Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 00:01

Ευρωπαϊκό άλμα 17 μηνών

OΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου και η νέα πτώση του δολαρίου μία ημέρα μετά τη σύνοδο του G7 άσκησαν πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές.

Ο Σνόου επανέλαβε για μία ακόμη φορά το αμερικανικό δόγμα ότι οι αγορές συναλλάγματος διαμορφώνουν την αξία των νομισμάτων, γεγονός που κάνει πλέον τους συναλλασσομένους να διερωτώνται εάν η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου θα επηρεάσει τα αμερικανικά χρεόγραφα.

Τα νέα για συγχωνεύσεις δεν κατάφεραν να στηρίξουν τα blue chip, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν προσωρινό μόνο στήριγμα από το ράλι της Παρασκευής, αφότου τα στοιχεία για την απασχόληση απομάκρυναν το χρόνο αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ρεζέρβ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή ομιλία του διοικητή της Fed ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με την οικονομία και τη νομισματική πολιτική.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 14,00 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 10.579,03 μονάδες. Με απώλειες 3,44 μονάδων, ποσοστό 0,17%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.060,57 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, κλείνοντας στα υψηλότερα 17 μηνών, εν μέσω φημολογιών για εξαγορές αλλά και προσδοκιών για ισχυρά αποτελέσματα από τον τραπεζικό τομέα. Η Wanadoo καθοδήγησε τα blue chip, καταγράφοντας άνοδο 7,8%, μετά τις φήμες ότι η France Telecom θα αγοράσει το 30% του γαλλικού παρόχου υπηρεσιών internet που δεν διαθέτει ακόμη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με άνοδο 1,2%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με άνοδο 1,3%.

Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς ίσως αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη, καθώς η σύνοδος του oμίλου G7 δεν φαίνεται να επέλυσε το θέμα των μη ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον κύκλο, οι προσδοκίες για τα κέρδη κορυφώθηκαν. Τώρα, η εξασθένηση του δολαρίου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», επισημαίνει στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch.

Στο Τόκιο, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, καθώς η προειδοποίηση του G7 για την αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν κατάφερε να στηρίξει την αγορά και οι επενδυτές πώλησαν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης για να τακτοποιήσουν τα βιβλία τους, πριν από τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στην Ιαπωνία, στις 31 Μαρτίου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