Κάτι φάνηκε χθες πως άλλαξε στην αντίληψη των θεσμικών σε παγκόσμια κλίμακα, αναφορικά με την κρίση στην χρηματοδότηση της χώρας. Δεν ήταν μόνο η άνοδος στο ΧΑ με επικεφαλής τις τράπεζες. Ήταν κύρια η εικόνα από τις αγορές ομολόγων.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Κάτι φάνηκε χθες πως άλλαξε στην αντίληψη των θεσμικών σε παγκόσμια κλίμακα, αναφορικά με την κρίση στην χρηματοδότηση της χώρας. Δεν ήταν μόνο η άνοδος στο ΧΑ με επικεφαλής τις τράπεζες. Ήταν κύρια η εικόνα από τις αγορές ομολόγων.
Τα κρατικά ομόλογα άλλαξαν πορεία. Οι αποδόσεις στα βρετανικά 10 ετών πήδηξαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης στη μεγαλύτερη αύξηση μιας ημέρας από τον Αύγουστο του 2013, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να προεξοφλήσουν ότι πλησιάζει η ημέρα, που η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια.
Η εξάπλωση της διάθεσης για ρευστοποιήσεις στα ομόλογα έκανε και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ να ανέβουν στο 1,97%. Όταν οι αποδόσεις στα Γερμανικά 10ετή ανέβηκαν στο 0,163% και σε τρεις συνεδριάσεις έχει διπλασιαστεί. Κάτι που αποδίδεται εν μέρει στη φήμη πως οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα την Πέμπτη, αλλά μια σημαντική αποκάλυψη φαίνεται απίθανη.
Οι επενδυτές στο ΧΑ χθες κινήθηκαν διαφορετικά από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις με θεμελιώδη διαφορά την επίμονη αγοραστική διάθεση για μερικές τράπεζες από την έναρξη των συναλλαγών και για όλες τις τράπεζες μετά τις 15:30. Το σημαντικότερο από τα χθεσινά ήταν πως ο ΓΔ, αν και έκοψε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, τελικά οδηγήθηκε σε κλείσιμο ψηλότερα κατά +2,08% και έφθασε στις 719,43 από 704,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 214,24 από 208,31 με μεταβολή +2,85%.
Πιθανά λειτούργησε καταλυτικά η απόφαση της ΕΚΤ που προχώρησε σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εξαντλήσει το παραπάνω όριο και παραμένει ένα περιθώριο ασφαλείας 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή για μία εβδομάδα θα μπορούν να έχουν ένα περιθώριο άντλησης επιπλέον ρευστότητας 2,9 δισ. ευρώ.
Το δεδομένο πως η ΕΚΤ φροντίζει να καλύπτει το τραπεζικό σύστημα, προβλέποντας τις ανάγκες του στην περίοδο που η κυβέρνηση κάνει κινήσεις που θα τις επιτρέψουν να διατηρεί την αξιοπιστία της έναντι των δανειστών, υπογραμμίζει την πεποίθηση των Ευρωπαίων ιθυνόντων πως είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στην κρίση. Πιθανά αυτό ή κάτι ανάλογο που θα διέρρευσε από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων έδωσε την ώθηση στο φρόνημα των θεσμικών. Μπορεί όμως να είναι το χθεσινό rebound μια αντίδραση των market makers στην πρόσφατη πίεση διαρκείας μια περίοδο που οι τιμές σε βάθος 12 μηνών δεν επιτρέπουν σε κανένα να πουλήσει γράφοντας κέρδη. Αφού τα χαμηλά της Τρίτης ήταν οι κατώτερη τιμή σε βάθος δυόμισι χρόνων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones να ανακτά το επίπεδο των 18.000 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους, και αφετέρου από τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 18.038,27 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,42% στις 5.035,17 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,51% στις 2.107,96 μονάδες
Στο ταμπλό, η McDonald’s σημείωσε κέρδη 3%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και αυτά ήταν μειωμένα. Ειδικότερα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11% στα 5,96 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 32,6% στα 812 εκατ. δολάρια.
Επίσης, η Coca Cola σημείωσε κέρδη 1,3%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 3 Απριλίου μειώθηκαν στα 1,56 δισ. δολάρια, ή 35 σεντς ανά μετοχή, από 1,62 δισ. δολάρια, ή 36 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,7% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ,σύμφωνα με τον δείκτη FHFA, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,5%. Σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Φεβρουάριο.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους «να θολώνουν» την εικόνα για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,49% στις 7.028 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 11.867 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,35% στις 5.211 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες μόλις 0,03% στις 408,99 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη έως +0,6%, αλλά και απώλειες έως και -0,6%.
