Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τελικά να κλείνει με κέρδη πάνω από τις 750 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άλλαζε συνεχώς πρόσημο και “διαθέσεις” ανάλογα με την ροή πληροφοριών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών.
Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τελικά να κλείνει με κέρδη πάνω από τις 750 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άλλαζε συνεχώς πρόσημο και “διαθέσεις” ανάλογα με την ροή πληροφοριών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,13% στις 752,37 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 752,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 732,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 4,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 59,44 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Το κλίμα βελτιώθηκε την τελευταία ώρα της κύριας συνεδρίασης, με τους αγοραστές να αναθαρρούν μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ θετικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές έως το τέλος Απριλίου.
Παρά τις όποιες “δυσλειτουργίες” εμφανίζει επί καθημερινής βάσεως η εγχώρια αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το Χ.Α. εμφανίζει αξιοθάυμαστη ψυχραιμία στη σκιά των καταιγιστικών δημοσιευμάτων και αναλύσεων που προειδοποιούν ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, τηρεί μια ιδιότυπη στάση αναμονής, μεταξύ των 710-790 μονάδων, με τους τίτλους της πραγματικής οικονομίας να λειτουργούν ως αντίβαρο στο σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος.
Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο δεν δείχνει τις ίδιες αντοχές, όχι μόνο υποαποδίδοντας σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, αλλά λειτουργώντας ως μεγάλο βαρίδι στις όποιες κινήσεις ανοδικής αντίδρασης εκδηλώνονται. Άλλωστε, πέραν των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, η αγορά αποτυπώνει τις ανησυχίες της ότι πιθανότα οι τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι και σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,58% στις 481,71 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 222,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει έως και 1,79%.
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, 14 τίτλοι έκλεισαν θετικά, με την Jumbo να ξεχωρίζει με κέρδη 7,14% στα 9 ευρώ. Ακολούθησε η μετοχή της ΔΕΗ στο +6,04% και στα 5,09 ευρώ, τη Motor Oil να κλείνει με νέα άνοδο 3,88% στα 7,5000 ευρώ, τη Folli Follie στο +3,80% και την Τιτάν στο +3,70%. Σταθερή έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή..
Τις μεγαλύτερες των απωλειών, από τις δέκα πτωτικές, κατέγραψε η μετοχή της MIG, στο -5,98% και στα νέα ιστορικά χαμηλά των 0,1100 ευρώ. Ακολούθησαν οι μετοχές της Eurobank (-4,44%), ΕΥΔΑΠ (-3,75%), ΓΕΚ Τέρνα (-3,31%), Alpha Bank (-2,65%), Πειραιώς (-2,22%) και Εθνική (-1,85%).
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,38%, με μόλις πέντε μετοχές του θετικές, εκ των οποίων ξεχώρισαν οι Ιντρακομ στο +3,66% και η Ιντραλοτ στο +2,65%. Σταθερές τρεις μετοχές του και οι υπόλοιπες 12 πτωτικά (Σιδενόρ -3,53%, Ικτίνος -3,44%, Ελληνικά Καλώδια -3,28%, Χαλκόρ -3,25%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+6,16%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-2,58%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 56 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.