Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 00:01

Αναζητώντας τώρα κατεύθυνση

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στη σημερινή ομιλία του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, και σε ορισμένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας βρίσκονται οι διεθνείς αγορές.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στη σημερινή ομιλία του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, και σε ορισμένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας βρίσκονται οι διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την ομιλία Γκρίνσπαν ενώπιον του Κογκρέσου για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία, αναζητώντας σημάδια για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

«Πιστεύω ότι θα δηλώσει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να καθιστούν αναγκαία μία αύξηση των επιτοκίων, θα πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για μία αύξηση, εάν η οικονομία υπερθερμανθεί», επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Το κλίμα στη Wall Street παρέμεινε υποτονικό, υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων, με την αγορά να αναζητά κατεύθυνση. Ετσι, οι επενδυτές έστρεψαν ξανά το ενδιαφέρον τους στις ειδήσεις από τον εταιρικό τομέα.

Οι περισσότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα, και τα κέρδη ήταν κατά το πλείστον ενθαρρυντικά. Ωστόσο, οι επενδυτές προσβλέπουν στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και ακόμη πιο πέρα.

Η μετοχή της Viacom ενισχύθηκε 3,4% μετά την είδηση ότι πρόκειται να απαλλαγεί από το 81% του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία Blockbuster. Ανοδο 1,3% σημείωσε επίσης και η μετοχή της Merrill Lynch, μετά την ανακοίνωση ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε επαναγορά μετοχών της εταιρείας ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 34,82 μονάδες, ποσοστό 0,33%, φθάνοντας στις 10.613,85 μονάδες. Με άνοδο 14,76 μονάδων, ποσοστό 0,72%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.075,33 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μεικτή εικόνα, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας UBS αντιστάθμισαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη ΒΡ. Ανοδικά κινήθηκε επίσης η μετοχή της Philips με κέρδη 2,5%, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ θετικά ήταν τα νέα και από τη Renault, η μετοχή της οποίας παρουσίασε άνοδο 1,8%. O δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε σε στάσιμα επίπεδα, στις 994,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 με οριακή άνοδο 0,4%.

Το Τόκιο έκλεισε στα χαμηλότερα επτά εβδομάδων, καθώς τα εξασθενημένα κέρδη της Nikon πυροδότησαν ρευστοποιήσεις.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