«Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες για μία συνεχή αύξηση επενδύσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος μάς εμπιστεύθηκε, επένδυσε, γιατί πίστεψε στο όραμα μιας Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι, επίσης, μας εμπιστεύθηκαν γιατί η πολιτική μας είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είχε ως αποτέλεσμα αυξημένους μισθούς, μεγαλύτερη ευημερία, περισσότερα κοινωνικά προγράμματα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Σημίτης μιλώντας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που έγινε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι η μεγάλη προτεραιότητα της πολιτικής μας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.
Τα ισχυρά σημεία της οικονομίας...
Η έκθεση εκπονήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών τάξεων, εργαζομένων και εργοδοτών. Ως ισχυρά σημεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφονται τα εξής:
1. Η εκκίνηση από ένα υψηλό σημείο του οικονομικού κύκλου αποτελεί καθ'εαυτήν ένα ισχυρό σημείο της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, δημιουργούν μια αναβαθμισμένη βάση εκκίνησης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Αποτελούν προϋποθέσεις υψηλότερης παραγωγικότητας και συνεχούς βελτίωσής της. Οι επενδύσεις σε υποδομή αναμένεται να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα σε χρονικό βάθος, καθώς θα ωριμάζουν τα έργα και ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας θα αρχίσει να τα αξιοποιεί για τις ανάγκες του (π.χ. υποδομές μεταφορών).
2. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας διαθέτει σχετικά υψηλό επίπεδο γενικής παιδείας και συγκριτικά αυξημένες ικανότητες χρήσης ξένων γλωσσών. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες της νέας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και στις απαιτήσεις της νέας τεχνολογίας.
3. Μια σημαντική πρωτοπορία επιχειρήσεων έχει υλοποιήσει τεχνικές, οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και να κερδίζουν μερίδια στις πιο απαιτητικές αγορές.
4. Οι πολιτισμικές παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας ευνοούν την επιχειρηματική πρωτοβουλία και τους κινδύνους που συνεπάγεται. Πολλές νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεκινούν κάθε χρόνο στη χώρα, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης, αν προσανατολιστούν σε κλάδους υψηλών δυνατοτήτων ή αλλάξουν κατεύθυνση, ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού, προς υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (όπως ο ποιοτικός τουρισμός).
5. Η κεντρική θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών προς τις οποίες διευρύνεται η ΕΕ και της περιοχής της αυξημένης ευρωμεσογειακής συνεργασίας, παρέχει δυνατότητες ισχυρίζονται κάποιοι.
... και οι αδυναμίες
1. Το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα αρχικής κατάρτισης δεν έχουν προσαρμοστεί επαρκώς, ώστε να παρέχουν στους νέους τα εφόδια που είναι σημαντικά στην κοινωνία της γνώσης και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση δεν έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις ελλείψεις του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις αλλαγές που συντελούνται στην τεχνολογία και οργάνωση της παραγωγής.
2. Η αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα παραμένει χαμηλή. Η γραφειοκρατία δημιουργεί αυξημένα κόστη προσαρμογής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν αντιστοιχεί επαρκώς στους πόρους που διατίθενται για την παραγωγή τους.
3. Η Ελλάδα υστερεί στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση των εργαλείων της κοινωνίας της γνώσης, στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου.
4. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι περιορισμένες και η καινοτομική επίδοση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας υστερεί έναντι των ανταγωνιστών.
5. Οι παλαιοί θεσμοί στήριξης της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης δεν υπήρξαν αποτελεσματικοί, ενώ οι νέες δομές δεν έχουν αποδείξει ακόμη τις δυνατότητές τους.
6. Η λειτουργία του ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές εξακολουθεί να είναι ατελής με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται αναπτυξιακές δυνάμεις και να στρεβλώνονται οι συνθήκες τιμών και κόστους εισροών.
7. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι ακόμη σχετικώς κλειστή και λιγότερο εξωστρεφής από χώρες της ΕΕ που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις ανταγωνιστικότητας.
8. Η ανεργία, παρά την πτωτική εξέλιξή της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν έντονες σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Επισημαίνεται ακόμη η αυξημένη κοινωνική ανισότητα, καθώς το πλέον εύπορο τμήμα του πληθυσμού έχει έξι φορές υψηλότερο εισόδημα από τα φτωχότερα στρώματα.