Ο όγκος συναλλαγών στο ΧΑ μειώνεται σταθερά γιατί για την ώρα οι καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης που έχει ανάγκη η οικονομία κρατά τους επενδυτές στις παρυφές των συναλλαγών. Η υποχώρηση του πλήθους των τεμαχίων που αλλάζουν χέρια κάθε μέρα είναι σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ο τρόπος έκφρασης της επιφυλακτικότητας που προκαλεί το άγνωστο μέλλον.
Ο όγκος συναλλαγών στο ΧΑ μειώνεται σταθερά γιατί για την ώρα οι καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης που έχει ανάγκη η οικονομία κρατά τους επενδυτές στις παρυφές των συναλλαγών. Η υποχώρηση του πλήθους των τεμαχίων που αλλάζουν χέρια κάθε μέρα είναι σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ο τρόπος έκφρασης της επιφυλακτικότητας που προκαλεί το άγνωστο μέλλον. Η τρέχουσα ειδησεογραφία δεν προσφέρει σημαντικά κίνητρα και η εκτίμηση μας είναι πώς η άνοδος της Τρίτης ήταν αποτέλεσμα ενός στοιχήματος που σχετιζόταν με την επιτυχία της προσπάθειας να γυρίσουν τα εξάμηνα έντοκα την Τετάρτη οι αρμόδιοι. Όντως το εγχείρημα ήταν επιτυχές και το επίπεδο του επιτοκίου παρέμεινε ίδιο με εκείνο του Μαρτίου. Αλλά, αντί να πανηγυρίσει το ταμπλό, οι θεσμικοί άρχισαν με πιέσεις που δεν άφησαν περιθώρια για αμφιβολίες, αφού πριν συμπληρωθούν τριάντα λεπτά διαπραγμάτευσης οι δείκτες χτύπησαν δύο φορές το ελάχιστο ημέρας.
Χθες για πρώτη φορά μετά από μήνες οι τράπεζες είχαν τζίρο μικρότερο από το 30% του συνολικού, όταν επι εβδομάδες το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής του τζίρου των τραπεζικών blue chip ξεπερνούσε το 50% στην χειρότερη περίπτωση. Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά την κυκλικότητα με την οποία εκφράζουν την προτίμηση ή την απαρέσκεια οι επαγγελματίες επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές αλλά θεωρούμε χρήσιμο να υπογραμμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τακτική των θεσμικών στα χαρτιά του 25άρη μέσα από τις τράπεζες.
Η ΑΛΦΑ κέρδισε +0,76% από +0,38% στην προηγούμενη συνεδρία, η ΕΤΕ κατέληξε στο +0,90% από +1,83%, με την ΕΥΡΩΒ στο -6,14% από 0,00% ενώ η ΠΕΙΡ με -3,58% από -2,90% μείωσε την απόσταση από τα χαμηλά βίου της. Ο τζίρος αυτών των μετοχών ξεπέρασε τα 13,1 από 22,5 εκατ. ευρώ με τον συνολικό πάνω από τα 45,765 από 43,174 και των πακέτων στα 2,770 από 1,584. Άρα η συμμετοχή των τραπεζικών blue chip στο συνολικό τζίρο δεν ξεπέρασε ούτε το 30%, αφήνοντας χώρο και μεγαλύτερο ρόλο σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ -3,25% από +1,25% με τζίρο 13,293 από 5,255 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ +0,36% από +1,34% με τζίρο 3,259 από 5,273 εκατ. ευρώ.
Οι εγχώριοι αναλυτές ετοιμάζονται για τις διακοπές του Πάσχα και οι αναφορές τους έχουν χαρακτήρα ευχών που κατευθύνονται κύρια στους αρμόδιους της κυβέρνησης. Η στήλη επίσης εύχεται καλή ξεκούραση και υγεία σε όλους εκτός των αρμοδίων για την οικονομία. Αυτοί ας έχουν υγεία και διαύγεια χωρίς ξεκούραση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισαν και την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες, αποτιμώντας θετικά τα μηνύματα που υπήρξαν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, καθώς εκτιμάται πλέον ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανόν να καθυστερήσει.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 17.902,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,83% στις 4.950,82 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,27% στις 2.081,90 μονάδες.
