Ποια είναι η περίφημη νευρικότητα; Είναι η γρήγορη και εύκολη μεταστροφή της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Χθες λοιπόν οι συναλλαγές ξεκίνησαν με επιθετικές εισαγωγές εντολών αγοράς και τα κέρδη των βασικών δεικτών ξεπέρασαν το 1,5%. Αλλά μετά τα πρώτα λεπτά, το φρόνημα των επενδυτών άρχισε να κάμπτεται.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Ποια είναι η περίφημη νευρικότητα; Είναι η γρήγορη και εύκολη μεταστροφή της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Χθες λοιπόν οι συναλλαγές ξεκίνησαν με επιθετικές εισαγωγές εντολών αγοράς και τα κέρδη των βασικών δεικτών ξεπέρασαν το 1,5%. Αλλά μετά τα πρώτα λεπτά, το φρόνημα των επενδυτών άρχισε να κάμπτεται. Η διαπίστωση πως οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν χαμηλότερα από την Παρασκευή γέννησε την υποψία σε αρκετούς πως η αρχική άνοδος δεν ήταν αυθεντική. Αφού δεν την παρέλαβε η αγορά για να την μεγαλώσει, αλλά αντίθετα τα «υψηλά» επίπεδα συγκριτικά με το ελάχιστο της Παρασκευής, θεωρήθηκαν ευκαιρία για ξεφόρτωμα υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.
Η ροή των ειδήσεων περιλάμβανε δηλώσεις αρμοδίων από το εξωτερικό ότι τελευταία άρχισε να αυξάνει την ταχύτητά της σε επίπεδο προτάσεων η ελληνική πλευρά. Αυτό που προκάλεσε ανατροπή του φρονήματος και του τελευταίου αισιόδοξου επενδυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει από ομάδα κρατικών οντοτήτων να παρκάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, που βρίσκονται σε αδράνεια, στην κεντρική τράπεζα. Σε ένα αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Ακόμα και μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια που θα ικανοποιήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Κάτι που είναι απαραίτητο για να αποφασίσουν να συνεχίσουν να ενισχύουν τα οικονομικά της κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εμφανίσει εξάντληση στα μετρητά διαθέσιμά της από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με τα οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και φόβοι ότι μπορεί να χρειαστεί να βγει από το ενιαίο νόμισμα.
Από τα παραπάνω αλλά και από τις διαμαρτυρίες διαφόρων φορέων από την πραγματική οικονομία το μέλλον δεν φαντάζει ρόδινο σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτά δικαιολογούν τη μεταβλητότητα στη διάθεση των θεσμικών που χθες προσπάθησαν να φρενάρουν την καθοδική ορμή που κληροδοτήθηκε στις μετοχές από τη δυναμική της προηγούμενης βδομάδας. Το πέτυχαν μερικά κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το ελάχιστο του 25άρη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας της χθεσινής συνεδρίασης ορίστηκε στις 213,93 μονάδες που αποτελούν επίπεδα τιμών που δεν είχαν εμφανιστεί καν στο Φεβρουάριο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως χθες. Η στήλη εκτιμά πως αυτή η εγγραφή αποτελεί το σημαντικότερο μήνυμα πως αργά ή γρήγορα τα χαμηλά της 28/1 θα απειληθούν από νεότερα ή θα επανεγγραφούν.
Οι traders των παραγώγων ορίζοντας ελάχιστο μέρας στις 209,00 μονάδες έδειξαν πως προεξοφλούν αυτή την εκτίμηση από χθες. Το ΣΜΕ έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 209,75 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,56%, από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης στις 215,25 μονάδες, με τον υποκείμενο δείκτη στο -0,59% και κλείσιμο στις 214,19. Διακινήθηκαν 109 από 36 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου.
Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε τελικά στις 215,00 μονάδες για τη σειρά Μαΐου και οι 215,50 για την σειρά Ιουνίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να υποδέχεται πολύ θετικά την αναπάντεχη απόφαση των κινεζικών νομισματικών αρχών για μείωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τραπεζών, καθώς και τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 18.034,93 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,27% στις 4.994,60 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,92% στις 2.100,40 μονάδες
Στο ταμπλό, κέρδη 1,2% κατέγραψε η Costco Wholesale, καθώς σύμφωνα με διαρροές βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Visa και τη Citigroup, ώστε να γίνονται αποδεκτές στις συναλλαγές της οι πιστωτικές τους κάρτες, με επιτόκιο κοντά στο μηδέν.
Επίσης, κέρδη 0,6% σημείωσε η Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της βελτιώθηκαν στα 2,39 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015, από 1,51 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανά μετοχή, τα κέρδη της τράπεζας άγγιξαν τα 0,85 δολάρια, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 0,78 δολαρίων ανά μετοχή.
Στον αντίποδα, η Michael Kors Holdings υποχώρησε κατά 1,7%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της σε neutral από buy προηγουμένως από την Mizuho Financial Group.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις -0,42 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2015, από -0,18 μονάδες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα βελτιωνόταν στις 0,10 μονάδες.
Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεμάτων που θα πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης στο 18,5%. Με την απόφαση αυτή αναμένει να αποδεσμευτεί ρευστότητας ύψους 1 τρισ. γουάν, εξέλιξη που μπορεί να στηρίξει την οικονομία.
ΕΥΡΩΠΗ
Λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση των κινεζικών νομισματικών αρχών για μείωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τραπεζών και από την άνοδο του κλάδου των μεταλλευμάτων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 7.052 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,74% στις 11.892 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,87 στις 5.188 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,79% στις 406,87 μονάδες, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κλείνει με τα μεγαλύτερα κέρδη, ήτοι 1,7%.
Στο ταμπλό, η Telenet Group Holding σημείωσε κέρδη 5,2%, μετά τη συμφωνία να εξαγοράσει την Royal KPN έναντι του ποσού των 1,33 δισ. ευρώ. Η KPN ενισχύθηκε κατά 3%. Επίσης, η Fresenius Medical Care ενισχύθηκε κατά 2,2%, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πιθανή εξαγορά της ισραηλινής Nephromor.
Στο +2,3% βρέθηκε η HSBC Holdings, μετά την ένταξή της στη λίστα conviction buy της Goldman Sachs, η οποία επισήμανε ότι έχει σημαντικές προοπτικές το πλάνο αναδιάρθρωσής της σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κινούμενες ανοδικά για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα υποχώρησαν κατά 1,7%.
Παράλληλα, σε επίπεδα – ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αγγλία και στην Ουαλία στις αρχές Απριλίου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης διαθεσίμων ακινήτων στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Rightmove.
ΧΑ
Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανοδική αντίδραση που επιχείρησε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα ημερήσια κέρδη τους στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης και ιδιαίτερα στα τελευταία 50 περίπου λεπτά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά μειωμένος κατά 0,11% στις 728,98 μονάδες, αν και η ανώτερη τιμή που έπιασε, ήταν στις 743,76 μονάδες και η χαμηλότερη στις 727,67. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,31% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 64,98 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,21 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Για ακόμη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η επενδυτική τακτική των ενδοημερήσιων συναλλαγών και η αποφυγή θέσεων που μπορεί να εκθέσουν σε κίνδυνο τα χαρτοφυλάκια. Οι επενδυτές βλέπουν σε πολύ περιορισμένη βάση τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α., εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της. Έτσι, παρατηρήθηκε και σήμερα η ημερήσια κατοχύρωση των όποιων κερδών και η αποφυγή της ανάληψης του παραμικρού ρίσκου.
Όπως παρατηρούν οι ξένοι θεσμικοί αναλυτές, αν και το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα δείχνει να έχει μικρές πιθανότητες, η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα πιθανότατα να επιμείνουν, λόγω του ότι ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί. Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι αυξημένες τον Μάιο, με τα περιθώρια για μια συμφωνία, η οποία και θα φέρει μερική ή ολική εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πακέτου διάσωσης, στενεύουν επικίνδυνα. Αυτό άλλωστε τονίζεται σε κάθε τόνο και από κάθε πλευρά των διαπραγματεύσεων Ελλάδος-πιστωτών, με την αγορά να παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχίες τις εξελίξεις.
Η χρονίζουσα αυτή αβεβαιότητα, η οποία διαρκεί τους τελευταίους μήνες έχει κοστίσει σημαντικά κεφάλαια από τις εισηγμένες, οι οποίες θα έπρεπε να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως αναφέρει σήμερα η «Ν», περί τα 34 δισ. ευρώ χάθηκαν από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τις 18 Μαρτίου 2014, οπότε και είχε σημειωθεί το τελευταίο πρόσφατο υψηλό του γενικού δείκτη, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, που η αγορά έκλεισε στις 729,81 μονάδες. Τον Μάρτιο του 2014 ο βασικός δείκτης είχε φτάσει στα υψηλά των 1.369,56 μονάδων, ακολουθώντας σχεδόν σταθερά ανοδική πορεία από τον Ιούνιο του 2012, που είχε πιάσει τον πάτο των 476 μονάδων.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 214,19 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +1,93%. Απορρόφησε συναλλαγές περί τα 71 εκατ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό το 97,3% (στις 4 συστημικές τράπεζες τα 32,35 εκατ. και το 45,5%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ πιο κάτω από το υψηλό του (+3,96% στις 473,41 μον.), συγκεκριμένα στο +0,89% στις 459,46 μονάδες λόγω της Πειραιώς.
Από τις μετοχές του, 12 τίτλοι έκλεισαν θετικά με καλύτερη τη μετοχή της MIG (+4,39% στα 0,1190 ευρώ), ακολούθησε η μετοχή της ΕΤΕ με κέρδη 4,28% στο 1 ευρώ, η Βιοχαλκο με άνοδο 4% στα 2,60 ευρώ και η Grivalia στο +3,19%. Σταθερές έκλεισαν οι μετοχές των Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.
Να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν θετικά οι 24 τίτλοι του και μόνον η μετοχή της ΕΕΕ δεν πέρασε σε θετικές περιοχές.
Με τις μεγαλύτερες των απωλειών από τις δέκα πτωτικές, η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -10,42% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, στη τιμή του 0,2320 ευρώ. Ακολούθησαν οι Folli Follie (-5,06%), ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-3,57% (-3,75%) και ΕΕΕ (-2,42%).
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,97%), μόλις τρεις μετοχές του έκλεισαν πτωτικά. Η Φουρλής στο -2,11% με τζίρο 644,3 χιλ. ευρώ, τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-1,58% στο -1,58% με τζίρο 2 χιλ. ευρώ και οριακά στο -0,06% ο ΟΛΘ με 70,4 χιλ. ευρώ τζίρο. Σταθερές έκλεισαν πέντε μετοχές, και στο συν οι υπόλοιπες 12 με τη Σωληνουργεία Κορίνθου να ξεχωρίζει στο +4,77%, τη Σιδενόρ ΣΙΔΕ+4,63% στο +4,63% και την Ικτίνος στο +3,68%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-5,03%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+2,91%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 49 καθοδικά, ενώ η τιμή 30 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Διατηρείται η ισχύς της εκτίμησης του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec:
«Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη επιδεινώθηκαν επικίνδυνα, απειλώντας πλέον να σπάσουν την συσσώρευση τιμών και να κινηθούν προς νεότερα φετινά χαμηλά. Ακόμα, το τελευταίο "οχυρό" των 723 μονάδων δεν έχει πέσει. Ωστόσο, η απόσταση ασφαλείας έχει μειωθεί αισθητά, κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.
Η απώλεια του σημείου εκκίνησης της προηγούμενου ανοδικής αντίδρασης, θα αυξήσει τις πιθανότητες για την διολίσθηση προς τις 660 μονάδες. Αναμενόμενα ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης στο ημερήσιο διάγραμμα, ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν ακόμα εισέλθει στις υποτιμημένες ζώνες τιμών εμφανίζοντας μικρές ανοδικές αποκλίσεις.
Η ανάλωση χρόνου έχει μειώσει το σημείο στροφής της τάσης κατεβάζοντας το όριο στις 790 μονάδες. Αν και η τάση έχει ανακτήσει την δυναμική από την πτωτική ορμή της τρέχουσας εβδομάδας, ακόμα δεν έχει δοθεί το σύνθημα ακύρωσης του σεναρίου της ανοδικής αντίδρασης έστω και οριακά.
Θα μεταβάλλουμε άποψη μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 720 μονάδες καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας "θορύβου" στις συναλλαγές της Παρασκευής».
Η στήλη στα παραπάνω έχει να προσθέσει ότι τα χαμηλά του Ιανουαρίου (708,61 μονάδες) σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου (723,48 μονάδες) και τα πρόσφατα χαμηλά χθες του ΓΔ ενώνονται με ευθεία ανοδικής κλίσης και θα είναι αισιόδοξο μήνυμα αν σήμερα τα ελάχιστα του μέσου όρου δεν περάσουν χαμηλότερα από τα χθεσινά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ήταν πάλι σε άνοδο την Τρίτη μετά την τελευταία απόφαση της Κίνας να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της που έδωσε ανοδική ώθηση στις μετοχές παγκοσμίως, ενώ το ευρώ πιέστηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως μια ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την Ελλάδα μπορεί να την κάνουν να χρεοκοπήσει.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,3% ψηλότερα, αλλά τα κέρδη του δολαρίου έναντι ορισμένων ασιατικών νομισμάτων αντισταθμίζουν την άνοδο των τιμών των μετοχών σε τοπικό νόμισμα. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, που απολαμβάνει άνοδο 3 εβδομάδων που έφεραν οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου από την Κίνα, οδήγησε τα κέρδη, με 2,12%, ακολουθείται από τον Nikkei της Ιαπωνίας οποία επίσης κέρδισε μία σχεδόν ποσοστιαία μονάδα. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 0,48%.
Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας την Κυριακή μείωσε το ποσό των μετρητών των τραπεζών υποχρεώνονται να διαθέτουν ως αποθέματα στην τελευταία προσπάθειά της να τονώσει την αγορά δανεισμού και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση της οικονομίας. Η είδηση ήρθε ύστερα από αναφορές την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την μείωση των περιθωρίων δανεισμού στην Κίνα, που είχε στείλει την Παρασκευή τις αγορές μετοχών παγκόσμια χαμηλότερα.
Οι επενδυτές είναι ωστόσο πιθανό να είναι προσεκτικοί σχετικά με το κυνήγι μετοχών που αποτιμώνται διαρκώς υψηλότερα, επειδή υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με τα οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και τους φόβους ότι μπορεί να χρειαστεί να βγει από το ενιαίο νόμισμα.
Ακόμα και μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια που θα ικανοποιήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για να συνεχίσουν να ενισχύουν τα οικονομικά τους κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εμφανίσει εξάντληση στα μετρητά διαθέσιμά της από το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Τη Δευτέρα η Ελλάδα διέταξε ομάδα κρατικών οντοτήτων να παρκάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, που βρίσκονται σε αδράνεια, στην κεντρική τράπεζα. Σε ένα αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Ενώ μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία στο μπλοκ με το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να βγει από το ευρώ η Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια χώρα που χρεοκοπεί δεν θα πρέπει να αφήσει το ευρώ.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,0730 δολάρια κάτω από την κορυφή της Παρασκευής στα 1,0849 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά στα υψηλά τετράμηνου που χτύπησαν την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή των futures αργού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 56,34 δολάρια ανά βαρέλι, που δεν απέχει πολύ από το υψηλό τετράμηνου των 57,42 δολαρίων την Πέμπτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
O Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όσο οι διαπραγματεύσεις “παίζουν καθυστέρηση” και τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στις πιθανές άσχημες εξελίξεις, η κατάσταση εκτροχιάζεται, με την Αγορά να βρίσκεται σε κατάσταση μικροπανικού, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο που πρώτος θα έρθει σε πολύ άσχημη κατάσταση σε περίπτωση "ατυχήματος".
Χρειαζόμαστε έστω και μία ενδιάμεση συμφωνία, μιας και ο Ιούνιος είναι πραγματικά μακριά, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν πρωτίστως για την εσωτερικές ανάγκες, πόσο μάλλον για την δόση των 800 εκατομμυρίων στις αρχές Μαϊου. Το τέλος του μήνα έχει σημασία για την Κυβέρνηση, μιας και θα έχει αποτελέσματα σε σχέση με τις 100 δόσεις που θα δώσουν έστω και βραχυπρόθεσμα ανάσα στα άδεια Ταμεία της.
Τα σενάρια για παράλληλο νόμισμα, ή τύπωμα διατακτικών "IOUs" είναι πραγματικά εφιαλτικό, από την στιγμή που η χώρα έχει εναλλακτική λύση. Οι εκροές συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς κάτι που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την διαφορά ότι τα κεφάλαια που φεύγουν, ακόμα και λύση να βρεθεί, θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα συνεχίζει να μεγαλώνει με την Οικονομία και την ρευστότητα να έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Τα σενάρια για βοήθεια από την Ρωσία δίνουν και παίρνουν, με την Ρωσική Πλευρά να διαψεύδει, ενώ ακόμα και να ίσχυε δεν είναι λύση στο πρόβλημα μας που είναι πολύ μεγαλύτερο το επόμενο διάστημα. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι σε πολυετή, ή ιστορικά χαμηλά, χωρίς εμφανείς στηρίξεις με τις αποτιμήσεις πραγματικά να είναι μηδενικές.
O μεγαλύτερος φόβος της Αγοράς είναι τα "capital controls" μιας και ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να φέρει πραγματικό πανικό, αλλά και νέκρωση, για ένα διάστημα, της Οικονομίας.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Συνεχίζεται το ράλι των μετοχών Ασίας καθώς και η ισχυροποίηση του δολαρίου
Το δολάριο της Αυστραλίας ξεπουλήθηκε έναντι του δολαρίου μετά από σχόλια από τον Διοικητή RBA ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν αρκετά χαλαρά και το ζήτημα του κατά πόσον θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω πρέπει να μείνει στο τραπέζι». Το AUD/USD έχει αποδυναμωθεί 0,4% κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Ασίας.
Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά από τα ολονύχτια κέρδη σε ευρωπαϊκές μετοχές και των ΗΠΑ.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τις τοπικές διοικήσεις να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για χρεοκοπία. Το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων 5 ετών ανέβηκαν στο 19,6%. Οι Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τις προσδοκίες για συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup αυτής της εβδομάδας 24 Απριλίου.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι ενεργειακές σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο κ. Μίλερ πρόκειται να συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα προηγηθεί, στις 2 το μεσημέρι, συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών μεταφέρονται εντός δεκαπενθημέρου υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την υποχρέωση αυτή η ΠΝΠ εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο στις οποίες διατηρεί συμμετοχή το δημόσιο.
Ταμειακό έλλειμμα ύψους 918 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κεντρική διοίκηση στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, έναντι ελλείμματος 1.141 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.049 εκατ. ευρώ έναντι 10.529 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 55 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Καμπανάκι» για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, έκρουσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ. Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να μην έχουν στο μέλλον ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, ακόμη και μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της
Να αναλάβει τις υποχρεώσεις της κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV. Παράλληλα, προέτρεψε την Αθήνα «να επιταχύνει», αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις. «Χάνουμε χρόνο και ο χρόνος είναι πολύτιμος», πρόσθεσε ο κ. Σαπέν.
Ελάχιστη χαρακτηρίζει την αυτοκριτική που έχουν κάνει οι πιστωτές της Αθήνας η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», επισημαίνοντας ότι η τρόικα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα.
Την αξιολόγηση «CCC+» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας ωστόσο το καθεστώς Credit Watch Negative στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση, καθώς υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι για υποβάθμισή τους. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η διατήρηση σε καθεστώς Credit Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης, η οποία θα έλθει σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με χρεοκοπία εντός έξι μηνών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συνέχισε την ανοδική του πορεία το πετρέλαιο τη Δευτέρα, μετά την “ανάπαυλα” της Παρασκευής, ενώ στον αντίποδα, ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, στη σκιά της ανόδου του δολαρίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,8% στα 1.193,70 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαϊου ενισχύθηκε κατά 1,2%, κλείνοντας στα 56,38 δολάρια.
Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, που βασίζεται στη χαμηλή ανεργία και τους αυξανόμενους μισθούς, θα διατηρήσει σε τροχιά ανάκαμψης τη γερμανική οικονομία για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. «Τα στοιχεία για τη βιομηχανία απογοήτευσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα», αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν δείχνει μια ανακοπή της ανάκαμψης».
Πρόστιμο ύψους 800.000 γιουάν (129.000 δολ.) επιβλήθηκε στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group από την αρμόδια υπηρεσία της ανατολικής επαρχίας Ζετζιάνγκ της Κίνας για παραβιάσεις σε θέματα τιμών. Η Alibaba έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δυσκολίες όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της ολοένα και αυξανόμενης αυτοκρατορίας ηλεκτρονικού εμπορίου της. Η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Οριακή αύξηση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, όμως σε ετήσια βάση κινήθηκαν πτωτικά εξαιτίας της μείωσης των τιμών πετρελαίου. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κινούμενες ανοδικά για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα υποχώρησαν κατά 1,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μηνιαία άνοδο των τιμών κατά 0,2% και μια μηνιαία πτώση της τάξεως του 1,6%.
Σε επίπεδα – ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αγγλία και στην Ουαλία στις αρχές Απριλίου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης διαθεσίμων ακινήτων στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Rightmove. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρεία απηχούν και άλλες έρευνες, οι οποίες έδειξαν πως οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται εκ νέου, μετά τη μείωσή τους πέρυσι, όταν οι ρυθμιστικές αρχές στη χώρα είχαν θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.