία, άρα ούτε και μερική εκταμίευση χρημάτων.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές και ο χρόνος εξαντλείται.
Μάλιστα, τόνισε ότι η ευθύνη για την επίτευξη προόδου είναι κυρίως στην πλευρά της Ελλάδας.
Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνολική συμφωνία τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως είπε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη και μη επαρκής. Υπάρχουν διαφωνίες, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, αλλά «έχουμε προχωρήσει λίγο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ένα κομμάτι της ευθύνης είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να ανεβάσει στροφές.
Ακόμη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της.
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».
Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ντέισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν τεταμένο και βαρύ για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι «έγινε μία κρίσιμη συζήτηση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα, η οποία, οπως είπε, με τον τροπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαίκης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.
Το κλίμα των κλιμακούμενων πιέσεων προς την Ελλάδα αποτυπώνει και το tweet του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έγραψε ότι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.
«Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λετονός επίτροπος.
«Οι πρόοδοι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Eurogroup» είχε προειδοποιήσει ο Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση.