Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας επικίνδυνα πλέον το τελευταίο οχυρό των 723 μονάδων για τον γενικό δείκτη, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα έχασε το 5,96% της αξίας του.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας επικίνδυνα πλέον το τελευταίο οχυρό των 723 μονάδων για τον γενικό δείκτη, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα έχασε το 5,96% της αξίας του.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,00% στις 729,81 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 760,81 μονάδες και η χαμηλότερη στις 725,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 21,89% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 72,45 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,46 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές , με τις δηλώσεις επισήμων και αρμόδιων προσώπων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας ήταν και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης S&P ο οποίος στα κυριότερα σημεία της έκθεσης του αναθεώρησε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το 2015 καθώς και για το πρωτογενές αποτέλεσμα.
Η πίεση που εκδηλώθηκε μετά την δημοσίευση της έκθεσης επικεντρώθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο καθώς η εκτίμηση επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των επισφαλειών που ήδη αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζικών ισολογισμών.
Όπως και να έχει από την στιγμή που η ελληνική διετία διαπραγματεύεται με απόδοση άνω του 23% οι εκθέσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα δεδομένα των δυνητικών αποτιμήσεων, επιτείνουν ωστόσο την αποστροφή από την ανάληψη ελληνικού ρίσκου παρά την συνεχή διολίσθηση των τιμών και τις αποκλίσεις αποδόσεων που παρατηρούνται μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Όλα τα βλέμματα επομένως επικεντρώνονται στην ερχόμενη Δευτέρα. Αν το Euroworking Group δώσει το πράσινο φώς το απόγευμα της Δευτέρας η ελληνική αγορά οφείλει ένα ράλι εκτόνωσης με ορίζοντα την συμφωνία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλιώς το γνωστό πτωτικό σύρσιμο που επικρατεί από το τέλος Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί επισκιάζοντας τα όσα συμπαθητικά μίκρο ή μάκρο νέα ανακοινώνονται.
Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι μετά από μια ανάλωση χρόνου δύο μηνών μετά την συμφωνία του Eurogroup του Φεβρουαρίου η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έχει φθάσει σε κομβικό σημείο λόγω της μεγάλης πίεσης που παρατηρείται στο θέμα της ρευστότητας αλλά και της εξεύρεσης πόρων για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του Ελληνικού ∆ημοσίου. Οι αβεβαιότητες και το ρίσκο που συνεπάγεται μια αστοχία στις διαπραγματεύσεις καθώς και η πίεση στις αποτιμήσεις δημιουργούν ένα μίγμα παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάληξης των συνομιλιών. Ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και γρήγορα αντανακλαστικά ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας.
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού ∆είκτη επιδεινώθηκαν επικίνδυνα απειλώντας πλέον να σπάσουν την συσσώρευση τιμών και να κινηθούν προς νεώτερα φετινά χαμηλά. Ακόμα το τελευταίο οχυρό των 723 μονάδων δεν έχει πέσει ωστόσο η απόσταση ασφαλείας έχει μειωθεί αισθητά κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την διαπραγμάτευση του Γενικού ∆είκτη σε αυτά τα επίπεδα. Η απώλεια του σημείου εκκίνησης της προηγούμενου ανοδικής αντίδρασης θα αυξήσει τις πιθανότητες για την διολίσθηση προς τις 660 μονάδες.
Αναμενόμενα ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης στο ημερήσιο διάγραμμα ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν ακόμα εισέλθει στις υποτιμημένες ζώνες τιμών εμφανίζοντας μικρές ανοδικές αποκλίσεις. Η ανάλωση χρόνου έχει μειώσει το σημείο στροφής της τάσης κατεβάζοντας το όριο στις 790 μονάδες. Αν και η τάση έχει ανακτήσει την δυναμική από την πτωτική ορμή της τρέχουσας εβδομάδας ακόμα δεν έχει δοθεί το σύνθημα ακύρωσης του σεναρίου της ανοδικής αντίδρασης έστω και οριακά. Θα μεταβάλλουμε άποψη μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 720 μονάδες καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας θορύβου στις συναλλαγές της Παρασκευής.
Στα της σημερινής συνεδρίασης τώρα, αν και το κλίμα μέχρι τα μισά της συνεδρίασης ήταν θετικό, με τον γενικό δείκτη να φτάνει έως και το +1,12%, τελικά οι πωλητές ανέλαβαν τα ηνία της συνεδρίασης, λίγο πριν τη λήξη των παραγώγων στις 14:00, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες το Χ.Α.. Ο FTSE 25, από το +1,39%, έκλεισε τελικά στο -3,11% και στις 215,47 μονάδες, πολύ κοντά στο ελάχιστο της συνεδρίασης. Ο τζίρος του έφτασε στα 83,64 εκατ. ευρώ και ο όγκος του στα 185,3 εκατ. τεμάχια, με τα 101,4 εκατ. τεμάχια (54,7%) να απορροφώνται από την μετοχή της Eurobank.
Από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετικά έκλεισαν μόλις οι έξι, με τον ΟΛΠ στο +5,18%, τη MIG στο +3,64%, την Eurobank στο +3,49% και την Τέρνα Ενεργειακή στο +1,29%. Οριακή άνοδο σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ και Grivalia. Σταθερή παρέμεινε η μετοχή της Βιοχαλκο, ενώ υποχώρησαν οι υπόλοιπες 18, με προεξάρχουσες τις ΕΤΕ (-9,53% στα 0,9590 ευρώ), Alpha Bank (-7,27%, στο ιστορικό χαμηλό των 0,2040 ευρώ), Jumbo (-7,27%, σήμερα μετά το χθεσινό +7,17%) και ΟΠΑΠ (-5,44%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-7,15%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+1,18%). Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,29%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 43 κινήθηκαν ανοδικά, 73 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.