Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 10:20

Shell : 33% μείωση των κερδών το δ' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ της τάξης του 33% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch/Shell, εξ αιτίας του κόστους από την παύση λειτουργίας εργοστασίου της, αλλά και της αναθεώρησης του ύψους των αποθεμάτων της.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε 1,86 δισ. δολ. από 2,78 δισ. δολ. που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησής της.

Ο επικεφαλής της Shell, Philip Watts, τελεί υπό την πίεση των επενδυτών μετά τη μείωση της εκτίμησης για τα αποθέματά της εταιρείας κατά 20% τον μήνα που πέρασε, μία κίνηση την οποία δικαιολόγησε για πρώτη φορά σήμερα. Η μείωση των κερδών της Shell έρχεται σε αντίθεση με τα κέρδη της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Exxon Mobil Corp., αλλά και στο σύνολο του κλάδου, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενεργείας.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των 10 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε δύο δισ. δολ. κατά μέσον όρο.

Σημειώνεται ότι η Shell Transport & Trading Co. κατέχει το 40% της μητρικής εταιρείας και η Royal Dutch Petroleum Co., το υπόλοιπο ποσοστό της. Οι μετοχές της Shell Transport κέρδιζαν 0,25 πένες ανά μετοχή χθες, φθάνοντας στις 365,5 πένες η μία, ενώ συνολικά μέσα σε ένα έτος έχασαν ποσοστό 12%.

Η αύξηση των τιμών βοήθησαν την Exxon Mobil, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, της οποίας οι μετοχές της διαπραγματεύονται, να εμφανίσει υψηλότερα κατά 63% καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 6,65 δισ. δολάρια. Η δεύτερη σε μέγεθος BP θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της την επόμενη εβδομάδα.