Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 08:20

Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία

ΥΠΟΧΩΡΕΙ το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη υπονομεύοντας τις προσπάθειες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνάντηση του G7 να περιορίσουν την άνοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αντιστρέφοντας την άνοδο κατά 0,8% μετά τη συνάντηση του G7 το Σαββατοκύριακο, η οποία εισηγήθηκε την αποφυγή της παρατεταμένης αστάθειας. Την Παρασκευή η έκθεση για την ανεργία στις ΗΠΑ μείωσε την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 1% και το οποίο βρίσκεται στο ήμισυ από αυτό που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η δήλωση του G7 δεν αλλάζει κάτι», ανέφερε ο Jake Moore στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Barclays Capital Inc. στο Τόκυο.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,2742 έναντι του ευρώ στις 2:15' μ.μ στο Τόκυο τοπική ώρα, από 1,2706 που ήταν αργά την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη, όπου διαπραγματεύθηκε στο 1,2605 δολ. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 105,60 γιέν από 105,49 γιέν.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο το ευρώ ισχυροποιήθηκε κατά 18% έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Jake Moore, το δολάριο ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,3 έναντι του ευρώ τις επόμενες έξι εβδομάδες.