Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 00:01

Ανάσανε η τεχνολογία στη Ν.Υ.

ΣΤΑΣΗ αναμονής κρατούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, εν όψει της συνόδου του G7 και των σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα. Ηδη, οι χρηματιστηριακές αγορές στοιχηματίζουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο G7 ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πτώσης του δολαρίου.

Τα θετικά σχόλια μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ για την αγορά απασχόλησης και την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας το 2004 προσέφεραν μικρό στήριγμα στις μετοχικές τιμές στη Wall Street και έκαναν πολλούς επενδυτές να σκεφθούν ότι τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση θα είναι καλά.

Οι μετοχές τεχνολογίας «πήραν μία ανάσα», μετά τη μεγάλη πτώση της Τετάρτης στη διάρκεια της οποίας έχασαν τα περισσότερα φετινά κέρδη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο σημείο και η πορεία που θα ακολουθήσει τις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστική για το εάν θα συνεχίσει το ράλι.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 24,81 μονάδες, ποσοστό 0,24%, φθάνοντας στις 10.495,55 μονάδες. Με άνοδο 5,42 μονάδων, ποσοστό 0,27%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.019,56 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η αναθέρμανση φημολογιών περί συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα και οι θετικές προοπτικές ορισμένων επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να προσφέρουν επαρκές στήριγμα στις μετοχικές τιμές, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η μετοχή της Deutsche Bank και της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi-Synthelabo ενισχύθηκαν, ενώ η μετοχή του ολλανδο-βελγικού χρηματοοικονομικού ομίλου Fortis στηρίχθηκε από τη δυναμική είσοδο του αμερικανικού ασφαλιστικού τμήματός του στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης.

Ειδικά, η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 1,3%, ύστερα από φήμες ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είχε ξεκινήσει ανιχνευτικές συνομιλίες περί συγχώνευσης με τη Citigroup, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Παρά τα θετικά νέα, οι επενδυτές δεν κατάφεραν να ωθήσουν σε άνοδο τα χρηματιστήρια, καθώς, όπως λένε χρηματιστές, η αγορά δείχνει να έχει κουραστεί από το πρόσφατο ράλι.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,22%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,13%.

Αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά είχε επίσης και η πτώση 2% της μετοχής της Royal Dutch/Shell στο Λονδίνο, μετά τα αποτελέσματα της εταιρείας τα οποία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Το Τόκιο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,17%, εν αναμονή της συνόδου του G7 και των αποτελεσμάτων της Toyota που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της ιαπωνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