Στο ταμπλό, με κέρδη 2,2% έκλεισε η Tesla, μετά την ανακοίνωση ότι αναβαθμίζει το μοντέλο Model S, βελτιώνοντας τις προοπτικές των πωλήσεων του πιο γνωστού της μοντέλου.
Στον αντίποδα, απώλειες 1,1% σημείωσε η μετοχή του Twitter, καθώς φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες περί επικείμενης εξαγοράς, στην οποία θα εμπλέκεται και η εταιρεία. Η μετοχή σημείωσε χτες κέρδη 4%, στον απόηχο αυτών των φημών.
Επίσης, Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν απώλειες 1,7%, μετά τη βουτιά της τάξεως του 6,6% που σημείωσε σήμερα το πετρέλαιο μετά τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, ορισμένα μέλη της εμφανίστηκαν υπέρ της αύξησης του επιτοκίου τον προσεχή Ιούνιο, ενώ δεν ήταν λίγα και εκείνα που υποστήριξαν ότι η αύξηση θα πρέπει να γίνει προς το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης και 18ης Μαρτίου, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από αρκετά μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) για την έναρξη της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. Όπως επισημάνθηκε, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η άνοδος του δολαρίου πιθανόν να συγκρατήσουν την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%, κριτήριο που είναι ένα εκ των δύο βασικών για την αύξηση του επιτοκίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να κινήθηκε χθες οριακά ανοδικά και μάλιστα οδηγήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρωζώνη έκλεισαν με απώλειες.
Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκε το νέο mega deal στον ενεργειακό κλάδο. Σε συμφωνία για την εξαγορά της BG Group, έναντι του ποσού των 70 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Royal Dutch Shell, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα με τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στην κόσμο, την αμερικανική ExxonMobil. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, η Shell θα πληρώσει σε μετρητά και μετοχές, που αποτιμούν την αξία της κάθε μετοχής της BG στις 1.350 πένες (20 δολ.)
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16% στις 405 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,36% κλείνοντας στις 6.937 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,72% κλείνοντας στις 12.036 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 5.137 μονάδες.
Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου εμφάνισαν παρόμοιες μεταβολές, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης υποχώρησε 0,64% στις 11.656 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,54% στις 23.579 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε οριακά έναντι του δολαρίου καθώς σημειώνει άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 1,0818 δολάρια από 1,0816 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Με απώλειες έκλεισε την Μεγάλη Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά από δύο ημέρες ανόδου, τηρώντας, ωστόσο, μια μετριοπαθή στάση αναμονής την ώρα που παρατηρείται δυστοκία στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,23% στις 767,92 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 777,06 μονάδες και η χαμηλότερη στις 766,78. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,10% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 43,23 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,77 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η αγορά, σε σχέση με τα δεδομένα, κρατάει χαρακτήρα μέσα στο χειρότερο κλίμα των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που δείχνει ότι πιστεύει πως μοναδική διέξοδος είναι η εξεύρεση λύσης. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι ότι χειρότερα, όχι μόνο για την χρηματαγορά άλλα πρωτίστως για την πραγματική οικονομία και με τις δύο να κρατάνε στάση αναμονής μέχρις ότου δούμε που βαδίζουμε.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να “ροκανίσει” όλο τον χρόνο του τετραμήνου, για να έρθει σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, καθώς οι “θεσμοί" δεν θέλουν "μέτρα σε δόσεις" που επιθυμεί η Κυβέρνηση, την ώρα που όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει η ρευστότητα εκείνη για να μπορέσουμε να καλύψουμε ούτε καν τις εσωτερικές μας ανάγκες.
Στο ταμπλό οι όγκοι συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, ενώ ο γενικός δεν πέρασε ποτέ σε θετικό έδαφος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Στα “ιδιαίτερα” της συνεδρίασης ήταν ότι ο ΟΠΑΠ κάλυψε σχεδόν το 30% του συνολικού τζίρου με την αξία των συναλλαγών του να αγγίζει τα 13,3 εκατ. ευρώ (28,9%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 554,06 μονάδες και με τζίρο μόλις 13,14 εκατ. ευρώ στο 28,6% του συνολικού. Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 229,86 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του στα 44,4 εκατ. ευρώ και στο 96,5% του συνόλου. Από τις 25 μετοχές του ανοδικά έκλεισαν οι πέντε, πτωτικά οι 19 και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων παρέμεινε σταθερή.
