Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 19:36

Ξεκινάει και επίσημα η λειτουργία του αγωγού Ελευσίνας-Σπάτων

O υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού αεροπορικού καυσίμου, που θα συνδέσει απευθείας τα διϋλιστήρια Ασπροπύργου με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εξασφαλίζεται μια, όσο γίνεται πιο φθηνή τροφοδοσία, καθώς και η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μια και καταργούνται 18.000 φορτία τον χρόνο.

Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 35% από το Γ' ΚΠΣ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, κατά 25% από ίδια κεφάλαια, και 40% από τραπεζικό δανεισμό.

Στην Εταιρεία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών ΑΕ (ΕΑΚΑΑ) συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (50%), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (17%), η Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ (17%) και η Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ (16%). Υπολογίζεται ότι η ετήσια κατανάλωση σε καύσιμα για το αεροδρόμιο ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια λίτρα.

Ο αγωγός που θα συνδέσει τις εταιρείες πετρελαιοειδών με το αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 300 κυβικά μέτρα αεροπορικού καυσίμου ανά ώρα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής καυσίμου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, διανύοντας διαδρομή 53 χιλιομέτρων κυρίως μέσω της Αττικής Οδού, ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις δεξαμενών των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο.