Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2004 00:01

Η Ericsson σήκωσε την Ευρώπη

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ οι πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων φέτος το καλοκαίρι, μετά τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, γεγονός που προσέφερε ανακούφιση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν 112.000, αριθμός μικρότερος από τον αναμενόμενο, ενώ οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο ρυθμός αύξησης νέων θέσεων εργασίας δεν πρόκειται να είναι αρκετά εντυπωσιακός τους προσεχείς μήνες, ώστε να δικαιολογεί μία αύξηση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία ήταν αυτά ακριβώς που ήθελε η Wall Street. Είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν ότι οι αγορές αρχίζουν να βελτιώνονται, όχι όμως τόσο ισχυρά για να δημιουργήσουν ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ θα χρειαστεί να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια.

Ετσι, οι επενδυτές αποφάσισαν να δουν με θετικό μάτι τα στοιχεία, ωθώντας σε άνοδο τις αμερικανικές μετοχές. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Στην Ευρώπη, η αισιοδοξία, ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν χαμηλότερα για περισσότερο χρονικό διάστημα, κατάφερε να βελτιώσει το κλίμα και να οδηγήσει σε άνοδο τα χρηματιστήρια.

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την Ericsson προσέφεραν στήριγμα στις μετοχές τεχνολογίας και βοήθησαν να σταματήσει η τριήμερη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε 0,6%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που άγγιξε την Πέμπτη. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,6%. Η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε 11,8%, αγγίζοντας τα υψηλότερα διετίας, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν επίσης οι επενδυτές τη συνάντηση του Ομίλου G7, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. «Εάν οι ισχυροί του πλανήτη δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν την ανατίμηση του ευρώ, τότε αυτό θα είναι ανησυχητικό για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές», επισημαίνουν αναλυτές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei παρέμεινε σε στάσιμα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «κλείδωσαν» τις θέσεις τους εν όψει της συνόδου G7 και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