Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 10:42

Οριακές μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τις πρωινές συναλλαγές στη χρηματαγορά του Λονδίνου εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερό στο 2% το βασικό της επιτόκιο. Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ (στις 15:30), Ζαν Κλοντ Τρισέ, o oποίος ενδεχομένως να παράσχει ενδείξεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας στο θέμα της νομισματικής της πολιτικής.

Η στάση αναμονής των επενδυτών δικαιολογείται και από την επικείμενη σύνοδο του ομίλου G7. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, στην ουσία απέκλεισε την Τρίτη οιαδήποτε προοπτική συμφωνίας για το συναλλαγματικό, στη σύνοδο του Ομίλου, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγορές και όχι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/05/871505.htm .

Στις 10:20 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,2545 δολάρια έναντι 1,2542 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2524 δολάρια ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα το δολάριο ισοδυναμούσε με 105,44 γιεν έναντι 105,43 γιεν αργά το βράδυ της Τετάρτης.Στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ιαπωνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η οικονομία της χώρας σταδιακά ανακάμπτει στηριζόμενη κυρίως στην αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών. Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας χαρακτηρίζεται ωστόσο «μέτριος».

Σημειώνεται ότι στις 15:30 θα δοθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 340.000 έναντι 342.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και τα προκαταρκτικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2003. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 3% έναντι αύξησης 9,4% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν στις 14:00 και στις 14:45 αντιστοίχως. Όπως προαναφέρθηκε, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Τρισέ στις 15:30.