Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 15:10

ΤτΕ: Εξελίξεις στην αγορά ομολόγων τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο, και για δεύτερο μήνα στη σειρά, το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων ήταν θετικό, με αποτέλεσμα οι τιμές των κρατικών ομολόγων να κλείσουν συνολικά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βασικός παράγοντας για την άνοδο των τιμών των ομολόγων ήταν οι συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού. Την άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων βοήθησε και η περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου που έφτασε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδό από την εισαγωγή του ευρώ το 1999 (1,29). Ωστόσο, παρόλη την ανοδική πορεία που ακολούθησαν στο σύνολό τους τα κρατικά ομόλογα τον Ιανουάριο, την τελευταία εβδομάδα του μήνα οι τιμές σημείωσαν μια διόρθωση, διαγράφοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος των κερδών που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο κύριος λόγος ήταν η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (FΕD) και τα πρακτικά που στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν. Ειδικότερα, η FΕD διατήρησε για ακόμη μια φορά τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% ωστόσο, ξάφνιασε τους επενδυτές καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό καλλιέργησε την πεποίθηση ότι είναι πιθανή μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης που πραγματοποιείται στη χώρα.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) σημείωσαν ανοδική πορεία τον Ιανουάριο. Τα κέρδη που κατεγράφησαν για τα ομόλογα αναφοράς (benchmark bonds) ήταν της τάξεως των 5-42 μονάδων βάσης (bps), με την τιμή του 5ετούς ομολόγου (λήξεως 18.04.2008) να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Στις 13 Ιανουαρίου εκδόθηκε νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς με κουπόνι 4,50% και ημερομηνία λήξης 20.5.2014. Το νέο ομόλογο έκλεισε στις 100,31 (με απόδοση 4,46%) στις 30 Ιανουαρίου, από 100,14 (4,48%) κατά την έκδοσή του. Εξαιτίας της έκδοσης του καινούριου ομολόγου αναφοράς, η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε το μήνα αυτό στις 20 μονάδες βάσης (bps) περίπου, από 12 bps που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά αυτή προκύπτει διότι η εναπομένουσα διάρκεια του γερμανικού ομολόγου (λήξεως 4.01.2014) υπολείπεται του αντίστοιχου ελληνικού (20.5.2014) κατά 5 μήνες.

Η καμπύλη των αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα κάτω, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς η κλίση της, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων διάρκειας 3 - 5έτη μειώθηκαν περίπου κατά 10 bps, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Ενδεικτικά, η απόδοση του 20ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου σε 4,99%, από 5,00% στις 31 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, η διαφορά της απόδοσης (yield spread) μεταξύ 3ετούς και 20ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω σε 221 bps στα τέλη του μήνα, από 212 bps που είχε διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

H αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 64,76 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 34,02 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2003, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση της τάξεως του 8,5% από τον Ιανουάριο 2003 (η αξία συναλλαγών είχε τότε διαμορφωθεί στα 59,70 δισ. ευρώ). Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 75,1% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.05.13 (το προηγούμενο benchmark) σημείωσε για ακόμη μια φορά τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 15,09 δισ. ευρώ, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε συναλλαγές αξίας 9,57 δισ. ευρώ. Οι εντολές "αγοράς" ή "πώλησης" τίτλων που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ήταν σχεδόν ισάξιες. Ειδικότερα, από τις 11.816 εντολές που εκτελέσθηκαν το μήνα αυτό, 50,3% ήταν εντολές "πώλησης" και 49,7% εντολές "αγοράς" τίτλων.