Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 09:56

Commonwealth Bank of Australia : Διπλάσια κέρδη το α' εξάμηνο

ΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη το πρώτο εξάμηνο της χρήσης της εμφάνισε η μεγαλύτερη δανείστρια της Αυστραλίας κατόπιν υποθήκης, Commonwealth Bank of Australia, καθώς ανέκαμψαν οι διεθνείς αγορές και αυξήθηκαν οι δανειοδοτήσεις για την αγορά κατοικίας.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 1,24 δισ. δολ. Αυστραλίας (967 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 95,7 σεντς ανά μετοχή το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, από 622 εκατ. δολ. Αυστραλίας ή 48,2 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο πριν.

Η τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά του 1,5% ιδίων μετοχών τον επόμενο μήνα και θα αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει κατά 14%. Η μετοχή αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 17 μηνών.

Ο επικεφαλής της David Murray, ο οποίος διαχειρίζεται 100 δισ. δολ. για λογαριασμό των επενδυτών, ευνοήθηκε από την άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 9% του δείκτη S&P/ASX 200 το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και ενέκρινε περισσότερα δάνεια για την αγορά κατοικίας, καθώς ο κόσμος ευνοήθηκε από τα χαμηλότερα επιτόκια σε χρονικό διάστημα 30 ετών. Ο Murray συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη από τις πιστώσεις θα υποχωρήσει, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δύο φορές στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι μετοχές της Commonwealth Bank έκλεισαν 72 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 2,3% υψηλότερα φθάνοντας στα 31,69 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σίδνεϋ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Murray είχε πει ότι η Commonwealth θα προχωρήσει στην περικοπή 3.700 θέσεων εργασίας, μείωση της τάξης του 10% του προσωπικού της και δαπάνησε πολλά περισσότερα προκειμένου να προωθήσει την πώληση προϊόντων στα 10 εκατ. πελάτες της.