Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 10:35

Royal Philips : Κέρδη έναντι ζημιών το δ' τρίμηνο

ΚΕΡΔΗ το τέταρτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης για επίπεδες οθόνες, αλλά και για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών για ευρεία κατανάλωση της Ευρώπης, Royal Philips Electronics NV.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 598 εκατ. ευρώ (762 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 1,53 δισ. δολ. που είχε εμφανίσει ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η εταιρεία με αυτά τα αποτελέσματα εμφάνισε κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι πωλήσεις της Philips αυξήθηκαν κατά 1,1% φθάνοντας στα 9,01 δισ. ευρώ από 8,92 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η ζήτηση για επίπεδες οθόνες που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις ή στα κομπιούτερ, βοηθούν τα έσοδα της εταιρείας μετά τη συρρίκνωση της αγοράς ηλεκτρονικών και ημιαγωγών, η οποία εξανάγκασε τον επικεφαλής της, Gerard Kleisterlee να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να απολύσει περισσότερο από το 1/5 του προσωπικού της προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες.

«Από την άλλη πλευρά η ζήτηση για ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά και επίπεδες οθόνες σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κόστους θα βοηθήσουν τη Philips να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και το 2004», ανέφερε ο Duco Frie, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 175 εκατ. δολ. σε μετοχές με τη Nyenburgh Asset Management στο Αμστερνταμ συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Philips.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές της Philips κέρδισαν το τελευταίο δωδεκάμηνο 73%, περίοδος κατά την οποία ο δείκτης AEX Index στο Αμστερνταμ κέρδισε ποσοστό 29%.

Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα εμφάνιζε κέρδη 438 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και πωλήσεις ύψους 8,24 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία προγραμματίζει να διανείμει μέρισμα 36 σεντς για κάθε κοινή μετοχή, αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.