Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 10:19

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ κλίμα που επικράτησε την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα οδηγούν σε άνοδο τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συνέχεια επικαλούμενοι τις ανησυχίες για την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά το κοινό ανακοινωθέν του Ομίλου των 7 πλέον προηγμένων βιομηχανικών χωρών, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872635.htm .

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ενώ το ανακοινωθέν μπορεί να δώσει κάποια «ανάσα» στις αγορές βραχυπρόθεσμα, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση του δολαρίου, η οποία οφείλεται κυρίως στα δημοσιονομικά ελλείμματα-ρεκόρ των ΗΠΑ αλλά και στην άποψη ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα στα σημερινά, χαμηλά επίπεδα.

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει αναρριχηθεί αυτή την ώρα στα 1,2746 δολάρια.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.415,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,3%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.642,6 μονάδες με κέρδη 0,5% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.068,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έπειτα από την είδηση ότι η Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Ericsson έπειτα από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας. Πιο συγκεκριμένα, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στα 5,5 δισ. κορόνες (754,4 εκ. δολάρια) στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο προέβλεψε παράλληλα επιστροφή στην ανάπτυξη το 2004, με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, μετά τις ζημίες της τελευταίας τριετίας.

Αξιόλογα κέρδη (3,8%) καταγράφει η μετοχή της British Airways η οποία ανακοίνωσε σήμερα εξαπλασιασμό των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872805.htm .

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, η επενδυτική τράπεζα Bear Stearns αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τη μετοχή του βρετανικού δισκογραφικού ομίλου EMI, ενώ η Vodafone επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την AT&T Wireless επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872683.htm .

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Vodafone αναμένεται να υποβάλει προσφορά ύψους 37 δισ. δολαρίων (20 δισ. στερλίνες) έτσι ώστε να υπερβεί την αντίπαλη προσφορά ύψους 30 δισ. δολαρίων της αμερικανικής εταιρείας Cingular.

Η μετοχή της Vodafone σημειώνει άνοδο 0,4%.

Κινητικότητα παρατηρείται και στον κλάδο των τραπεζών, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες σχετικά με πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Providian Financial Corp.-εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ- από τη βρετανική τράπεζα Barclays, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η Barclays-η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα βάσει ενεργητικού- διαπραγματεύεται για το κόστος της εξαγοράς μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, σημαντική πτώση (5,8%) σημειώνει η μετοχή του Eurotunnel στον απόηχο της είδησης ότι τα ετήσια λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν κατά 18%.