Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 08:52

Aventis : Υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ 23% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Γαλλίας και στόχος επιθετικής εξαγοράς Aventis SA, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους λειτουργίας της. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα τα σχέδιά της να απαλλαγεί από σειρά προϊόντων της με ετήσιες συνολικές πωλήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά τα κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 716 εκατ. ευρώ (897 εκατ. δολ.) έναντι 583 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα της Aventis ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων οκτώ οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 660,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 3,7%, φθάνοντας στα 4,39 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία βασίζεται ιδιαίτερα στα έσοδά της από το σκεύασμα Lovenox και το χάπι κατά της αλλεργίας Allegra, μέχρι να τα αντικαταστήσει εν αναμονή της έγκρισης των καινούργιων, η οποία έχει καθυστερήσει, ενώ αντιστέκεται στην πρόταση που έχει καταθέσει η Sanofi-Synthelabo SA για την εξαγορά της.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Igor Landau προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας, αρνούμενος την πρόταση της ανταγωνίστριάς της Sanofi, η οποία πραγματοποιεί το 1/3 των πωλήσεών της, να την εξαγοράσει. Η τελευταία επιδιώκει αυτήν την εξαγορά προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και να αποφύγει τη δική της εξαγορά.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Sanofi-Synthelabo, Jean-Francois Dehecq, προσέφερε πέντε μετοχές της Sanofi και 69 ευρώ σε μετρητά για κάθε έξι μετοχές της Aventis, στις 26 Ιανουαρίου. Η αρχική προσφορά ήταν 47,8 δισ. ευρώ ή 59,63 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Landau έχει δηλώσει ότι η εταιρεία αξίζει τουλάχιστον 40% έως 50% υψηλότερα από την τιμή προσφοράς της Sanofi.

Οι μετοχές της Aventis κέρδισαν ποσοστό 1,3% το 2003 και είχαν την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 20 μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Pharmaceutical Index, ο οποίος σημείωσε πέρυσι αύξηση σε ποσοστό 5,9%.