Με τις μεγαλύτερες των απωλειών οι μετοχές των Eurobank (-6,14%), Ελλάκτωρ (-5,71%), Jumbo (-4,32%), ΓΕΚ Τέρνα (-4,17%), Motor Oil (-3,91%), Μυτιληναίος (-3,69%), Πειραιώς (-3,58%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,56%) και ΟΠΑΠ (-3,25%). Στον αντίποδα, ξεχώρισε η Τιτάν με άνοδο 2,09% και 23,8 χιλ. τεμάχια όγκο. Η Grivalia έκλεισε στο +1,37%, ενώ θετικές ήταν οι παρουσίες των ΕΤΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Aegean και ΕΕΕ.
Τέλος ο MidCAP20 ολοκλήρωσε με άνοδο 0,29% και με την αξία των συναλλαγών του στις 689,2 χιλ. ευρώ. Οκτώ τίτλοι με θετικό πρόσημο, πέντε σταθεροί και επτά στο μείον (Αβαξ -4,73%, Σιδενόρ -3,45%, Ιντρακομ -2,13%). Εξαιρετική η παρουσία της Frigoglass, η οποία έκλεισε με κέρδη 6,83% και ανεκτέλεστο αγορών 14,7 χιλ. τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-3,79%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+0,36%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 58 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Οι επενδυτές των παραγώγων έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ουδέτερη στάση έναντι της τάσης του 25άρη σήμερα, ενώ εξακολουθούν να ασχολούνται ελάχιστα με τις συναλλαγές στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη των παραγώγων.
Επαναλαμβάνουμε: Τεχνικά ο 25άρης κινείται στην πρώτη ζώνη πάνω από εκείνη που αντιστοιχεί στη περιοχή τιμών που το κάτω όριο της είναι τα ελάχιστα του τελευταίου δωδεκάμηνου.
Τα πρόσφατα χαμηλά του είναι στις 222,8 μονάδες, που σημειώθηκαν στις 30/3, και το μέγιστο της ζώνης εντός της οποίας συσσωρεύει ο 25άρης είναι οι 236,6. Κάτω από τις 222, ανοίγει ο δρόμος για τις 210 για τον δείκτη των παραγώγων, ενώ το χθεσινό ανώτερο ημέρας ήταν στις 234,8 μονάδες. Ήταν δηλαδή δυο μονάδες κάτω από το μέγιστο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων. Δεν αποκλείεται συνεπώς να έχουμε συνέχεια στην προσπάθεια συσσώρευσης, με τον 25άρη να περνάει ως τις 236, πριν διορθώσει για να συνεχίσει στην ουσία την πλάγια πορεία του από τις 27/3 και μετά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνόδου, ενώ το δολάριο κέρδισε την υποστήριξη από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δείχνει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ακόμα σε πορεία για να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,5%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ήταν πάνω 1,9% οδηγούμενος σε φρέσκο υψηλό επταετίας, η κίνηση του τροφοδοτείται από εισροές φρέσκων χρημάτων από επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας οι οποίοι αναζητούν φθηνότερες αποτιμήσεις μετά από ένα καυτό ράλι της Σαγκάης που έχει οδηγήσει κάποιες μετοχές εκεί υπερβολικά επίπεδα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,7% ωθώντας σε νέο υψηλό 15 ετών και κλείσιμο σε επίπεδο κοντά στις 20.000, πάνω από το οποίο δεν έχει διαπραγματευτεί από τον Απρίλιο του 2000. Τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου της Ιαπωνίας έδειξαν πως οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μερίδιο ιαπωνικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα αξίας 1036000000000 γιεν, η μεγαλύτερη καθαρή αγοραστική κίνησή τους από τις αρχές Απριλίου 2013.
