Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 13:39

Επανήλθαν οι πιέσεις στο Χ.Α.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια αντίδρασης που υπήρξε νωρίτερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει δριμύτεροι, κυρίως στους ισχυρούς τίτλους του FTSE 25.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια αντίδρασης που υπήρξε νωρίτερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει δριμύτεροι, κυρίως στους ισχυρούς τίτλους του FTSE 25.

Στις 13:41, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,28% στις 734,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 29 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 υποχωρεί 1,40% στις 217,90 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 4,54% στις 472,10 μονάδες.

Το κλίμα είναι εύθραυστο στο ταμπλό, με την αγορά να παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τον καταιγισμό των δηλώσεων Ευρωπαίων και των δημοσιευμάτων κατά ή υπερ της Ελλάδας. Κι ενώ περιμένει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, οι Financial Times έγραψαν ότι υπήρξε ανεπίσημη προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει καθυστέρηση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα: δημοσιονομική πορεία, διαπραγματεύσεις, νομοθετική δραστηριότητα, σχόλια αναλυτών και δηλώσεις Ευρωπαίων. Το "μίγμα" αυτό κάθε άλλο παρά αύξηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου προκαλεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε την Πειραιώς και τη Eurobank να καταγράφουν απώλειες 7,04% και 6,67% αντίστοιχα, η ΓΕΚ Τέρνα να βρίσκεται στο -5,96% και τις Εθνική και Μυτιληναίος στο -4,6%. Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι MIG, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia.

Στον αντίποδα, θετικά κινούνται η Aegean, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΕΕΕ και ΟΤΕ, ενώ προσπαθούν να αντισταθούν στις πιέσεις οι Folli Follie, Τιτάν και Βιοχαλκο.