Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 11:29

Θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά το πρώτο ημίωρο στη Σοφοκλέους με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι μετοχές του ΟΤΕ, της Εμπορικής και της Εθνικής σημειώνουν άνοδο άνω του 1% η κάθε μία.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για «βαριά» χαρτιά του τραπεζικού κλάδου αποδίδεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην αισιοδοξία για τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (στις 16:15) θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το σύνολο της περυσινής χρήσης με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντική αύξηση των ενοποιημένων κερδών.

Η Αlpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 25 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα η EFG Eurobank Ergasias, ενώ ενδιαμέσως θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εμπορική στις 19 και 24 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση, κατά μέσο όρο για τον κλάδο, της τάξης του 35% ενώ ειδικά οι μεγάλες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε μέσο όρο κοντά στο 50%.

Σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ έντεκα αναλυτών, η εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση των καθαρών κερδών της Εθνικής Τράπεζας σε ποσοστό 56%. Η ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και η συγκράτηση του κόστους αναμένεται να αποφέρουν στον όμιλο καθαρά κέρδη, μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους 332,28 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 1,27 δισ. ευρώ από 1,18 δισ. ευρώ, με αύξηση 7,86% ενώ τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις στα 95,1 εκ. ευρώ από 83 εκ. ευρώ, με αύξηση 14,2%.

Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε πρόσφατη έκθεσή του επιβεβαιώνει την κατάταξη της Εμπορικής Τράπεζας. Η τράπεζα έχει αξιολογηθεί στην ΒΒΒ+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εμπορικής Τράπεζας και F2 για τη βραχυπρόθεσμη ικανότητα, ενώ οι προοπτικές χαρακτηρίζονται σταθερές.

Η κατάταξη αντικατοπτρίζει το εδραιωμένο δίκτυο, την αποδεκτή κεφαλαιακή βάση και τα αναμενόμενα οφέλη από την προσπάθεια της τράπεζας για εκσυγχρονισμό, ενώ αξιολογήθηκε επίσης η μέτρια αλλά βελτιούμενη, κερδοφορία της Εμπορικής, τα υψηλά κόστη και οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ενισχύεται αυτή την ώρα (11:26) κατά 0,53% και βρίσκεται στις 2.458 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τις 2.464,67.

Η αξία των συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 15,53 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν γίνει πακέτα.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 134 σημειώνουν άνοδο, 57 υποχωρούν και 61 παραμένουν αμετάβλητες.

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών με πρωταγωνιστή το δείκτη πληροφορικής, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,24%. Πτώση σημειώνουν οι δείκτες εκδόσεων-εκτυπώσεων, real estate και βασικών μετάλλων.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του δ.σ. του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Ευρωπαϊκή Τεχνική Α.Ε. μεταφέρεται στην Αγορά Γ (υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση). Η εν λόγω εταιρεία απέστειλε σήμερα επιστολή στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου διαψεύδοντας διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872827.htm .

Η μετοχική τιμή της Ευρωπαϊκής Τεχνικής υποχωρεί κατά 11,11%. Σημαντικές απώλειες (10,20%) καταγράφει και ο τίτλος της ΕΡΓΑΣ.

Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 11.310.870 νέες (ΚO) μετοχές της Γρηγόρης Μικρογεύματα που προέκυψαν από το πρόσφατο split των μετοχών της. Από σήμερα, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 22.621.740 (ΚΟ) μετοχές.

Τέλος, οι μετοχές της εταιρείας Προοδευτική ΑΤΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο με νέα ονομαστική αξία μετοχής 0,59 ευρώ από 0,57 ευρώ.