Στη Wall Street δημοσιεύτηκαν μέτρια κέρδη στη διάρκεια της νύχτας μετά από μια ασταθή συνεδρίαση αφού γνωστοποιήθηκαν τα πρακτικά της Fed. που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι, κατά τη συνάντησή τους τον Μάρτιο, αναγνώρισαν τους κινδύνους από το εξωτερικό και το αδύναμο ξεκίνημα στο έτος. Αλλά παρέμειναν αρκετά σίγουροι για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και για αύξηση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ανέβηκαν και στις ασιατικές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 1,909% πάνω αλλά κοντά στο 1,895% της Τετάρτης.
Αυτό βοήθησε το δολάριο να προσθέσει περίπου 0,2% φθάνοντας στα 120,37 γιεν, αν και στη διάρκεια της νύχτας έπεσε ως τα 119,65. Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη και έφθασε στα 1,0771 δολάρια μετά την αποβολή περίπου 0,3% των κερδών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο δείκτης δολαρίου που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, αυξήθηκε περίπου 0,2% στις 98,174 μονάδες.
Το αργό πετρέλαιο πήρε πίσω το χαμένο έδαφος μετά από μια απότομη βουτιά στην διάρκεια της νύχτας που προκλήθηκε από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και τα νέα ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ ήταν στα 51,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ αυξήθηκε περίπου 1,1% στα 56,18 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Η εβδομάδα των Παθών του Χριστού, είναι και φέτος συνυφασμένη με πάθη για την Ελληνική Οικονομία. Ευτυχώς στο τέλος ο Χριστός ανασταίνεται. Να δούμε τι θα κάνει και η Οικονομία.
Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς κατάρρευσης η Αγορά έχει "τραβήξει χειρόφρενο" τους τελευταίους έξι μήνες. Στην αρχή αποφασίζαμε ποιόν να στείλουμε να διαπραγματευτεί για μας και μετά ο λόγος ήταν ότι ο διαπραγματευτής δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει ότι υποσχέθηκε. Τώρα ο διαπραγματευτής προσπαθεί να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.
Στο ενδιάμεσο όμως, η χρηματοδότηση με δανεισμό είναι αδύνατη, αν τα αποθεματικά σου ήταν σε ακίνητα, όχι μόνο δεν μπορείς να πουλήσεις αλλά πρέπει να πληρώνεις, αν τα αποθεματικά σου ήταν σε οτιδήποτε Ελληνικό (ομόλογα, μετοχές κλπ) έχει πλήρως απαξιωθεί και αν τα αποθεματικά σου είναι σε μετρητά συνήθως δεν παράγουν και τα χρησιμοποιείς για να πληρώνεις φόρους.
Οι προσδοκίες για Ανάσταση, όλο και περισσότερο εξαρτώνται από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή προγραμμάτων διάσωσης, είτε με τη μορφή επαναπατρισμού κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Και τα δύο όμως έχουν προϋπόθεση την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Μέχρι να το καταλάβουμε και να πειστούμε τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, θα συνεχίσουμε να ζούμε τη Μεγάλη Βδομάδα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ο Hang Seng China Enterprise με άλμα για δεύτερη ημέρα
Οι Ασιατικές μετοχές είχαν μικτή εικόνα ενώ οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο κινήθηκαν ανοδικά μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Μαρτίου της FOMC. Τα πρακτικά έδειξαν ότι "πολλά" μέλη αναμένανε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ ένα «ζευγάρι» προτίμησε να περιμένει μέχρι το 2016. Κατά την άποψή μας, το "πολλά" αναφέρεται σε τέσσερις ή τρεις συμμετέχοντες και το "ζευγάρι" αναφέρεται σε δύο, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι προτιμούν να αναλάβει δράση στον Σεπτέμβριο ή την περίοδο του Δεκεμβρίου (ανάλογα με τα δεδομένα), σύμφωνα με την άποψή μας.
Ο δείκτης Hang Seng China Enterprise (HSCEI) σημείωσε σημαντική αύξηση (+ 3%) για δεύτερη ημέρα στις κινεζικές αγορές μέσω του προγράμματος Connect για το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Ο όγκος συναλλαγών χθες ήταν ο υψηλότερος από την έναρξη του προγράμματος το Νοέμβριο, εξαντλώντας το ημερήσιο όριο για πρώτη φορά. Ο όγκος των συναλλαγών στην πρωινή συνεδρίαση υποδηλώνει ότι το ημερήσιο όριο είναι πιθανό να αγγιχθεί και πάλι σήμερα. Σε αντίθεση, ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης ήταν με πτώση -1%.
Περιμένουμε η Τράπεζα της Αγγλίας να αφήσει το βασικό της επιτόκιο σε αναμονή στη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής σήμερα και επίσης δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στην κατανομή των ψήφων.
Αναμένουμε η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 1,5% το 1ο τρίμηνο, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, και προβλέπουμε ανάκαμψη στην οικονομική ανάπτυξη 3,0% στο δεύτερο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Euroworking Group, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου η οποία έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup, μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.
«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν. Αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.
Για δραματικές συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πρόβλεψη για επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία δεν είναι παρακινδυνευμένη. Προειδοποιεί, μάλιστα, για βαριές μακροχρόνιες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, ενώ εκτιμά θα ήταν σοβαρή η βλάβη και για την Ευρωζώνη.
Μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4% με 0,6%, σε τριμηνιαία βάση και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, διαπιστώνει ανάλυση της Eurobank, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 6η Απριλίου του 2015. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ υπολογίζεται μεταξύ 0,0% και 0,2%. Οι ανωτέρω εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015 θεωρούνται αυστηρά προκαταρκτικές,
Τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες αρχίζει τμηματικά η προκήρυξη των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση της κατασκευής του οδικού άξονα Πατρών - Πύργου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους βουλευτές της Αχαΐας και της Ηλείας και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων της περιοχής. Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης η υλοποίηση του οδικού αυτού έργου αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου.
Το ενδεχόμενο να διαθέσει στην Αθήνα κεφάλαια, ως προπληρωμή από τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τη μεταφορά φυσικού αέριου μέσω του αγωγού, φέρεται να εξετάζει η Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο. Τα σχέδια για τον αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από την επέκταση του Turkish Stream, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Έλληνας αξιωματούχος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται να έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Jubilee Debt Campaign, η οποία εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4,3 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως το 2024.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε συμφωνία για την εξαγορά της BG Group, έναντι του ποσού των 70 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Royal Dutch Shell, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα με τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στην κόσμο, την αμερικανική ExxonMobil. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, η Shell θα πληρώσει σε μετρητά και μετοχές, που αποτιμούν την αξία της κάθε μετοχής της BG στις 1.350 πένες (20 δολ.).
Ασαφή ήταν τα μηνύματα που αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς ορισμένα μέλη της εμφανίστηκαν υπερ της αύξησης του επιτοκίου τον προσεχή Ιούνιο, ενώ δεν ήταν λίγα και εκείνα που υποστήριξαν ότι η αύξηση θα πρέπει να γίνει προς το τέλος του έτους.
Κατά 0,2% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες αυξητικής πορείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τιμών του πετρελαίου βελτίωσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη από το Σεπτέμβριο του 2014, ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις. Ωστόσο, η σταθεροποίηση στις πετρελαϊκές τιμές που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ανέκοψε αυτήν την αυξητική πορεία.
Ποσό έως 1,23 δισ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει το γαλλικό δημόσιο προκειμένου να αυξήσει προσωρινά τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο της Renault και να προστατεύσει τα πρόσθετα δικαιώματα ψήφου του στην εταιρεία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών αγόρασε χθες 9,6 εκατ. μετοχές από την αγορά και έδωσε εντολή σε τράπεζα να αγοράσει επιπλέον 4,4 εκατ. μετοχές. Οι αγορές αυτές θα κοστίσουν μεταξύ 814 εκατ. ευρώ και 1,23 δισ. ευρώ.
Πτώση παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της έλλειψης ξένων και μαζικών παραγγελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Σε προσαρμοσμένους όρους, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μια άνοδο της τάξεως του 1,5%.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