«Κρινόμαστε για αυτά που κληροδοτούμε. Κληροδοτούμε μία αγορά με μέλλον και προοπτική, μία εποπτεία με μέτρο και κανόνες, μία χρηματιστηριακή δεοντολογία που προστατεύει τον επενδυτή, χωρίς να καταπνίγει την καινοτομία. Πιστεύω ότι το 2004 και τα επόμενα έτη θα ευοδώσουν την προσδοκία της προόδου».
Με αυτή τη δήλωση-απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για το έργο της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ολοκλήρωσε την οκταετή θητεία του ως πρόεδρος της Σταύρος Θωμαδάκης, κατά την ομιλία του στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης 2003.
O κ. Θωμαδάκης χαρακτήρισε πολλαπλή τη σημασία των εξελίξεων στην κεφαλαιαγορά, τονίζοντας ότι η εξέλιξη των αγορών το 2003 διέψευσε τις Kασσάνδρες.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το 2003 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο ΧΑ αυξήθηκε κατά 28,6% -κυρίως λόγω ανόδου των τιμών των μετοχών- στα 84,6 δισ. ευρώ έναντι 65,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2002.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 15 εταιρειών που κατά τη διάρκεια του έτους εισήγαγαν με δημόσιες εγγραφές τις μετοχές τους για διαπραγμάτευση στο ΧΑ ήταν 768,68 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2003, ποσό που αντιστοιχούσε μόλις στο 0,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψαν παραβάσεις, οι οποίες οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει διοικητικά μέτρα, εκ των οποίων την ανάκληση άδειας λειτουργίας μίας ΑΧΕΠΕΥ, μιας ΕΠΕΥ και 13 ΑΕΛΔΕ, ενώ ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία 29 ΑΕΛΔΕ.
Η ΕΚ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 9.413.693 ευρώ έναντι 27.030.300 ευρώ το 2002.
Στο Τμήμα Καταγγελιών της Διεύθυνσης Παρακολούθησης και Ελέγχου Συναλλαγών Κεφαλαιαγοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά το 2003 υποβλήθηκαν 103 έγγραφες καταγγελίες και ολοκληρώθηκε η διερεύνηση 68 καταγγελιών.
Επιπλέον η ΕΚ αναφέρει στην έκθεσή της τέσσερις σοβαρές υποθέσεις παραβίασης της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς και κατάχρησης αγοράς το 2003. Πρόκειται για τις εταιρείες Χαλυβδόφυλλα, Βαρβαρέσος, Informatics και Wordwide ΕΠΕΥ.