Στο ταμπλό, η Roche Holding σημείωσε κέρδη 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 11,83 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 11,508 δισ. φράγκα.
Άλμα 11% κατέγραψε η ASML Holding, καθώς ανακοίνωσε ότι πέτυχε συμφωνία για την προμήθεια 15 συστημάτων υπεριώδους λιθογραφίας σε αμερικανό πελάτη της. Τα συστήματα αναμένεται να παραδοθούν στο τέλος του 2015.
Οι διοικητικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία Volvo οδήγησαν τη μετοχή να καταγράψει κέρδη 15% σήμερα. Τον Οκτώβριο θα αναλάβει νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ο Martin Lundstedt, που τώρα είναι επικεφαλής της σουηδικής Scania
Στον αντίποδα, η Kering σημείωσε απώλειες 4%, μετά την μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των πωλήσεων της το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της υποαπόδοσης του μπραντ Gucci.
Επίσης, η Tesco, υποχώρησε κατά 5,2%, καθώς ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ετήσιες ζημίες στην 96χρονη ιστορία της, ήτοι 5,74 δισ. στερλίνες κατά την ετήσια χρήση που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις -4,6 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά στις -2,2 μονάδες.
ΧΑ
Η αντίδραση, μετά από τρεις ημέρες απωλειών, ήρθε την Τετάρτη, με την αγορά να παίρνει μια “βαθιά ανάσα” επιβεβαιώνοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, το οποίο στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έδειχνε να απειλείται.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,08% στις 719,43 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 719,43 μονάδες και η χαμηλότερη στις 691,43. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 8,99% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 89,96 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,04 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Βασικός πρωταγωνιστής της σημερινής αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε η μείωση των επιπέδων χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) όπως διέρρευσε χτες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 1,5 δισ. το όριο της χρήσης.
Η σημερινή αντίδραση επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η αγορά αναζητά τη θετική είδηση, εν μέσω καταιγισμού αρνητικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων. Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών αναγνωρίζει τόσο τις ελκυστικότατες αποτιμήσεις του ταμπλό, όσο και την ύπαρξη ισχυρών εισηγμένων που έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στη δίνη της κρίσης. Αυτό που περιμένουν είναι μια εξομάλυνση της κατάστασης στο δημοσιονομικό και πολιτικό μέτωπο, ώστε να τοποθετηθούν εκ νέου στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη νέων κεφαλαίων.
Η εξομάλυνση αυτή θα έλθει με μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, η οποία θα εξασφαλίσει την χρηματοδοτική ροή στην οικονομία. Ωστόσο, αν και η πλειονότητα των αναλυτών θέτει ως βασικό το παραπάνω σενάριο, οι πιθανότητες ενός “ατυχήματος” είναι μεγάλες, ειδικά στο ζήτημα της κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Στα της συνεδρίασης τώρα, μέχρι τις 13:15 ο ΓΔ εκινείτο σε “κόκκινες” περιοχές. Έκτοτε ξεκίνησε η αντίδραση, η οποία ενισχύθηκε περί τις 3.30 μμ. με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει τη συνεδρίαση με το εντυπωσιακό στο +13,40% και στις 501,44 μονάδες.
Στο +2,85% και στις 214,24 μονάδες έκλεισε ο FTSΕ25, έχοντας ωστόσο φτάσει ενδοσυνεδριακά στο -1,76% και στις 204,64 μονάδες. Παρόλα αυτά επτά τίτλοι του έκλεισαν αρνητικά, οι ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-5,20%(-5,20%), Jumbo (-3,68%), Folli Follie (-3,66%), Τιτάν (-2,28%), ΟΛΠ ΟΛΠ-1,97% (-1,97%), Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-1,37% (-1,37%) και ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,74% (-0,74%).
