Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 16:00

Γ' ΚΠΣ: 110 εκ. ευρώ για το Κτηματολόγιο

Με 110 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μετά τη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

«Με τους πόρους που θα διατεθούν, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου για τη σταδιακή κτηματογράφηση όλης της χώρας, αρχής γενομένης από τις αστικές περιοχές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τον τίτλο «Υποδομή Δεδομένων και Τεχνολογίας Πληροφοριών για ένα Σύγχρονο Κτηματολόγιο».

«Το ανταποδοτικό τέλος θα καλύψει το 75% του συνολικού κόστους του έργου (περίπου ένα δισ. ευρώ). Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ν. 3212/2003) καθιερώθηκε η είσπραξη ποσού 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα, με την υποβολή των δηλώσεων από τους πολίτες. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συνέχιση της κτηματογράφησης και διασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Για τις περιοχές όπου ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση η είσπραξη του ποσού αυτού θα γίνει από τα ΚΕΠ, τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία, απ' όπου οι πολίτες θα παραλάβουν τις βεβαιώσεις των πρώτων εγγραφών. Η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το θέμα αυτό.

Τι προβλέπει το Γ' Κ.Π.Σ. για το Κτηματολόγιο

Α. Μια σειρά οριζοντίων δράσεων για ολοκληρωμένα ψηφιακά υπόβαθρα. Συγκεκριμένα, θα έχουμε:

– Ένα ψηφιακό χάρτη όλης της χώρας, ο οποίος θα εμφανίζει τα δάση και τις δασικές περιοχές όλης της επικράτειας.

– Ένα ψηφιακό χάρτη όλων των αιγιαλών.

– Ένα ψηφιακό αρχείο όλων των πράξεων εφαρμογής, των διανομών και των αναδασμών.

– Ένα ψηφιακό αρχείο των σχεδίων πόλεων και των οικισμών όλης της χώρας.

– Ένα ορθοφωτοχάρτη κλίμακας 1:1000 για τις αστικές περιοχές.

– Ένα ορθοφωτοχάρη κλίμακας 1:5000 για όλη τη χώρα.

Β. Δημιουργία ενός δορυφορικού συστήματος εντοπισμού επί της γης σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της τεχνολογίας.

Γ. Αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος του Εθνικού Κτηματολογίου και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Δ. Συλλογή δηλώσεων δικαιωμάτων για τα αστικά ακίνητα (αφορά περίπου 11 εκατομμύρια δικαιώματα)

– Σε πρώτη φάση θα κηρυχθούν υπό κτηματογράφηση όλες οι αστικές και περιαστικές περιοχές της χώρας. Εντός των επόμενων δύο ετών θα αρχίσει η κτηματογράφηση των αγροτικών περιοχών. Οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα δικαιώματά τους.

– Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι θα συμπληρώνουν την αίτηση - δήλωση του πολίτη, ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλες υπηρεσίες.

– Θα εισπράττεται ταυτόχρονα το τέλος κτηματογράφησης (20 ευρώ).

– Θα γίνεται έλεγχος εάν κάθε δηλούμενο δικαίωμα έχει καταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο (ενεργό δικαίωμα).

– Τα ενεργά δικαιώματα θα καταχωρούνται σε γεωγραφική βάση δεδομένων.

– Η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται διαρκώς με τις πιθανές μεταβολές καθ΄ όλη τη διάρκεια της κτηματογράφησης».

Aπό τον Μάϊο περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν να παραλάβουν προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας από το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Αυτοί οι προσωρινοί τίτλοι αφορούν 4-4,5 εκατομμύρια ιδιοκτησίες σε 33 οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου λειτουργούν αυτή τη στιγμή 20 Κτηματολογικά Γραφεία από το σύνολο των 106 γραφείων που έχουν ενταχθεί στην διαδικασία κτηματογράφησης.