Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να τιμολογεί πλέον τον κίνδυνο “ατυχήματος” στο μέτωπο της κάλυψης των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται επικίνδυνα.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να τιμολογεί πλέον τον κίνδυνο “ατυχήματος” στο μέτωπο της κάλυψης των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται επικίνδυνα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,33% στις 704,74 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 728,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 700,02. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 52,12% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 98,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι βρίσκονται ακόμη μακρυά από μία συμφωνία. Άλλωστε, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο προσεχές Eurogroup ενώ πλέον, όπως σημειώνουν πηγές του naftemporiki.gr, η διορία ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία είναι αυτή της 30ης Ιουνίου που τελειώνει το πρόγραμμα.
Στο μεταξύ οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνονται, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο που θα οδηγούσε σε μία κατάληξη άμεσα ενώ παρότρυνε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.
Έτσι, η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα κλιμακώνονται στην εγχώρια αγορά, καθώς ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί. Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι αυξημένες τον Μάιο, με τα περιθώρια για μια συμφωνία, η οποία και θα φέρει μερική ή ολική εκταμίευση της δόσης, να στενεύουν επικίνδυνα.
Άλλωστε, το κλίμα επιδεινώθηκε από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες. Η αγορά έχει εξέλαβε την κίνηση της κυβέρνησης ως επιβεβαίωση της όξυνσης του ταμειακού προβλήματος του Δημοσίου.
Επίσης, αρνητικά επέδρασε το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τον περιορισμό της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες ενώ έχει ετοιμάσει πρόταση η οποία προβλέπει την αύξηση του haircut στα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Στα της συνεδρίασης τώρα, όλη την ημέρα ο γ.δ. κινήθηκε σε “κόκκινες” περιοχές για να κλείσει στο τέλος κοντά στο κατώτερό του. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό, ανήλθε σε 107 εκατ. ευρώ, με τα 104,85 εκατ. ευρώ εξ αυτών να κατευθύνονται στα 25 χαρτιά του FTSE, ήτοι σε ποσοστό 98% .
Ο FTSΕ25 ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες του στο -2,75% και στις 208,31 μονάδες με χαμηλό του τις 206,50 μονάδες (-3,59%). Μόλις δύο τίτλοι του έκλεισαν θετικά, οι Alpha Bank (+3,81% στα 0,2180 ευρώ με τζίρο 9,12 εκατ. ευρώ) και ΕΕΕ (+1,08% με τζίρο 2,02 εκατ.), ενώ σταθερές έμειναν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 3,6500 ευρώ, και ΓΕΚ Τέρνα στα 1,3500, αν και ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι το -9,63%.
Με τις μεγαλύτερες των απωλειών, από τις 21 πτωτικές, η μετοχή της Ελλάκτωρ, στο -12,88% και στα 1,4200 ευρώ%, της ΔΕΗ (-11,34% στα 4,30 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (-10,56% στα 4,15 ευρώ). Ακολούθησαν οι Πειραιώς (-9,48% στα 0,2100 με νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,1960 ευρώ), Εθνική (-15,52%), MIG (-6,72%), Aegean (-6,60%), ΕΧΑΕ (-5,91%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ πιο πάνω από το χαμηλό του (-8,19%), συγκεκριμένα στο -3,76% και στις 442,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,47%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-10,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+1,55%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 87 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.