Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 14:04

Πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλει η Ryanair

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλών ναύλων Ryanair υποχρεούται έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ τα οποία της είχαν δοθεί ως επιδοτήσεις από το αεροδρόμιο του Σαρλερουά στο Βέλγιο.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι η απόφαση της Κομισιόν θέτει πλέον σε κίνδυνο τα ταξίδια χαμηλού κόστους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρηματικό πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει η Ryanair ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, περίπου το μισό του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων που είχε συμφωνήσει η εταιρεία με το αεροδρόμιο του Σαρλερουά.

Αντικρούοντας το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής, η Ryanair υποστηρίζει ότι η επιλογή μικρών αεροδρομίων, μικρής επιβατικής κίνησης για τα δρομολόγιά της, ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των τουριστικών δαπανών.

Ο ιρλανδός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα και καθήκον της Επιτροπής να δρα εναντίον αθέμιτων επιδοτήσεων προς αεροπορικές εταιρείες.