Ανοδικά ολοκλήρωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (+22,86%), της Eurobank (+21,59%), της MIG (+12,61%), της Εθνικής (+10,03%), της Viohalco (+7,94%), της Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,34% (+7,34%), της ΔΕΗ ΔΕΗ+6,28%(+6,28%), της Τέρνα Ενεργειακή (+6,19%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+5,99% (+5,99%) και της ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ+5,02% (+5,02%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+13,40%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,77%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 78 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η στάση των θεσμικών στο ΧΑ άλλαξε σε μεγάλο βαθμό χθες στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αλλά στα παράγωγα, με ανεβασμένους όγκους, οι traders λειτούργησαν με μεγαλύτερη επιφύλαξη αν και όρισαν και εκείνοι το μέγιστο για το ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στο τέλος όπως και στην υποκείμενη αγορά. Με τον υποκείμενο δείκτη στο +2,85% και κλείσιμο στις 214,24, η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε τελικά στις 213,25 μονάδες για τη σειρά Μαΐου και οι 212,50 για την σειρά Ιουνίου. Πάντως από τα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη, τιμές εξάσκησης ακόμα και στις 200 μονάδες είναι ένδειξη των καθοδικών τους προσδοκιών.
Τεχνικά με βάση την στατιστική προϊστορία χωρίς άλλα «εργαλεία» αξίζει να αναφέρουμε τις τιμές που σχημάτισαν το καλοκαίρι του 2012 το κάτω όριο της δεύτερης ζώνης μετά το κατώτερο βίου του 25άρη. Αυτές από τη συνεδρίαση της 25/6/2012 είναι οι 207,67 μονάδες ως ελάχιστο μέρας που ο 25άρης έκλεισε στις 208,26. Δηλαδή πάνω στο προχθεσινό κλείσιμο, αλλά στις 26/6 αφού έγραψε ελάχιστο στις 202,44 μονάδες εμφάνισε άνοδο +1,62% και έκλεισε στις 211,64 μονάδες. Τις επόμενες δυο συνεδριάσεις ο 25άρης έκλεισε στις 213,37 και στις 211,49 με ελάχιστα μέρας πάντοτε πάνω από τις 208 μονάδες. Μια ανάλογη περίοδος για τον δείκτη των παραγώγων εμφανίστηκε από τις 23/7/2012 ως τις 27/7 με πέντε συνεδριάσεις που ο δείκτης έκλεισε διαδοχικά στις 209,58 μονάδες, στις 210,49, στις 209,49, στις 208,14, και στις 210,29. Σε αυτές τις μέρες η κατώτερη τιμή που εμφανίστηκε ήταν στις 206,64 μονάδες στις 25/7.
Για τη στήλη υπάρχει ένα περιθώριο να περάσει ο 25άρης ως τις 202,44 χωρίς να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν οι τιμές του στην ύστατη ζώνη διακύμανσης στο βίο του. Ωστόσο και από τα παραπάνω φαίνεται η κρισιμότητα των επιπέδων στα οποία βρίσκεται ο δείκτης και συνεπώς κάθε απομάκρυνση ψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο είναι θετική εξέλιξη αλλά και η παραμονή του στα τρέχοντα επίπεδα είναι δικαιολογημένη στατιστικά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές κινήθηκαν προσπαθώντας να διαχειριστούν μια κατώτερη του αναμενόμενου ανάγνωση για την κινεζική παραγωγή, την Πέμπτη, καθώς στηρίχθηκαν μόνο στις προσδοκίες για ενίσχυση της πολιτικής τόνωσης εκεί, ενώ η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών και βρετανικών ομολόγων κλόνιζε τις αγορές χρέους παγκόσμια.
Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη της HSBC PMI επί της μεταποίησης της Κίνας για τον Απρίλιο βούτηξε στο χαμηλό σε ένα έτος τον Απρίλιο στο 49,2, όταν η συναίνεση περίμενε να κρατηθεί σταθερός στο 49,6.
Ούτε ήταν θετικές οι ειδήσεις από την Ιαπωνία, όπου ο φλας PMI της Markit υποχώρησε στο 49,7 τον Απρίλιο από ένα τελικό 50,3 το Μάρτιο.
Ωστόσο, οι αγορές επέδειξαν αταραξία, γιατί τα δεδομένα αυτά προστίθενται στην φημολογία για περαιτέρω ελάφρυνση από τις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν +0,27% έχει αγγίξει ένα ακόμη υψηλό 15 ετών, με τους ξένους επενδυτές αγοράζουν. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα εμφάνισαν άνοδο 1,38% σε κορυφή τεσσάρων ετών, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κερδίζει 0,4% και ήταν λίγο πριν από τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2008.
Τα κινεζικά αποθέματα .SSEC παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,3 τοις εκατό σε μια νέα κορυφή επτά ετών, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να ενθαρρυνθούν από ένα σχόλιο σε κρατικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η αγορά ταύρων »έχει μόλις αρχίσει».
Τα κρατικά ομόλογα άλλαξαν πορεία, Οι αποδόσεις στα βρετανικά 10 ετών πήδηξαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης στη μεγαλύτερη αύξηση μιας ημέρας από τον Αύγουστο του 2013, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να προεξοφλήσουν ότι πλησιάζει η ημέρα, που η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια.
Η εξάπλωση της διάθεσης για πώληση στα ομόλογα έκαναν και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ να ανέβουν στο 1,97%. Όταν οι αποδόσεις στα Γερμανικά 10ετή
ανέβηκαν στο 0,163% και σε τρεις συνεδριάσεις έχουν διπλασιαστεί. Κάτι που αποδίδεται εν μέρει στη φήμη, πως οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα την Πέμπτη, αλλά μια σημαντική αποκάλυψη φαίνεται απίθανη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Περίπου 100 μέρες μετά τις εκλογές και κανείς δεν είναι σίγουρος που πηγαίνουμε. Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστότητας, ρίχνουν την Χρηματιστηριακή Αγορά, που επέστρεψε προχθές σε χαμηλό 2,5 ετών και έχει καταστρέψει όσους στήριξαν τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των Τραπεζών.
Μέχρι στιγμής τι έχει γίνει. Κατ' αρχάς έχουμε πληρώσει περίπου 12 δις ευρώ στο ΤΧΣ και 2 δις στο ΔΝΤ, ενώ έχουμε στραγγίσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Χώρας. Τεκμαίρεται λοιπόν, ότι δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η ρήξη.
Αν ήθελε ρήξη, θα κρατούσε τα λεφτά για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται. Μόνο από "ατύχημα" θα έρθουμε σε ρήξη και αυτό δυστυχώς είναι πιο επικίνδυνο.
Εκλογές ή δημοψήφισμα δεν μπορούν να γίνουν σαν "εκδίκηση" στους Εταίρους που δεν μας στηρίζουν. Αν γίνουν με εκδικητικό τρόπο, είναι προφανές ότι θα γίνουν με τις Τράπεζες κλειστές και το Κράτος να μην πληρώνει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές. Αυτό δεν βοηθάει την Κυβέρνηση να επανεκλεγεί.
Ανασχηματισμός και "κυβίστηση", γίνονται όλο και πιο δύσκολα όσο περνάει ο χρόνος και εξαντλείται το πολιτικό κεφάλαιο που έχει η νέο-εκλεγείσα Κυβέρνηση. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την υπάρχουσα Αντιπολίτευση, είναι πολύ δύσκολη και ισοδυναμεί με "κυβίστηση" για την Κυβέρνηση. Πολιτική, ή Στρατιωτική Δικτατορία είναι αστεία σαν πρόταση. Να μην αγγίξουν Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Ιδιωτικοποιήσεις οι Δανειστές και να μας δώσουν όσα λεφτά χρειαζόμαστε, δεν πιστεύει κανείς ότι θα συμβεί
Οπότε τι; Δυστυχώς, 100 μέρες μετά τις εκλογές, ακόμη ψαχνόμαστε.
Ας ελπίσουμε να είναι σύντομη η λύση, γιατί τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η μέρα ξεκινά με τον ΡΜΙ της Κίνας να απογοητεύει
Η κάτω των προσδοκιών προκαταρτική ανάγνωση του ΡΜΙ της Κίνας υπονοεί εμφάνιση καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη της χώρας το 2015. Περιμένουμε οι ΡΜΙ της ευρωζώνης να κινηθούν ως θετικοί παράγοντες που θα ανεβάσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέβηκε στις αγορές της Ασίας.
Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν σχετικά με τους χρηματοδοτικούς κινδύνους που αφορούν την Ελλάδα. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα μεταρρύθμισης έχουν καθυστερήσει. Ο πρωθυπουργός κ Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές (Bloomberg) ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα κουρέματα των εγγυήσεων για την εξασφάλιση που δίνουν οι τράπεζες στο ELA σε αντάλλαγμα για τα μετρητά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,5 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η νέα αύξηση οδηγεί το όριο στα 75,5 δισ. ευρώ, έναντι των 74 δισ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εξαντλήσει το παραπάνω όριο και παραμένει ένα περιθώριο ασφαλείας 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή για μία εβδομάδα θα μπορούν να έχουν ένα περιθώριο άντλησης επιπλέον ρευστότητας 2,9 δισ. ευρώ.
