Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 17:56

Προς εξαγορά της Symbian η Nokia

ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ της βρετανικής Symbian προχωρά η φινλανδική Nokia μέσω της απόκτησης του 31,1% που κατέχει η Psion στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης αντί 136 εκατ. λιρών (198 εκατ. ευρώ, 253 εκατ. δολ.).

Η Nokia, o μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, κατέχει ήδη το 32% της Symbian, η οποία κατασκευάζει software που προορίζεται για κινητά τηλέφωνα. Με την κίνηση αυτή η φινλανδική εταιρεία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της κυριαρχίας στην αγορά λογισμικού για κινητά τηλέφωνα και στον «παραγκωνισμό» της Microsoft.

Η μετοχή της Nokia ενισχύεται κατά 1,80%. Αντιθέτως, η μετοχή της Psion σημειώνει μεγάλη πτώση κατά 32,11%.

Η Symbian ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1998 και στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες: Motorola, Nokia, Samsung, Siemens και Sony Ericsson.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Ντέιβιν Λέβιν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Nokia.

Εκπρόσωπος της φινλανδικής εταιρείας δήλωσε πως η εν λόγω εξαγορά δεν θα επιφέρει αλλαγές στο μάνατζμεντ και τη στρατηγική που έχει χαράξει η Symbian.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Symbian συμμετέχουν επίσης η σουηδική Ericsson με 17,5%, η Sony Ericsson με 1,5%, η Panasonic με 7,9%, η Samsung με 5% και η Siemens με 4,8%.