Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 07:27

Ισχυροποιείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία, μετά την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν οποιαδήποτε πώληση του νομίσματος, προκειμένου να περιορίσουν την άνοδό του, η οποία περιορίζει τη ζήτηση για τα προϊόντα της ευρωζώνης.

Χθες ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Didier Reynders πριν τη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, είπε στους δημοσιογράφους ότι η πώληση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν βρίσκεται στα θέματα της ατζέντας τους.

Στις 12:57' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,2739 έναντι του δολαρίου από 1,2700 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 134,55 έναντι του γιέν από 134,11 γιέν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φθάσει στο 1,30 έναντι του δολαρίου.

Το νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 12 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυξήθηκε πέρυσι κατά 20% έναντι του δολαρίου και κατά 1% φέτος, καθιστώντας τα προϊόντα των εξαγωγικών εταιρειών της περιφέρειας, όπως της Siemens AG, πιο ακριβά, απειλώντας ταυτόχρονα την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξής της μέσα σε μία δεκαετία.