Για «πάρα πολλές διαφορές» οι οποίες παραμένουν σε «διάφορα σημεία» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης και πρόσθεσε ότι αποτελεί «πολιτική απόφαση» το αν θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος. Μιλώντας αποκλειστικά στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά το Brussels Group ο κ. Θεοχαράκης έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.
Σενάρια για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα κάνει η εφημερίδα «Le Monde», η οποία σε άρθρο της αναφέρεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στα μέσα Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Η συντάκτρια Σεσίλ Ντικουτριέ, αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στη σειρά των αναβολών, που έγιναν στις οριακές ημερομηνίες που είχαν δοθεί από τον Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ότι «και η 24 Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να είναι ακόμα ένα ενδιάμεσο στάδιο».
Την εκτίμηση ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τήρησης της προθεσμίας της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εξέφρασαν κοινοτικές πηγές μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group και τόνιζαν ότι υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν, «η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη».
Στην εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά έχει αποδυναμωθεί στο «μπρά ντε Φερ» με τους Ευρωπαίους, προέβη ο οικονομικός αρχισυντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα «La Tribune». «Η ΕΚΤ δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA», υπογραμμίζει ο κ. Γκοντέν.
Να «διευκολύνει» την κυβέρνηση υποβάλλοντας την παραίτησή του φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αφορμή για την δυσαρέσκεια από πλευράς του υπουργείου είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚ από το Παρίσι, περί εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων εντός 15 ημερών.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη το βράδυ υπήρξε συνάντηση του κ. Μποτόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη γεγονός που επιβεβαιώνεται από το γραφείο του προέδρου της ΕΚ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, στο 1,8% για το 2015 και στο 1,8% για το 2016, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε πως, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου, το γερμανικό ΑΕΠ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος και 1,6% τον επόμενο χρόνο.
Aπέρριψε η Gazprom τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένει πως το θέμα θα διευθετηθεί μετά από διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με τη ρωσική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.
Ένα οικονομικό «σωσίβιο» για τον προϋπολογισμό της βρήκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη σε μια συμφωνία για τη χρησιμοποίηση 21,1 δισ. ευρώ από κεφάλαια που δεν δαπανήθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από τα κράτη μέλη και πρόκειται να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κανονικά τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο τέλος της περιόδου χάνονται», εξήγησε η Επιτροπή.
Διορθωτικά κινήθηκε και σήμερα το πετρέλαιο, μετά τη νέα άνοδο που σημείωσαν τα αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκαν. Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, χάνοντας και πάλι τα επίπεδα των 1.200 δολαρίων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,4% στα 1.186,90 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαϊου υποχώρησε κατά 0,8%, κλείνοντας στα 56,16 δολάρια.
«Η ιταλική οικονομία εξήλθε της ύφεσης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, επισημαίνοντας ότι «η θετικότερη οικονομική πραγματικότητα επιτρέπει μια πιο γρήγορη ανάκαμψη και μια ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις». Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα σε μια τετραετία οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα αποφέρουν έσοδα που αντιστοιχούν στο 1,7% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας σημαντικά ώστε να τεθεί σε καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος.
Αύξηση στα έσοδά της, για πρώτη φορά εδώ και εννέα τρίμηνα, ανακοίνωσε η Coca-Cola Co, χάρη στην ενίσχυση των εσόδων της στην αγορά της Βορείου Αμερικής κατά 6%. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 3 Απριλίου μειώθηκαν στα 1,56 δισ. δολάρια, ή 35 σεντς ανά μετοχή, από 1,62 δισ. δολάρια, ή 36 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αντιθέτως, τα καθαρά λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση 1,3% και ανήλθαν στα 10,71 δισ. δολάρια.
Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη της SAP το πρώτο τρίμηνο, καθώς η μετάβασή της σε προϊόντα λογισμικού βασισμένα στο Διαδίκτυο δίνει μεν ώθηση στα έσοδα, αλλά ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία της εταιρείας. Ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του υποχώρησαν κατά 23% στα 414 εκατ. ευρώ.